Saray'da protokol krizi! 'Doğru bulmuyorum'
AKP Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Binali Yıldırım'ın adaylığı ve protokol krizi iddialarına yönelik açıklamalarda bulunmuştu.
AKP Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Habertürk ekranlarında Mehmet Akif Ersoy'un sunduğu 'Nedir Ne Değildir'e konuk oldu.
Numan Kurtulmuş, "Türkiye, demokrasinin kurallarıyla oturan bir ülke. Önümüzdeki seçimlerin de kampanya süreci ve sonrası için şenlik havasında geçmesini temenni ediyorum. İttifaklar ortaya çıkacak, öyle görünüyor." dedi.
Kurtulmuş, "2 ayı aşkın süredir ekibimiz çalışmalarını sürdürüyor. Siyaset yapma tarzında kuralları olan bir siyasi parti AK Parti. 60 ilde son noktaya gelindi ve diğer 21 ilde de çok yol kat edildi. Yapılacak olan bir programla da 21 ilin açıklamasını Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekleştirecek." diye konuştu.
Kurtulmuş İstanbul adayına ilişkin, "Çok zaman var. Diğer seçimlerde daha geç zamanlarda açıklama yapılmıştı. 3 grup halinde açıklamayı planlamıştık." ifadesini kullandı.
BİNALİ YILDIRIM'IN ADAYLIĞI VE PROTOKOL KRİZİ İDDİALARI
Kurtulmuş, protokol krizi yaşandığı iddialarına ilişkin, "Burada kamuoyunda ve medyada yer alan kulis bilgileri üzerinden hareket edilmesini doğru bulmuyorum. Meclis Başkanımız da dahil olmak üzere millete nasıl daha iyi hizmet ederiz diye hareket ederiz. Bu tür kulislere itibar edilmemeli.
Hiçbir şekilde bu tür bilgilere itibar edilmemesini rica ediyoruz. Önümüzdeki dönemde yeni bir döneme geçişin hazırlığını yapıyoruz. Seçim öncesinde bu tür kulisler ortaya çok çıkar. Bunlar kolay konulardır. Bir kişi sosyal medyada bir şey yazar, onlarca insan onu takip eder. AK Parti olarak bunların hepsinden kendimizi dışarıda bırakıp hizmetlerimize odaklanmak durumundayız." dedi.
Kurtulmuş, "AK Parti'nin önemli vasıflarından birisi özeleştiri yapabilmeyi başarabilmesidir. Dikey şehirciliğe karşı çıkmak, kibirli kulelerin hiçbir şekilde olmaması... Bunları çok rahatlıkla ortaya koyabilecek durumdayız. İnsanlar başlarını kaldırdıklarında beton yığınlarını görmek istemiyorlar. Akıllı şehirler istiyorlar. Bütün bunlar yeni vizyon gerektiriyor. Şimdiye kadar eksik bıraktığımız şeyleri tamamlayacak yeni bir anlayışı ortaya koyacağız" dedi.
YEREL SEÇİM VE İTTİFAK
"Yerel seçimde işbirliği göreceğiz" diyen Kurtulmuş, "AK Parti bundan sonraki on yıllarda da var olacak bir siyasi harekettir. Sonrası nasıl gelişecek, bunu önümüzdeki dönem gösterecek. Siyasetin alışkanlıkları var. Bürokrasiyi yeni sisteme adapte etmeye çalışıyoruz. İttifakla işbirliği meselesini ayırarak konuşmanın doğru olduğu kanaatindeyiz. Türkiye'nin genel meseleleri, karşı karşıya kaldığı tehditler bunları konuşuyorsunuz.
Her parti bu sorunlara bakışında farklılık oluşturuyor. Birbirine en yakın bakanlar bir ittifak oluşturuyor. Cumhur İttifakı'nı önemsiyoruz. Cumhur İttifakı'nın, 15 Temmuz'da milletimizin FETÖ'ye karşı o sıcak saatlerde verdiği bir ittifak olduğunu biliyoruz. Sonraki süreçte bunun pratiği geldi. Cumhur İttifakı meydanlarda başladı. Sosyolojik tabanları farklı, iki farklı parti olarak kimliklerini koruyacak ama Türkiye'nin milli meselelerinde ittifak yapmaya devam edecek. Sürecin yasal dayanağı yok" ifadesini kullandı.
