Kılıçdaroğlu Yıldırım'da: Milliyetçilik üretmek demektir!

Kılıçdaroğlu Bursa Yıldırım’da STK Temsilcileri, Hemşehri Dernekleri, Esnaf Odaları ve Muhtarlar Buluşması'nda konuştu..

Kılıçdaroğlu Yıldırım'da: Milliyetçilik üretmek demektir!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Bursa Yıldırım'da STK temsilcileri, esnaf odaları ve muhtarlarla buluştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

Birincisi Yıldırım'ın en temel sorunlarından birisi işsizlik. Türkiye'nin her yerinin derdi işsizlik.

AKP'ye oy vermiş kardeşlerime sesleniyorum. 17 yıl omuzlarınızda taşıdınız. 17 yıl her türlü fedakarlıkta bulundunuz, 17 yıl istediği kanunu, genelgeyi çıkardı, 17 yıl içerisinde fabrikaları sattı. Gelinen nokta bu.

Buranın temel sorunlarından biri işsizlik biri de kentsel dönüşüm. Kentsel dönüşümü nasıl yapacağız. Bir yapılacak evlerin garantisini büyükşehir üstlenecek. Kent planlamasını muhtarlar ve halkla birlikte görüşecek.

Diyeceksiniz Türkiye'de böyle bir örnek var mı? Evet var İzmir Büyükşehir yaptı bunu!

Kentleşme varsa rant vardır. Yoksul vatandaşı kent dışına sürüp, yerlerine villa yapıyorsunuz. İnsanları sürüyorsunuz.

EYT'LİLERE SESLENDİ

EYT'li arkadaşlarım burada pankart da açtılar. Ne yaptılar emeklilik yaşını 65'e yükselttiler. 60 yaşına geldiniz iş arıyorsunuz iş vermiyorlar, devlet diyor ki sen daha emekli olamazsın. Nasıl çözülür bu iş İYİ Parti'li arkadaşlarla bu sorunun çözümü için teklif verdik. Kim reddetti AKP ve MHP bu teklifi reddetti.

Türkiye 1974'te ILO'nun 102 sayılı Sosyal Güvenlik ve Asgari Normlar Sözleşmesi'ni imzaladı. Türkiye'nin taahhüt ettiği sigorta alanlarından bir tanesi aile sigortasıdır. 1974-2019 niye uygulanmıyor?

Aile sigortasının olmadığı bir yerde sosyal güvenlik tam olarak inşa edilmiş değildir. Ailenin güvencesi olmak zorunda. Emekli olmasına 4-5 yıl kalmış bir kişi, işsiz kalması durumunda nasıl geçinecek. Bu olduğu zaman, Türkiye'de herkes geleceğe güvenle bakabilir!

Çıkmış kuyruklara varlık kuyruğu diyor. Ben eminim o kuyruk varlık kuyruğu olsa en önce sen girersin o sıraya.

NE BULDULARSA SATTILAR

Ne yaptılar? Ne buldularsa sattılar. Şeker fabrikalarını sattılar. Silah fabrikasını, tank palet fabrikasını Katar ordusuna sattılar. Ülkücü kardeşlerime sesleniyorum, bana dünyada bir örnek gösterin, hangi devlet kendi silah fabrikasını bir başka devletin ordusuna sattı? Rahmetli Ecevit'e de milliyetçi değildir diye söylüyorlardı. Kıbrıs çıkarması nedeniyle ambargo uygulandı. Ne dedi rahmetli Ecevit "biz milliyetçiliği duvarlara değil, biz milliyetçiliği Kıbrıs'ın Beşparmak Dağları'na yazdık, biz milliyetçiliği Akdeniz'in dalgalarına, biz milliyetçiliği Afyon tarlalarına yazdık" diyordu, direniyordu. "Benim köylümün hakkını kimse gasp edemez" diyordu. Şimdi silah fabrikaları satılıyor, ses çıkmıyor.

Özgür kardeşim seçileceksin buna inanıyorum. Bütün mahallelere kreş yapacaksın. Anneler güvenle teslim edecek.

EYT'li vatandaşım geçinemiyor. Onlara hak görülmüyor ama Suriyelilere 35 milyon dolar akıttılar. Niye bunu yaptınız. Niye Suriye'nin iç işlerine karıştınız! Şimdi Suriyeli olmuş birinci sınıf vatandaş bizim vatandaşımız olmuş ikinci sınıf. Bu nasıl bir anlayış!

Özgür kardeşim senden bir isteğim var. Ben bütçe görüşmelerinde Türkiye'de asgari ücret 2200 lira olmalı diye açıkladım. Onlar da "ya biz acaba ne yapabiliriz" diye konuştular. En sonunda yine 2 ve 0'ı buldular 2020 lira yaptılar. Ama bizim belediyelerde asgari ücretler 2020 lira değil 2200 lira. Sen 1 Nisan'dan itibaren Yıldırım belediyesinde çalışanların asgari ücreti net 2200 lira olsun. Bütün işçilerin garantörü de sen olacaksın kimsenin işine son vermeyeceksin.

Etiketler
Bursa