'Sayıştay ve medya görevini yerine getirdi. Sıra, adalete geldi.'

CHP, Sayıştay Raporlarını Meclis gündemine taşımaya devam ediyor.

'Sayıştay ve medya görevini yerine getirdi. Sıra, adalete geldi.'

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Tekin yapmış olduğu açıklamada, “Sayıştay’ın ve medyanın görevini yerine getirdiğini, sıranın adalete geldiği “ söyledi.

Sayıştay raporlarında ortaya çıkan bulguların, güveni kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, zimmet, dolandırıcılık gibi birçok ciddi suça ilişkin şüphelere işaret ettiği belirten Tekin, “İBB ve İSKİ kamu kaynakları açıkça yağmalanmaktadır. Belediyeler, sermayesi halkın vergilerinden oluşan kamusal hizmetle yükümlü kurumlardır. Yoksulluk artarken iktidar yandaşları ranttan beslenerek hayatlarını sürdürmeleri kabul etmemiz mümkün değildir. Ortaya çıkan yolsuzluğun faturası ise yine halka ödetilmektedir. Sayıştay raporlarına açıkça yansıyan bu yolsuzlukların hesabı verilmelidir." ifadelerine yer verdi.

Gürsel Tekin'in verdiği soru önergesi şöyle:

Belediyeler bilindiği üzere vatandaşa en yakın yerde vatandaşın en temel ihtiyaçlarını yerine getiren anayasal organizasyonlardır. Karar ve yürütme organları beş yılda bir ülke genelinde yapılan mahalli idare seçimleriyle oluşan yer yerinden hizmet kuruluşları olan belediyelerde; başkan, meclis üyeleri ve belediye personeli kamu kaynağı kullanmaları sebebiyle kamu görevlisi olarak kabul edilmektedirler.
Bu bakımdan bahsedilen görevler vatandaşa karşı vebal yükü taşıyan, hesap verme zorunluluğu olan, bir bakıma emaneten devralınan ve gelecek kuşaklara miras bırakılacak makamlardır. Bu görevleri devralanlar, kamu kaynağına kendi varlıkları gibi hatta daha fazla sahip çıktıklarında esasen toplum adına değerli bir görevi de üstlenmiş olmaktadırlar. Kamusal görev üstlenen belediye yönetimlerinin, hesap verilebilirlik ilkesi gereği, vatandaştan toplanan her kuruş verginin vatandaşa hesabını vermek zorunda oldukları açıktır.

Bu bağlamda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının Sayıştay denetçilerince incelenen ve rapora bağlanan 2017 mali yılı hesaplarında;

İBB taşınmazlarının 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine aykırı şekilde kiralama, işletme hakkının devri, vb. yöntemlerle ihale edilmeksizin düşük ecrimisil bedelleri karşılığı 3 üncü kişilere kullandırıldığı; kamu malı sayılan belediye taşınmazları üzerinde sürekli işgale izin verildiği, bir şekilde bu taşınmazlar üzerinde işgalcilerin tahliyelerinin yapılmadığı anlaşılmaktadır.

Kamu malı sayılan belediye taşınmazları üzerinde fuzuli şagil konumundaki yararlanan 3 üncü kişiler kimlerdir? Belediye taşınmazlarının her birinin nitelikleri, adres/mevkisi, rayiç değerleri nedir? Kamu zararına sebebiyet veren belediye yetkilileri ile görevlilerinin hakkında adli ve idari soruşturma açılmış mıdır?

Büyükşehir belediyesi yetki ve sorumluluğunda olan meydan, bulvar, cadde ve ana yollar ile bu alanlara cephesi bulunan binalar üzerindeki her türlü ilan ve reklamların binaların içi ve dışı ayırımı yapılmaksızın büyükşehir belediyesi tarafından alınması gerekmesine rağmen, ana arterler üzerinde bulunan alış veriş merkezlerinde (AVM) bulunan iş yerlerinden 2017 yılı ve öncesinde ilan ve reklam vergisi tahakkuku ve tahsili yapılmadığı tespiti yapılmıştır.

Bugüne kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi için bu konuda sebebiyet verilen kamu zararı miktarı ne kadardır? Vergi tahakkuku ile tahsilatı yapılmayan mükelleflerin unvan/isimleri nelerdir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi, 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında elde ettiği yaklaşık 93 milyon beş yüz TL’lik geliri, düzenli kentleşmeyi, var olan gecekonduların dönüşümü, gecekondulaşmayı önleyici, vb. faaliyetlerde kullanması gerekirken, cari harcamalarda kullanmış; hatta İstanbul Defterdarlığınca İstanbul ilçe belediyelerine aktarılması gereken bu Kanun kapsamındaki paylar da İstanbul Büyükşehir Belediyesine aktarılmış, İBB yönetimi ilçe belediyelerinin düzenli kentleşmeyi, var olan gecekonduların dönüşümü, gecekondulaşmayı önleyici, vb. faaliyetlerde bulunmasına dahi engellemiştir.

AKP Hükümetinin en üst yetkilisince “İstanbul’a ihanet ettik” itirafına dayanak olan düzenli kentleşmeyi, gecekondulaşmayı önleyici bu bulgudaki harcama kalemleri nerelere yapılmıştır? Esasen ilçe belediyelerinin geliri iken İstanbul Büyükşehir Belediyesine aktarılan bu tutarlar işletilecek faizle birlikte ne zaman gerçek hak/gelir sahibi ilçe belediyelerine aktarılacaktır?

Yürürlükteki mevzuata göre bir hizmetten ücretsiz ya da indirimli olarak yararlanacakları belirleme yetkisi sadece Cumhurbaşkanlığı makamında iken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanına, meclisi tarafından bu yetki verilmiştir. Kamu gelirlerinde azalmaya yol açmış/açacak bu yetkinin verilmesini, Başkan tarafından bu yetkinin kullanılmasını anlamak mümkün değildir.

