'YSK 'şaibe kurulu'na döndü'
AKP’nin imdadına yetişen ve tartışmalı kararlara imza atan YSK, yerel seçimlere aldığı kararlar nedeniyle şimdiden gölge düşürdü.
Hüseyin Şimşek / Birgün Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, “düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün işlemleri yapmakla” görevli Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yerel seçimlere aylar kala tartışmalı kararlar almaya başladı. YSK aldığı kararlarla seçimlere şimdiden gölge düşürdü.
YSK, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın istifa etmeden aday olmasına ilişkin kararını henüz açıklamadı ancak CHP, olası bir “onay” durumunda karara itiraz etmeye hazırlanıyor. YSK hakkında öne çıkan tartışmalı kararlar ise şöyle:
SİLAHLI PROPAGANDAYA ONAY
31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesinde peş peşe kararlar alan YSK, bu kapsamda ilk olarak “silahlı köy korucularının” başvurusunu değerlendirdi. Geçmiş seçimlerde aksi kararlar almasına karşın YSK bu kez muhtar adayı olmak isteyen korucuların istifa etmesine gerek olmadığına hükmetti. Bu kararla birlikte köy korucuları, bölge illerinde yer alan köylerde silahlarını bırakmadan seçmenlerden oy isteyebilecek.
ALTI ÜYENİN GÖREV SÜRESİ UZUYOR
AKP, YSK’nin altı üyesinin görev süresini de tartışmalı bir şekilde uzattı. Bu ayın sonunda görev süresi dolacak YSK Başkanı Sadi Güven’in aralarında bulunduğu altı üyenin görev süresi bir yıl uzatıldı. Ancak bu karar, Seçim Kanunu’nda yer alan “Seçimlerle ilgili alınacak kararlar bir yıl sonra uygulanmaya başlar” hükmüne aykırılık taşıdığı gerekçesiyle muhalefetin tepkisini çekti.
‘BAŞKAN YARDIMCILARI İSTİFA ETMELİ’
YSK’nin aldığı bir diğer karar ise belediye başkan yardımcılarının adaylıklarına yönelik oldu. Buna göre, Bursa İl Seçim Kurulu, Yıldırım ilçesinde belediye başkan yardımcısı olarak görev yapan bir kişinin, yerel seçimde aday adayı olabilmek için görevinden istifa etmesi gerektiğine karar verdi. Bu karar, aday adayı olmak isteyen tüm belediye başkan yardımcıları için uygulandı.
CHP İTİRAZA HAZIRLANIYOR
CHP, YSK’nin yerel seçimlere dair aldığı tartışmalı kararları yargıya taşımaya hazırlanıyor. Edinilen bilgiye göre, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın istifa etmeden AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmasını Anayasa’ya ve Seçim Kanunu’na aykırı bulan CHP, YSK’nin “geçici aday listeleri”ni açıklaması ile önce Yıldırım’ın adaylığının kabul edilip edilmediğini kontrol edecek. Yıldırım’ın adaylığının kabul edilmesi halinde itiraz edecek. CHP, itirazına gerekçe olarak ise Bursa Seçim Kurulu’nun aldığı, “Belediye başkan yardımcıları istifa etmeden aday adayı olamaz” kararını gösterecek.
İKİ PARTİYE ENGELLEME
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart yerel seçimlerine katılabilecek partileri açıkladı. Açıklanan 13 parti arasında yer almayan ÖDP ve EMEP, karara itiraz edecek.
YSK’nin açıklamasına göre seçimde yer alacak partiler şöyle: Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrat Parti (DP), Demokratik Sol Parti (DSP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hür Dava Partisi (Hüda Par), İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Saadet Partisi (SP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Vatan Partisi (VP).
Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yeri ise 27 Ocak’ta çekilecek kurayla belirlenecek. Siyasi partiler aday listelerini 19 Şubat’ta seçim kurullarına verecek. Geçici aday listeleri 22 Şubat’ta, kesin aday listeleri de 3 Mart’ta ilan edilecek.
‘KOŞULLARI SAĞLADIK’
Açıklanan listede yer almayan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Emek Partisi, karara itiraz edeceklerini bildirdi.
ÖDP Merkez Yürütme Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada, “YSK tarafından açıklanan seçimlere katılacak partiler listesinde partimiz yer almamıştır. Partimiz, YSK tarafından belirlenen örgütlenme koşullarını sağlamıştır. Bu nedenle karara itiraz hakkımızı kullanacağız. YSK’nin tekrar inceleme ile kazanılmış hakkımızı teslim etmesini bekliyoruz” dendi.
Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ise, Twitter hesabı üzerinden açıklama yaptı. Gürkan, “YSK, Yargıtay kayıtlarını esas almıyorsa seçime girecek partileri hangi bilgilerle ve saikle belirliyor? 41 ilde teşkilatlanmasını tamamlamış partimizin seçime girmesini engellemenin hiçbir gerekçesi olamaz. İtirazımızı yapıyoruz, YSK’nın bu keyfi kararını kabul etmeyeceğiz” dedi.
TARTIŞMALI KARARLAR SAYMAKLA BİTMİYOR
YSK’nin önceki seçimlerde aldığı tartışmalı kararlardan bazıları:
* Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle’nin vekilliği, seçim öncesinde aldığı kesinleşen bir yıl sekiz aylık hapis cezası nedeniyle iptal etti. Dicle’nin adaylığını milletvekili seçildikten sonra iptal eden YSK, bu ismin yerine seçimi kazanamayan AKP’li bir adayın milletvekili seçildiğini duyurdu.
* 61 gün önce aksi bir karar alınmış olmasına karşın 16 Nisan referandumunda “tercih” mührü yerine “evet” mührünün de geçerli olacağına hükmedildi.
* 16 Nisan referandumunda, mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılmayacağına ilişkin karar, oy kullanma işleminin sürdüğü sıralarda iptal edildi ve mühür olmayan pusulalar da geçerli sayıldı.
* YSK, 24 Haziran seçimleri için yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği adaylığında noter onaylı üniversite diploması koşulunu kaldırdı. Aday olanlar noter onaylı diploma yerine e-Devlet’ten aldıkları öğrenim/mezun belgesini sunma hakkına kavuştu.