6'lı masada 'Anayasa' krizi: Hangi adım atılacak?
İktidarın başörtüsü ve aileye ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin Meclis görüşmelerinin başlamasına kısa süre kala muhalefet de atacağı adımları tartışıyor.
AKP ve MHP’nin başörtüsünün yanı sıra peçe, çarşaf, burka gibi kıyafetlerin kamu görevlileri tarafından kullanılmasının yolunu açan ve aileye ilişkin LGBTİ karşıtı ifadeler barındıran Anayasa değişikliği teklifine yönelik tartışmalar sürüyor. Hafta içi muhalefet ile "ikna için" TBMM çatısı altında bir araya gelecek olan iktidar, aynı zamanda Anayasa Komisyonu’nu da toplayarak teklifin görüşmelerine başlayacak. AKP, MHP, BBP’nin yanı sıra Saadet Partisi’nin de imzacısı olduğu teklife HDP “ilkesel olarak” karşı olduğunu açıkladı. CHP’nin son karar için Altılı Masa buluşmasına işaret ettiği teklifin, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmede de “sohbet konusu” olduğu bildirildi.
BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, TBMM Anayasa Komisyonu’nda gerçekleştirilecek görüşmeler öncesinde, muhalefet kulislerinde “oylama ihtimalleri” tartışılmaya devam ediyor. Altılı Masa’nın 5 Ocak’taki onuncu zirvesi öncesinde CHP ve İYİ Parti'yi ziyaret eden Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, seçimlerin kazanılmasına giden yolda Anayasa değişikliği teklifinin büyük öneme sahip olduğu, destek vermemenin olumsuz sonuçlar doğurabileceğine yönelik fikrini paylaştığı ifade edildi. Davutoğlu'nun CHP lideri Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede, 5 Ocak'taki zirvede son şekli verilecek Hükümet Programı'nı gündeme getirdiği de bildirildi. Davutoğlu'nun, uzlaşı ve birliktelik görüntüsünün önemine vurgu yaptığı ve program görüşmelerinin buna göre yapılmasını istediği öğrenildi.
İKİ FARKLI RET ÖNERİSİ
Bir yandan Altılı Masa’nın kararını bekleyen muhalefet milletvekilleri, bir yandan da atılması gereken adımlara yönelik önerilerini dillendiriyor. Bu kapsamda CHP milletvekillerinin önemli bir bölümünün ve bazı İYİ Parti milletvekillerinin, parti yöneticilerine iki ayrı “dolaylı ret” seçeneğini ilettiği öğrenildi. Bu seçeneklerden biri, oylamaya katılmama önerisi oldu. Muhalefet milletvekilleri, doğrudan ret yerine, oylamaya katılmamanın “tavır koyma” anlamında önemli olduğunu savunuyor. AKP ile müzakereye girilmemesini isteyen milletvekilleri, kabul oyunun iktidara yarayacağı görüşünde. Muhalefet temsilcilerinin bir diğer seçeneği, “çekimser oy kullanma” yönünde. Bu seçenek şimdilik son alternatif olarak gösteriliyor.
Daha önce teklife gerekli düzeltmeler yapılması koşuluyla “Evet” denilmesi yönünde tavsiye kararı alan İYİ Parti yönetimine de çeşitli öneriler sunuluyor. CHP’nin olası “Hayır” kararını ya da iktidarın taktik oylarla teklifi referanduma taşıyabileceği ihtimalini dile getiren bir grup İYİ Partili, “Hayır oyu kullanalım” önerisini parti yönetimine iletti. İYİ Parti kurmaylarının ise Altılı Masa zirvesine işaret ederek, “Bu toplantıdan sonra yeniden görüşme yapılabilir” yanıtını verdiği öğrenildi.