"KARŞIMIZDA NASIL BİR İŞBİRLİĞİ OLACAK HENÜZ BİLMİYORUZ"
Kurtulmuş, "AK Parti olarak hiçbir zaman 'Başkaları ne yapacak biz de böyle, şöyle yapalım' demeyiz. Karşımızda oluşacak olan işbirliğinin nasıl oluşacağını henüz bilmiyoruz. Geçtiğimiz seçimde bizim karşımızda yer alan ittifak, 'AK Parti'yi nasıl bitiririz' düşüncesindeydi. 'Aman AK Parti düşsün' diye yapılan bir ittifak vardı. Meydanlarda da çok açık söylenen, 'Bize oy verin sistemi geri getirelim' şeklinde propagandalar yapıldı. Karşımızdaki ittifakın nasıl şekilleneceği bizi ilgilendirmiyor. " dedi.
"ANKARA VE İSTANBUL'DA BİR RİSK GÖRMÜYORUZ"
"AK Parti açısından Ankara ve İstanbul'da bir tehlike görmüyorum" diyen Kurtulmuş, "Falanca partiye oy verirseniz sistem değişmez. Yerel seçim size bu imkanı vermez. Burada bunu karıştırmayalım. Bu tartışmanın yeri yerel seçim değildir. Parlamentoda gücü yetmiyorsa millete gider, millet isterse yapar. MHP ile ittifak meselesi başka bir çabanın sonucudur." ifadesini kullandı.
"VERDİĞİ DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ BULUYORUM"
Bahçeli'nin açıklamalarına ilişkin Kurtulmuş, "Verdiği desteği çok önemli buluyorum. Türkiye bir operasyonla karşı karşıya. Büyük Türkiye vizyonunu ortaya koyan Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde bir hareket var, bunu köşeye sıkıştırıp Türkiye'yi geriye götürmeye çalışıyorlar. Her şey son derece açık ve ortada. 15 Temmuz darbesinin nesini anlatacaksınız? CHP'nin amasız, fakatsız bu darbe teşebbüsüne karşı hükümetin yanında olması gerekmez miydi?" dedi.
Kurtulmuş, "Her hafta birkaç ile giderek görüşmeler yapan birisiyim. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da da birçok ile gittim. AK Parti bir siyasi partinin adı değil, siyasi hareketin adıdır. AK Parti kuşatıcı, kapsayıcı bir harekettir. Bizim kitabımızda insanları bölgesel olarak ayırmak yok. Etnik kökenlerine göre ayırmak yok. Türkiye'de ne varsa hepsinin AK Parti'nin içerisinde olduğunu ifade etmek isterim. AK Parti Türkiye'nin en kapsayıcı siyasi hareketidir. AK Parti'ye oy vermek konusunda oturup konuşmak konusunda en ufak farklılığımız yok. Birisi kalktı, 'Türkçe ezan okunmalı' dedi. Birisi Atatürk büstüne çekiçle vurmaya çalıştı. Bunların hepsi provokasyon. Siyaseten farklı olabilirler ama kimse AK Parti'nin reformcu ve kapsayıcı özelliğini göz ardı etmiyor." diye konuştu.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU ADAYLARI
Kurtulmuş, "(Kayyumdan aday gösterilenler) Bu arkadaşlarımız oldukça başarılı olmuş arkadaşlarımız. Belediyecilik hizmetlerindeki başarılardan dolayı bu arkadaşlarımızın yıldızı parlamıştır. Belediyecilik hizmetleri bakımından kamuoyu araştırmalarına göre bu arkadaşlar son derece başarılı. Kağıt üzerinde bir vali veya kaymakamı alıp oraya aday koymuş değiliz. Yıldızları parlayan arkadaşları koyduk" diye konuştu.
Kurtulmuş, "Seçim strateji heyetimizde, çok güzel bir manifesto hazırlığı aşağı yukarı hazırlandı. Gönül belediyeciliği anlayışına uyan bir tarz oturacağız. Şehirlere ilişkin farklı çalışmalar olacak. Kastettiğimiz şehirlerin, şehirleşme bakımında temel eksiklikleridir. Mesela Amasya, Osmanlı'dan kalan o tarihi şehri koruyarak yeni yerleşim yerleri inşa edilerek karşımıza çıkacak. Kastettiğim budur. " dedi.
Aday belirleme kriterlerine ilişkin Kurtulmuş, "Soruşturma yapılıyor. Bir yerde 10 kişi aday adayı oluyor, nihayetinde bir kişiyi aday yapabilirsiniz." diye konuştu.
Kurtulmuş, "İttifak çatıda kurulmadı, taban kelimesini de siyasette sevmedim. Çatıda ittifak kurulsaydı bir rüzgarla uçardı. Çatıda kuruldu diye bir şey yok. Bunu seçimde işbirliğine nasıl dönüştüreceğiz, bunun çalışması yapılıyor. İzmir CHP'nin kalesidir, Konya AK Parti'nin kalesidir... Yok böyle bir şey. Bizim için her taraf milletimizin kalesidir. Partiler bu seçimlerde mücadele eder. Kale tabiri siyasete Soğuk Savaş'tan gelen eski bir tabirdir." dedi.
