Dışişleri Bakanlığı soru önergelerine cevap vermiyor
Dışişleri Bakanlığı 10 Ocak 2019 tarihi itibarıyla 27'nci Yasama Dönemi'nde kendisine yöneltilen 402 yazılı soru önergesinden hiçbirine cevap vermedi.
Turkiyegundemi.com'dan Hülya Karabağlı'nın haberine göre, TBMM Genel Kurulu’nda, uluslararası anlaşmaların kabulüne ilişkin kanun teklifleri üzerinde CHP Grubu adına söz alan emekli diplomat Ünal Çeviköz, Dışişleri Bakanlığı’nın 10 Ocak 2019 tarihi itibarıyla 27'nci Yasama Dönemi'nde kendisine yöneltilen 402 yazılı soru önergesinden hiçbirine cevap vermeyen tek kurum olduğunu söyledi. Çeviköz, genel kurulda önergesini yineleyerek sorularını gündeme taşıdı.
“Bu içinde bulunduğumuz yeni amorf başkanlık sisteminin en belirgin özelliği Meclis denetim araçlarının çoğunu kaldırmış olmasıdır” diyen Çeviköz’ün, Genel Kurul konuşmasının bazı bölümleri şöyle:
CHP GRUBU ADINA AHMET ÜNAL ÇEVİKÖZ (İstanbul) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Değerli milletvekilleri, bu içinde bulunduğumuz yeni amorf başkanlık sisteminin en belirgin özelliği Meclis denetim araçlarının çoğunu kaldırmış olmasıdır. Var olan denetim araçlarına bakanlar cevap vermeye tenezzül dahi etmeyerek Parlamentonun önemini yitirmesine katkı sağlıyorlar. Yazılı soru önergelerimize cevaplar ya süresi geçince geliyor ya da hiç gelmiyor. Meclis Başkanımız Sayın Mustafa Şentop'un verdiği bilgilere göre, 10 Ocak 2019 tarihi itibarıyla 27'nci Yasama Dönemi'nde kendisine yöneltilen 402 yazılı soru önergesinden hiçbirine cevap vermeyen tek kurum ise Dışişleri Bakanlığı. Bu yüzden, kendilerine yöneltmiş olduğum bir soru önergesinin Genel Kurul huzurunda yinelenmesini istiyorum ve Sayın Başkan aracılığıyla yanıt verilmesini talep ediyorum. Önergemizin kamuoyuna sunulmasıyla birlikte kamuoyunda da ciddi bir merak konusu olmuştur.
"Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakan Yardımcısı Charles Summers Pentagon'daki 18 Nisan 2019 tarihli basın toplantısında 'Suriye'nin kuzeyinde Türkiye kontrolünde bir güvenli bölge kurulacak mı?' sorularına, Suriye Demokratik Güçleri ile Türkiye arasında birçok meşru konuda doğrudan görüşmelerin devam ettiğini söyleyerek yanıt vermiş ve 'Müttefikimiz Türkler ve ortağımız SDG arasında süren görüşmelerle alakalı yorum yapamam.' demiştir. AKP Hükûmetinin Suriye'deki gelişmeler konusunda iç kamuoyunda takındığı tutumla çelişen bu ifadelerin açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili olarak;
1) Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakan Yardımcısı Charles Summers'ın Türkiye ile SDG arasında görüşmeler yapıldığını açıklaması size danışılarak mı yapılmıştır?
2) SDG ile Türkiye arasında doğrudan görüşmeler hangi tarihte başlamıştır? Günümüze kadar toplam kaç görüşme yapılmıştır?
3) SDG'yle üzerinde görüşülen konular hangileridir?
4) Görüşmelerin detaylarını Türkiye kamuoyuyla ne zaman paylaşacaksınız? Görüşmeleri kamuoyundan bugüne kadar gizleme gerekçeleriniz nelerdir?
5) Suriye'deki durum hakkında SDG dışında başka hangi gruplarla görüşüyorsunuz?"