Akaryakıt zammına enflasyon ayarı!
Şubat ayının son günlerine sarkıtılan benzin ve mazot zamları Şubat ayı tüketici fiyatlarına tam olarak yansımadı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, beklentinin altında gelen enflasyona rağmen, Türkiye’nin hayat pahalılığının en yüksek olduğu ilk 10 ülke içinde olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’nin dünya enflasyon ligindeki rakipleri: Orta Afrika, Liberya, Sierra Leone ve Angola!
Rakamların tanzim satışların bir işe yaramadığını gösterdiğini, soğan fiyatında yıllık artışın yüzde 219, ıspanak ve patateste yüzde 135 olduğuna dikkat çeken Öztrak, “Rakamlarda ne kadar ince ayar yapılırsa yapılsın, tarlada yangın sönmeden mutfakta yangın sönmez” diye konuştu.
Faik Öztrak
TÜİK’in 2019 Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak şunları ifade etti:
Şubat ayında tüketici enflasyonu yüzde 0,16; üretici enflasyonu ise yüzde 0,09 oldu. Şubat ayında 12 aylık tüketici enflasyonu yüzde 19,7 olurken, üretici enflasyonu ise yüzde 29,6 olarak gerçekleşti.
TÜRKİYE ENFLASYONDA HALA İLK 10’DA
Tüketici enflasyonu Şubat ayında yüzde 0,5 olan piyasa beklentisinin ve yüzde 0,59 olan geçmiş yıllardaki Şubat ortalama enflasyonun altında kaldı. Geçmiş yıllardaki Şubat enflasyonu kadar veya piyasa beklentisi kadar enflasyon artsaydı, yıllık enflasyon yüzde 20’nin üstünde kalacaktı. Buna rağmen Türkiye, Şubat ayında da, yüzde 19,7 tüketici enflasyonu ile dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip 10 ekonomisi arasında kalmaya devam etti. Bir diğer ifadeyle, Türkiye enflasyonda Orta Afrika, Liberya, Sierra Leone ve Angola gibi ülkelerle aynı ligde kaldı.
SOĞAN ŞAMPİYONLUĞU KAPTIRMADI
Rakamların alt detaylarına bakıldığında ise iktidarın seçim öncesi göstermelik kurduğu tanzim satış mağazalarının ise pek bir işe yaramadığı anlaşılıyor. Gıda fiyatları Şubat ayında yüzde 0,95 artarken, fiyatı en çok artan maddelere baktığımızda da gıdanın ağırlığı dikkati çekiyor. Şubat ayında marul yüzde 35,2, taze fasulye yüzde 25,6, maydanoz yüzde 24 zamlandı. Yıllık fiyat değişiminde ise soğan zam şampiyonluğunu kaptırmadı. Yıllık olarak bakıldığında kuru soğan yüzde 219,8, pırasa yüzde 152,3, ıspanak yüzde 135,2 patates yüzde 135,1 zam gördü. Millet kış aylarında kış sebzelerine hasret kaldı. Mutfaktaki yangın Şubat ayında da devam etti.
ZAMAN AYARLI AKARYAKIT ZAMMI
Diğer yandan Şubat ayının son günlerine sarkıtılan benzin ve mazot zamları da Şubat ayı tüketici fiyatlarına tam olarak yansımadı. Şubat ayının son günleri itibariyle benzinin pompa fiyatı, bir önceki ay sonuna göre yüzde 6,6 pahalı olmasına karşın; TÜİK’in Şubat ayı benzin pompa fiyatı sadece yüzde 2’ye yakın arttı. Şubat enflasyonu seçim öncesi açıklanacak son enflasyon verisi olduğu düşünüldüğünde akaryakıt zammına yapılan bu ayarın zamanlaması da manidardır.
SORUNLARI ANLAMAYAN TEK ADRES SARAY VE DAMADI
Ancak rakamlarda ne kadar ince ayar yapılırsa yapılsın, göz boyamaya yönelik ne kadar işle uğraşılırsa uğraşılsın, tarlada yangın sönmeden mutfakta yangının sönmeyeceği bir kez daha anlaşılmıştır. Bunu anlayamayan tek adres ise Saray ve Sarayın damadıdır. Milletin satın alma gücündeki erimeyi ve düşen talebi başarı olarak gören, kaybolan satın alma gücünü borçlanmayla ikame etmeye çalışan bu kadrolardan Türkiye ekonomisinin sorunlarına çözüm beklemek boşunadır.
TANZİMDE İTHAL BAKLİYAT ÇÖZÜM DEĞİL
Türkiye çöken tarım sektörünü acilen yeniden ayağa kaldırmak zorundadır. Ürün planlamasından başlayarak, tarladan sofraya kadar olan tüm ürün zinciri yeniden ele alınmalı, devlet yerli üreticisini destekleyip üretimi teşvik etmelidir. Tanzim satışta ithal bakliyat satarak mutfaktaki yangının sönmesi mümkün değildir. Milletine ve kendi üreticisine sırtını çevirmiş bu iktidar, vatandaşlarımızın daha fazla ezilmesine neden olmadan artık bu gerçeklerin farkına varmalıdır. Yaklaşan yerel seçimler, milletimizin, kendine sırtını dönmüş bu hayırsız iktidara gerekli uyarıyı yapması için önemli bir fırsattır.