Çetin Arık: Bakanlık tarihi köprüyü kaderine terk etti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı karayolları ağı içinde bulunduğu gerekçesiyle tarihi Şahruh Köprüsü’nü kaderine terk etti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı karayolları ağı içinde bulunduğu gerekçesiyle tarihi Şahruh Köprüsü’nü kaderine terk etti.
CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın sorusuna yazılı yanıt veren bakanlık, tarihi köprünün karayolları ağında olmadığı için hiçbir çalışmanın yapılmadığını ifade etti.
Kayseri’nin tarihi değerlerinden biri olan Sarıoğlan’daki tarihi Şahruh Köprüsü kaderine terk edildi. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü Plan Bütçe Komisyonu’nda Bakan Mehmet Cahit Turhan’a sorduğu soruya yazılı olarak yanıt veren bakanlığın yanıtı ise son derece düşündürücü.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP Kayseri Milletvekili Arık, “Bu konuyu 3 yıldır gündemde tutmaya çalışıyorum. Şahruh Köprüsü sadece Karaözü’nün, Sadece Sarıooğlan’ın değil Türkiye’nin, dünyanın sahip çıkması gereken tarihi bir değerdir. Ama üzülerek görüyorum ki, AKP iktidarı bu köprünün yıkılmasına, bir tarihin yok olmasına seyirci kalıyor. Bakanlığın tarafıma gönderdiği yazı gerçekten üzerinde düşünülmesi gereken bir durum.
Bakanlık, bizim tespit ve şikayetlerimizi doğrulayarak, ‘Tarihi Şahruh Köprüsü, Kayseri Sivas yolundan Karaözü’ne giden yol üzerinde bulunmaktadır. Söz konusu yol, Karayolları ağı dışında bulunmaktadır. Restorasyonu 2013 yılında yapılmış olan tarihi köprü, araç trafiğine hizmet vermektedir.
Köprüde çok sayıda trafik kazası meydana gelmekte ve dolayısıyla bu kazalar köprüye zarar vermektedir. Köprünün fiziki yapısı genişlemeye uygun olmayıp ulaşım için de tarihi köprü dışında alternatif bulunmamaktadır’ buraya kadar baktığımızda bakanlığın sorunu tespit ettiğini ve çözümünde alternatif bir köprü olduğunu görüyoruz. Ama verilen yanıtın devamı gerçekten traji komik.
Bakanlık tarafıma gönderdiği yanıtın devamında ise ‘Tarihi köprünün plan tipi doğal olarak araç geçişine uygun olmaması nedeniyle yanına alternatif bir betonarme köprü yapılması talebi oluşmuştur. Alternatif köprünün projesi, belediyenin talebi ve yapılan yazışmalar neticesinde Karayolları Genel Müdürlüğünce hazırlanmış olmasına rağmen bahse konu yolun, karayolları ağında bulunmaması nedeni ile Karayollarınca herhangi bir çalışma yapılmamıştır’ Biz de köprünün araç trafiğine uygun olmadığını, sık sık kazaların meydana geldiğini, köprünün böyle giderse telafisi mümkün olmayan zararlar göreceğini söylüyoruz, bakanlık da…
Bakanlıktan bizim bildiğimiz gerçekleri tekrarlamasını değil, çözüm üretmesini istiyoruz. İşlerine geldiğinde kural üstüne kural koyanlar, kanun üstüne kanun yapanlar, yandaşları için her gün yeni prosedürler geliştirenler söz konusu tarihi bir köprü olunca ‘Karayolları ağında değil’ diyerek, yaşanacak felaketlere, bir tarihin yok olmasına seyirci kalıyorlar” diye konuştu.