Gürer: “Ya domuz eti karıştıysa!”

CHP Niğde Milletvekili Gürer, yurt dışından ithal edilen ve içeriğinin belirlenmesi zor olan löp etlerle ilgili endişeleri Bakana anlattı.

Gürer: “Ya domuz eti karıştıysa!”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda söz olarak, yurtdışından ithal edilen kemiksiz etlerin insan sağlığı üzerinde oluşturabileceği olumsuzluklara dikkat çekti ve bu konuda endişelerini gündeme getirdi.

İthal edilen ve löp et olarak da tabir edilen kemiksiz etlerin içeriğinin belirlenmesinin güçlüğüne vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, komisyon toplantısında Bakan Bekir Pakdemirli’ye, “Bu etlerin içine at, eşek, domuz katılsa kim, nasıl ayırt edecektir?” diye sordu.

İTHAL LÖP ET ENDİŞESİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına katıldı. Gürer, Bakan Bekir Pakdemirli’nin sunum yapıp, soruları yanıtladığı toplantıda, ülkemize yurtdışından ithal edilen löp etlerle ilgili endişelerini dile getirdi.

300 TIR LÖP ETİ TÜRKİYE’YE KİM GETİRDİ?

Geçtiğimiz Eylül ayında Et ve Süt Kurumu’nun kamuoyunda tepkilere neden olan tartışmalı ‘kemiksiz sığır eti’ ihalesine atıfta bulunan Gürer, “Et ve Süt Kurumu tarafından 27 Eylül 2018’de 300 tır kemiksiz sığır eti ilanı verildi ve bir gün sonra son teklif günü olarak duyuruldu. Kamu İhale Kanunu’ndaki yedi günlük süre hiçe sayılıp bu uygulamayı gerektirecek aceleciliğin gerekçesi neydi? Kimdi bu 300 tır löp eti ülkemize satanlar?” şeklinde sorular yöneltti.

KEMİKSİZ ETİN İÇERİĞİNİN BELİRLENMESİ ÇOK ZOR

Löp etlerin menşeinin belirlenmesindeki zorluklara da işaret eden Gürer, uzmanların da kemiksiz etlerin içeriğinin zor belirlendiğinde hemfikir olduğuna dikkat çekerek, “Bu etlerin içeriği, kontrolü nasıl yapılmıştır? Nerede, hangi hayvan kesimiyle bu etler ülkemize getirilip nerede, kime satılmıştır? Bu etlerin içine at, eşek, domuz katılsa kim, nasıl ayırt edecektir? ? Bu etlerin içine at, eşek, domuz katılsa kim, nasıl ayırt edecektir? ” diye sordu.

BU NASIL ANALİZ?

Geçtiğimiz yıl ağustos ayında ithal edilen karkas etin bozuk olduğunun ancak bu yıl ocak ayında kamuoyuna açıklanabildiğini anımsatan Gürer, “Bakanlık olarak laboratuvarlara gönderilen et numunelerinin ulusal ve uluslararası metotlarla analizi yapılmakta olup analizlere göre, analiz süresi 1 gün ile 10 arasında değiştiğini ifade ediyorsunuz. Oysa uygulamada 2017 yılında 29 Ağustos 2017 günü ithal edilen karkas etin dahi bozuk olduğunu 5 Ocak 2018 yılında kamuoyuna açıkladınız” hatırlatmasında bulundu.

İTHAL ETLERİN KONTROL VE DENETİM SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ

Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonunda löp et ithalatıyla ilgili olarak şu ifadelere de yer verdi: “Kasım ayında, bu konuda tarafıma ulaşan bilgilerle yaptığım basın toplantısında bu konunun varlığını dile getirmiştim. Sayın Bakan, sonuçta “Kontrol ediyoruz.” diyeceksiniz ama Bakanlığınızın Et ve Süt Kurumunun Millî Savunma Bakanlığına satışını yaptığı etlerden bazılarının analizlerinin olumsuz çıktığı için iade edildiği Sayıştay’ın raporlarında dahi yer alıyor. Bu anlamda, analizleri mutlaka yeniden değerlendirip gerekirse sisteminizi değiştirmeniz gerekir. “

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP milletvekili Gürer’in sorularına yazılı olarak yanıt vereceğini ifade etti.

Bu arada Bakan Pakdemirli, Bakanlığına ait bütçe görüşmelerinin yapıldığı komisyon toplantısında muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin çeşitli konulardaki sorularının bazılarını sözlü olarak yanıt verdi. Pakdemirli, löp et ithalatıyla ilgili “Kamuoyunda çok speküle edilmiş bir şey var, Bakanlığımızın ilk günlerinde ne yazık ki benimle ilgili de negatif bir algı oluştu bununla alakalı. Bana göre bizim hiçbir günahımız yok burada. Bir günahımız varsa, bana uzanmış bir mikrofona cevap vermeye çalışırken değerli danışmanımın araya girmesidir. Ama onun öncesinde de şöyle bir şey var: Biz Türkiye’yi ikiye ayırmışız. Karşı mahalle bir şeyler söylüyor... Arkadaşlar, burada yeni bir Tarım Bakanı var. Ona mutlaka bir kredi açmanız lazım. Şimdi, 300 tır et diyoruz. 300 tır et 20 tondan 6 bin ton ediyor. 6 bin ton et 30 liradan olsa, kaç para eder? 180 milyon. Burada konuşulan rakam ve bunu da o değerli medya mensupları çok iyi biliyorlar ve internet sitesinde yayınlamış arkadaşlar. Burada 300 tırın nakliye ihalesi, Gümrük Müşavirliği ihalesi ve 100 küsur bin liralık bir ihale arkadaşlar. Devlet 100 milyarlarca lira para harcıyor. 100 bin lirayı küçümsediğimden değil, 1 lira önemlidir devlette arkadaşlar ama bakın, benim için iki tane kriter vardır. Biri, boğazından geçti mi, doğru fiyatla aldı mı? Ben yöneticilerimin, bürokratlarımın arkasında olmazsam iş yapamam. Ben baktım işe, ben bu arkadaşlarımın arkasındayım dedim. Arkasında olmazsam burada tek başıma iş yapamam, allameyicihan olsam yapamam. Bu iş bir takım işidir. Eğer takımın arkasında Bakan olarak durmazsam biz burada başarılı olamayız. 100 bin liralık bir iş yapılmış. Hatalı da olabilir, şey de olabilir. Hata varsa da hatayı yapan cezasını çeker arkadaşlar. Yani gereksiz uzattılar. Şimdi, medyada bazı şeylerden besleniyor, kabul ediyorum ama yani burada gene söylüyorum, tarımın üzerinden, Tarım ve Orman Bakanlığının üzerinden...Bir de şu var: Devlet bir şey söylüyorsa, hangi partiden olursak olalım arkadaşlar, biraz tereddüt etmeden de inanmak lazım

Niye olacak iş değil ya? Yani vatanını, milletini seven, bu bayrağın altında yaşayan, hangi partiden olursa olsun... Buyurun, yarın siz iktidara gelin, siz ne söylüyorsanız biz de inanırız” dedi.

Etiketler
Niğde Milletvekili