BAHSEDİLEN JESTLER
Kurtulmuş, "Jestlerden bahsedemem. Arkadaşlarımız bu hazırlığı yapıyor. Genel başkanlar karar verir. Jestlerin ne olduğunu görürüz. Kulis bilgilerine göre değil, gerçeklere göre hareket ediyoruz. Devam eden seçim işbirliği müzakere süreci var. Benden bir tane isim alamazsınız" ifadesini kullandı.
Numan Kurtulmuş, "İstanbul ilçe adayları henüz netleşmedi. Esenyurt ile Beşiktaş aynı stratejiyle yürütülmeyecektir. 3 dönem kuralı büyük ölçüde uygulanacaktır" dedi.
ANDIMIZ TARTIŞMASI
Andımız tartışmasına ilişkin Kurtulmuş, "Öncelikle Andımız'ın, içeriği bir kenara bırakılıp üslup olarak tartışılması gerekir. Andımız meselesi de hükümetin 5 yıl önce ortaya koyduğu bir uygulama. Satır aralarına gizlenmiş 28 Şubat'ı andıran şeylerin gizlendiğini de gördüm. Bu eski Türkiye'ye ait bir alışkanlıktır. Sayın Cumhurbaşkanımız da "5 yıl önce neredeydiniz?" dedi. Seçimden sonra bu konunun gündeme geleceğini sanmıyorum" dedi.
AF KONUSU
Af tartışmalarına ilişkin Kurtulmuş, "Artık adayların belli olmaya başladığı bir süreçteyiz. Yılbaşından sonraki süreçte asıl gündem seçim olacağı için, gündeme geleceğini düşünmüyorum. Bu konu seçim sonrası gündeme gelecektir" diye konuştu.
DIŞ SİYASET GÜNDEMİ
Kurtulmuş, "Büyük oyunu görmüyorsanız Orta Doğu'yu konuşmayalım. Büyük resim çok açık. Orayı bölmeye çalışıyorlar. Bizim gücümüz bu coğrafyada derleyici toparlayıcı olmaktan geçiyor. İran'ın milli menfaati ise, mezhepsel uygulamayı ortaya koyması. Burada bunu açınca güçlü Türkiye olacağız. Aksi takdirde bu işin sonu çok kötüye gidiyor. Etnik ayrışma başladığı gibi oradaki Türk kardeşlerimiz arasında da ayrışma başladı. Bunu durduracak olan Türkiye." diye konuştu.
SİYASETTEKİ HEDEFLERİ
Kurtulmuş, "Biz makamlar ve mevkiler için siyaset yapmayız. Makamlar, mevkiler gelir geçer."
Yeni siyasi parti kuruluyor iddialarına ilişkin Kurtulmuş, "Ben ihtiyaç duyulduğunu sanmıyorum ama Türkiye demokratik bir ülke, isteyen kurabilir. Ama millete, vatana ihanet etmeyecek." dedi.
KAŞIKÇI CİNAYETİ: BURADAN SİYASİ RANT OLMAZ
Numan Kurtulmuş, "Mesele öyle görünüyor ki siyasi boyut da kazandı. Bu boyut bizimle alakalı değil. Öyle görünüyor ki Trump yönetimi, bu meseleyi görmezden gelen bir eğilimi içerisinde. Amerika'nın iç siyasetini de etkileyecek bir konu olma potansiyeli taşıyor. Herkes bu soruyu soracak: "Gerçek ne, bunun arkasına kim var?" Suudi Arabistan bu soruların cevabını ortaya koyamadığı sürece bu gerilim olacak. Prens Selman için 'reformist' diyorlar. Bunu nereden çıkartıyorsunuz? Buradan siyasi rant olmaz." ifadesini kullandı.
MİLLİ PARA
Kurtulmuş, "Çok önemli şeyler oluyor. Böyle bir süreçteyiz. Dünyadaki siyasal sistem mimarisinin değişmesi lazım. BM bu haliyle barışı sağlayamıyor. Bırakın savaşı durdurmayı, göç sorununu bile çözemiyor. İkinci ise finansal mimarinin değişmesi gerekiyor. ABD kendi parasını bir rezerv para haline getirdi. Dünyadaki bütün finansal paraların gözden geçirilmesi lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız çok büyük risk alarak bunu İSEDAK'ta söyledi. Bunların yeniden adaletli bir şekilde gündeme geldiği yeni bir finansal mimari... İSEDAK üyeleri kendi alışverişlerini kendi para birimleriyle yapsa doların rezerv para olma özelliği ortadan kalkar" dedi.