YSK’nın kararı AYM ve AİHM’e taşınıyor
Yarkadaş: “YSK’nın tamamen siyasi baskı sonucu aldığı karar, anayasaya aykırıdır ve yurttaşların hakkı ihlal edilmiştir. Kararı önce AYM’ye, sonuç alamazsam AİHM’e taşıyacağım.”
CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal etmesi kararının anayasaya aykırı olduğunu ve YSK’nın iptal için herhangi bir gerekçe sunamadığını belirtti.
Yurttaşların yönetime katılma hakkının ihlal edildiğini belirten Yarkadaş, “Bu kararı bireysel başvuru hakkımı kullanarak AYM’ye götüreceğim. Anayasanın 90. Maddesi bana bu hakkı tanıyor” dedi.
HABER GLOBAL TV Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş’ın sunduğu Eşit Ağırlık adlı programa katılan CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, YSK’nın seçim iptal kararının hukuki değil, siyasi olduğunu belirtti. YSK’nın AKP ile MHP’nin isteği doğrultusunda karar verdiğini belirten Yarkadaş, “12 sayfalık gerekçe metninde, tek bir gerekçe bile yok. Bunun adı ‘gerekçesiz Karar’dır” ifadesini kullandı.
Anayasa’nın 141. Maddesinin, yargı kararlarının ‘’gerekçe ile açıklanması” zorunluluğuna işaret ettiğini belirten Yarkadaş, “YSK, hem gerekçe açıklayamamış, hem de seçimi iptal ederek, yurttaşların seçime ve yönetime katılma hakkını gasp etmiştir. Verilen karar, yasalara ve dolayısıyla anayasaya aykırı olduğu için Anayasa’nın 90. Maddesinden feyz alarak AYM’ye başvuracağım” dedi. AYM’den sonuç alamadığı takdirde kararı AİHM’e taşıyacağını belirten Yarkadaş, “YSK’nın kararları kesindir hükmünün doğru olmadığı”nı belirtti. YSK’nın tamamen keyfi bir karar aldığına da vurgu yapan Yarkadaş, “Bu tür keyfi kararlarının denetiminin AYM ya da AİHM yoluyla yapılabilmesi gerektiği”ni de sözlerine ekledi.
YSK’nın kendisini kanun koyucu yerine ikame ettiğini de belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerekçesiz Karar, Anayasa 141’de yer alan ‘gerekçe şartı’nı yerine getirmiyor. YSK seçimi neden iptal ettiğine dair hiçbir açıklama yapamıyor. Ve üstelik YSK, sorulara da cevap veremiyor. Örneğin, soruların bazıları şunlar: 1- Hangi sandık kurulları ve nasıl yasaya aykırı olarak oluşturuldu? 2- Yasaya aykırı oluşturulan sandıklar sonuçları nasıl etkiledi? 3- Aynı zarftan çıkan 4 oyun üçü geçerli, biri nasıl geçersiz oluyor? 4- Mazbata iptali hangi yasaya göre gerçekleşti? 5- Yeni seçim için 23 Haziran tarihi neye göre belirlendi? 6- Bugüne kadar hangi sandıklar ve kimler için suç duyurusunda bulunuldu? 7- YSK’nın yedek üyeleri neden oy kullandı?”
YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını da yasaya aykırı bir biçimde iptal ettiğini belirten Yarkadaş, “İmamoğlu’nun seçilme yeterliliği olduğu halde, keyfi bir kararla mazbatası iptal edildi. Seçimin yenilenmesi, mazbata iptalini gerektirmez. Seçimin iptali de mazbatanın İmamoğlu’nun elinden alınması da tamemen keyfi kararlardır” tepkisini gösterdi.