Selahattin Demirtaş'a karşı hamle 'İstinaf'tan geldi
Erdoğan’ın AİHM'in Selahattin Demirtaş kararına yönelik sözlerinin arkasında İstinaf mahkemesinde bekleyen dosyanın olduğu iddia edildi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AİHM’nin Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına ilişkin kararına yönelik “Bizi bağlamaz, karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” sözüyle ilgili “hamlenin” İstanbul’da İstinaf mahkemesinde bekleyen dosya olduğu iddia edildi.
Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Demirtaş’ın temyiz istemini İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin yapacağı belirtildi.
Demirtaş'ın avukatlarından 'beraber yürüdük' isyanı
Dairenin dosyayı öne çekerek, raportör hâkime verdiği öğrenilirken, Demirtaş’ın avukatı Ramazan Demir, “Bu normal bir durum değil” dedi.
Bu cezanın onanması halinde Demirtaş, Ankara’daki davada tahliye edilse dahi, İstanbul’daki dava nedeniyle hükümlü haline geleceği için cezaevinden çıkamayacak.
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş’ı 2013’de çözüm süreci başladığı dönemde Kazlıçeşme’de yaptığı konuşma nedeniyle yargıladı. Yargılama sonucunda Demirtaş, bu sözlerden dolayı “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Demirtaş’ın avukatları 7 Eylül 2018’de verilen karara itiraz etti. Temyiz incelemesi için dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’ne gönderildi. Dairenin, Demirtaş’ın cezasını onaması halinde Yargıtay yolu kapalı olacak.
Çünkü 5 yılın altındaki cezalar İstinaf’ta kesinleşirken, üstündeki cezalar Yargıtay’a gidiyor. Demirtaş, cezasının onanması durumunda hükümlü konumuna düşecek ve cezasının infaz edilmesi için cezaevinde kalmaya devam edecek.
Demirtaş’ın avukatlarından Ramazan Demir, İstanbul’da istinaftaki dosyanın mahkeme tarafından öne alındığını ve raportör hâkime verildiğini belirterek, “Bu normal bir uygulama değil” dedi.
Demirtaş’ın içeride tutulabilmesi için iktidarın istinafta bekleyen dosya dışında kullanabileceği bir davanın olmadığını vurgulayan Demir, “Bu karar onanırsa, AİHM kararı uygulansa dahi Demirtaş hükümlü haline geleceği için çıkamayacak. 4 yıl 8 ayın yatarı, 42 ay. Bu da 3 yıl 6 ay ediyor. Şu ana kadar 2 yıldır içeride. Geriye 1 yıl 6 ay kalıyor, cezaevinde tutabilecekleri süre” açıklamasını yaptı.