Cumhurbaşkanlığı yetkisi kullanan belediye başkanının indirim yaptığı hizmetler hangileridir? Hizmetlerden tüm İstanbullular yerine indirimli yararlandırılanlar kimlerdir?

İstanbul büyükşehir belediyesinin iştirakleri olan; Metro İstanbul A.Ş ve Otobüs A.Ş.’ye toplu ulaşım hizmetlerinin işletilmesi bünyesinde, İSPARK AŞ’ye otopark alanlarının işletilmesi devredilmiş olmasına karşın devredilen yerlerdeki reklam ünitelerinin de mevzuata aykırı olarak söz konusu iştirakler tarafından işletildiği ve/veya işlettirildiği görülmüştür.

Reklam ünitelerinin mevzuata uyarlı olmayacak şekilde ilgili iştirakler tarafından işlettirilmesinden dolayı gelir kaybına yol açan belediye yetkili ve görevlileri hakkında soruşturma açılmış mıdır? Mevzuata uyarlı olmayacak şekilde yapılan sözleşmeler kimlerle yapılmıştır? Sözleşmelerin miktarları ne kadardır?
İstanbul Büyükşehir Belediyesince işletme hakkı, İstanbul Halk Ekmek A.Ş.’ye devredilen 128 adet büfenin, İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Tic. A.Ş. devredilen 178 adet gazete satış büfesinin ve İstanbul Kitapçısı şubesi olarak değerlendirilmesi planlanan taşınmazın, bu şirketler tarafından ihalesiz olarak üçüncü kişilere devredildiği anlaşılmaktadır.

Belediye şirketlerince ihalesiz devir yapılan her kalemde 3 üncü kişilerin listesi ile kiralama bedelleri nedir?

İstanbul büyükşehir belediye meclisince ilçe belediyelerine mali ve ayni yardım yapılması şeklinde bir karar alındığı; ancak uygulamada mali yardım şeklinde herhangi bir kaynak aktarımında bulunulmadığı; buna karşın ilçe belediyesi ile ilgili şirketler arasında protokol yapılarak asfalt uygulama bedeli, tuz ve nakliye bedeli, yapım, bakım, onarım ve yeşil alan düzenleme çalışmaları için mal ve hizmet alımının yapıldığı, faturasının ise büyükşehir belediyesince ödendiği görülmüştür.

Hem belediye mevzuatı hem mali mevzuatın temel hükümlerine hem de 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine aykırı bu iş ve işlemlerde bulunanlar hakkında soruşturma açılmış mıdır? Yapılan protokollerin ilçe ilçe nitelik ve miktarları ile kapsamı ve bu kapsamda ödenen toplam tutarlar nedir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimince İstanbul Kart Yönetmeliği kapsamında binlerce kişiye belediyece denetim kartları dağıtıldığı; 2017 yılı içerisinde toplu taşıma hizmetlerinden bu sayede 126.041 adet ücretsiz faydalandırmada bulundurulduğu görülmüştür.

Mevzuata aykırılığı açık olan ve belediyece seçilmiş/belirlenmiş kişilere toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlandırma imkânı sağlayan bu uygulamanın dayanağı İstanbul Kart Yönetmeliğinin mali hükümler içermesine rağmen Sayıştay Başkanlığı istişari görüşü alınmaksızın uygulanmasını sağlayan, bu sebeple belediye gelirlerinin azalmasına yol açan belediye yetkili ve görevlileri hakkında soruşturma açılmış mıdır? İstanbul Kart Yönetmeliği Sayıştay Başkanlığı istişari görüşü alınmak üzere Sayıştay’a gönderilmiş midir?

Büyükşehir belediyesi tarafından 5393 sayılı Belediye Kanunu hükümlerine aykırı olarak elektrik dağıtım şirketlerine taşınmaz tahsisi gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

Belediyece mevzuata aykırı şekilde kamu kurumu niteliği taşımayan BEDAŞ ve AYEDAŞ şirketlerine taşınmaz tahsisi yapan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmış mıdır? Varsa tahsislere ilişkin meclis kararlarının tarih ve sayısı ile bedelleri nelerdir? Bu tahsisler bugün itibarıyla iptal edilmiş midir?

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ile yapılan protokole dayanılarak Büyükşehir Belediyesine tahsis edilen taş odalardan bazılarının ihalesiz olarak üçüncü kişilere kullandırıldığı tespit edilmiştir.

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine aykırı şekilde belediyece kullandırılan 3 üncü kişilerin isim/unvanlarının ve usulsüz kullandırma yapan belediye yetkili ve görevlileri hakkında soruşturma açılmış mıdır?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının Sayıştay denetçilerince incelenen ve rapora bağlanan 2017 mali yılı hesapları ile yürütülen iş ve işlemlerinde; İstanbul’un ana arterleri üzerinde bulunan LED ekranların ihale yapılmaksızın ecrimisil karşılığında İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Tic. A.Ş.’ye (Kültür A.Ş.) kullandırıldığı tespiti yapılmıştır.

2017 yılı itibarıyla 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri uygulanmadan ecrimisil karşılığında Kültür A.Ş.’ye kullandırılan 7 adet LED ekranın olduğu taşınmazların tahliyesi yapılmış mıdır? Bu yararlandırmada bulunan belediye yetkili ve görevlileri hakkında soruşturma açılmış mıdır? Unvanı belirtilen belediye şirketlerinin sözleşme yaptığı 3 üncü kişiler hangileridir? Elde edilen gelir miktarı ne kadardır? Bedel alınmadan hiç reklam hizmeti verilmiş midir?

Etiketler
Sayıştay