İYİ Parti'den 'cinsiyet kotası'

İYİ Parti Sosyal ve Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sibel Yanıkömeroğlu, yerel seçimde de kadın adaylar için özel kota uygulayacaklarını belirtti.

İYİ Parti'den 'cinsiyet kotası'

İYİ Parti Sosyal ve Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sibel Yanıkömeroğlu, yerel seçimde de kadın adaylar için özel kota uygulayacaklarını belirtti.

Yeniçağ gazetesinden Bünyamin Öztürk'e konuşan İYİ Parti Sosyal ve Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sibel Yanıkömeroğlu, toplumsal alanda önemli projeleri olduğunu söyledi. Sosyal yardım konusunun seçmenden oy alma anlayışıyla yapılmasına tepki gösteren Yanıkömeroğlu, "Bizim anlayışımız yardıma muhtaç insanlar yaratmak değil tam tersi yardıma muhtaç vatandaşlarımızın ihtiyaçları karşılanarak onların kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak yönündedir" dedi.

Sibel Yanıkömeroğlu'nun kadın adaylar konusundaki sorulara verdiği yanıt ise şöyle

- Yerel seçimlerde kadın aday kotası olacak mı?

Partimizde özellikle kadın kolları kurmadık. Bunun ana sebebi, siyasette yer alan kadınların geneli Türkiye'de kadın kollarında yer alıyor. Bu çerçevede, bize göre kadın kolları dolaylı olarak kadınlara "sen siyasi yaşama katıl ama yerini bil, kendi kolun var orada ne yapıyorsan yap" demek. Ama kadın siyasetin her alanında yer almalı. Bizim Genel Başkanımız bir kadın. Evet, bize göre kadın siyasi karar alma mekanizmalarında yer almalı ve görünürlüğü sadece sosyal politikalar alanında değil her alanda olmalı.

Kadın, maliye politikalarını, savunma politikalarını, dışişleri politikalarını da üretebilir ve yönetebilir. Partimiz cinsiyet eşitliliği kavramını benimsemiştir. Bu çerçevede tüzüğümüz bilinçli bir şekilde kadın kotası ifadesini kullanmamış ve "en az yüzde 25 cinsiyet kotası uygulanır" söylemini tercih etmiştir. Ama gerçekler ile yüzleşmek gerekir. Ataerkil bir toplumda yaşıyoruz ve bizim mücadelemize katılmak isteyenlerin çoğunluğu erkeklerden oluşuyor.

Bu çerçevede her ne kadar "kadın kotası" söylemini benimsemesek de "cinsiyet kotası" uyguluyoruz. Kadınlarımızın siyasette daha aktif rol alması için de bunu gerçekleştirmek zorundayız. Parti'nin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların tespitinde; il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adayların tespitinde; genel idare kurulu seçimlerinde, il-ilçe-belde yönetim kurullarının seçimlerinde; delege seçimlerinde, disiplin kurullarının seçimlerinde asil ve varsa yedek üyeliklerde ayrı ayrı olmak üzere en az yüzde 25 cinsiyet kotasını başarıyla uyguladık ve uygulamaktayız. Genel seçimlerde kadın adaylarımızı seçilebilecek yerlere koyduk. Bu doğrultuda yerel seçimlerde kadın erkek eşitliğini göz önünce bulundurarak aday listesi oluşturacağız.

- Kadınlar için pozitif ayrımcılık içeren projeniz var mı?

Ocak 1923'te Atamız, İzmir'de vatandaşlara hitap ederken, kadın erkek eşitliği konusundaki görüşünü berrak bir şekilde ifade etmiştir "Bir toplum cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurun sonucudur. Bir toplumun bir uzvu faaliyette bulunurken öteki uzvu atalette olursa, o toplum felce uğramış demektir. Bizim toplumumuz için ilim ve fen lüzumlu ise, bunları aynı derecede hem erkek ve hem de kadınlarımızın elde etmeleri gerekir" demiştir. Biz bu görüşü esas aldık ve Atamızın 1923'te öngördüğü eşitliği gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Pozitif ayrımcılık, zayıf ve güçsüz kesimin korunması demektir. Ülkenin yarısını oluşturan kadınların "dezavantajlı" kategorisinde yer alması sizce doğru mu? Pozitif ayrımcılık ihtiyacı k‰ğıt üzerindeki hukuki norm ve eşitlik kavramının adaletli bir şekilde uygulanamadığının göstergesidir.

Aslında, pozitif ayrımcılık, "çocuk", "yaşlı" gibi korunmaya muhtaç kesimi de içerir ama ülkemizde daha çok "kadın" olarak algılanır. Pozitif ayrımcılık kadın açısından bakıldığında "zorlama" bir şeydir. Biz kadınların pozitif ayrımcılığa ihtiyaç duymadığı bir Türkiye istiyoruz. Ama bu sadece bizim mücadelemizle olmaz, bunun partiler üstü ve uluslararası standartlarla uyumlu bir hedef olması gerekir. Ama evet, amacımıza ulaşana kadar kadınların daha önemli siyasi aktörler olabilmesi için, iş hayatında daha faal olabilmeleri için elimizden geleni yapacağız. Kadınların istihdam oranı erkeklerin yarısından bile az. Kadınların istihdamda yarı zamanlı çalışma durumu erkeklerin 3 katı. Türkiye'de yönetici pozisyonunda kadın oranı yüzde 16.7. Biz, fırsat eşitliği sağlayacak yasal düzenlemeleri Meclis'e önerge olarak sunmayı hedefliyoruz. Kadınların haklarını daha ileriye taşıyacak düzenlemeler için çalışmalar yaparken, aynı zamanda kadınlarımızın hakları ile ilgili mevcut hukuki düzenlemeler hakkında bilinçlendirilmeleri çalışmalarımıza hız vermiş durumdayız. Bunun yanı sıra cinsiyetçilik konusunda mücadelemizi pekiştirmek adına parti içi çalıştaylar düzenliyoruz. "Cinsiyetçiliğe Geçit Yok" adlı ilk çalıştayımız 3 Kasım'da Ankara'da gerçekleşti.

- Genel başkanın bir kadın olması partideki kadın bakışını değiştirdi mi?

Partimiz, bir kadın genel başkanın liderliğinde kuruldu ve yol almaktadır. Bu bakımdan partimizin her kademesi bir kadının liderliğine büyük bir coşku ve gurur ile yaklaştı. Bu yaklaşım daha da güçlenerek devam etmektedir. Parti dışındaki kadına bakışı değerlendirecek olursak, günümüzün Türk siyasi panoramasına bir kadın liderin eklenmesi şüphesiz Türkiye için ve siyasetin genel yapısı açısından büyük bir kazançtır. Bunun yanı sıra, bir kadın genel başkan, erkek egemen algısının hakim olduğu siyaset dünyamızda, kadın siyasetçiye bakış açısında fevkalade olumlu katkıda bulunmuştur. Ayrıca, bilhassa kadın seçmenlerimiz ile Genel Başkanımız arasında çok olumlu bir etkileşim ortaya çıkmıştır. Bu durum, siyasette kadınlarımızın daha çok rol almaya özendirici bir etkisi olduğu ve olacağı muhakkaktır.

Tüm saydıklarıma ilaveten bir kadın genel başkanımızın olması uluslararası arenada çok olumlu karşılandı ve ülkemizin imajına katkıda bulundu.

Söyleşinin devamı için tıklayınız.

Etiketler
İYİ Parti Seçim Yerel Seçim