Sayıştay kendi kendini yalanlıyor: İSKİ 18 milyon TL zarara uğradı
Sayıştay açıklama üzerine açıklama yapıyor ama Sayıştay'ın açıklamalarını Sayıştay yalanlıyor!
Sayıştay'ın hazırladığı İSKİ'nin 2017 yılı denetim raporunda kurumun kamu yararına çalışıp çalışmadığı belli olmayan derneklere indirimli veya ücretsiz su sağladığı tespit edildi. Sayıştay bu hizmetten dolayı İSKİ'nin her yıl 18 milyon TL zarar ettiğini belirtti. Sayıştay dünkü açıklamasında denetim raporlarında kamu zararına rastlanmadığını belirtmişti.
157 yıllık Sayıştay dün yaptığı açıklamada seçilmiş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun iddialarının aksine İBB'de kamu zararı ve usulsüzlüğün resmi olarak bulunmadığını belirtmişti. Sayıştay'ın raporunda İBB'ye ilişkin 60 sıkıntılı tespit yer alırken İSKİ hakkında kurumun kamu yararı taşıyıp taşımadığı belli olmayan vakıflara indirimli veya ücretsiz su temin ettiğini bunun da 18 milyon TL'lik zarara neden olduğu vurgulanmıştı. Tespitinde kurumun zarara uğradığını söylemişti.
23 Haziran'da yenilenecek İstanbul seçimleri nedeniyle gözler geçtiğimiz yıl ekim ayında kamuoyuna açıklanan 2017 Sayıştay raporlarına çevrildi. Sayıştay açıklama yaparak İBB'de hiçbir usulsüzlük ve kamu zararı tespit edilmediğini bildirdi. Sözcü'nün haberine göre zaten 2017 İBB denetim raporunun “Denetim Görüşü” kısmında “Mali rapor ve tablolarının, ‘Denetim Görüşünün Dayanakları' bölümünde belirtilen hesap alanları hariç tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır” ibaresi yer alıyor.
ASIL RAPOR BUNDAN SONRA BAŞLIYOR
Ancak rapor bu şekilde sona ermiyor. Raporda “Denetim görüşünü etkilemeyen tespit ve değerlendirmeler” bölümünde mevzuata aykırı olduğu tespit edilen 60 bulgu yer alıyor. Teknik olarak “usulsüzlük ve kamu zararı” ifadeleri kullanılmıyor, mevzuata aykırı uygulamalar sıralanıyor. Raporlarda çoğu zaman mevzuata aykırı bulguların maddi karşılığı yer almıyor. Fakat yapılan tespitlerin maddi karşılığının uzmanlar tarafından hesaplanması mümkün.
Ekrem İmamoğlu'nun dile getirdiği 753 milyon liralık zarar da Sayıştay'ın 2017 yılı İBB, İSKİ, İETT denetim raporlarındaki bulgulardan yola çıkarak uzmanlarca kalem kalem yapılan hesaba dayanıyor.
Sayıştay yapılan işlemleri daha çok yasaya uygunluğu açısından denetlemekle birlikte zaman zaman “kamu zararı” tespitinde de bulunuyor. Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İSKİ'nin 2017 yılı denetim raporunda kamu yararı taşıyıp taşımadığına bakmadan bazı dernek ve vakıflara ait tesislere indirimli su ve ücretsiz hizmet verilmesi mevzuata aykırı bulunmuş ve “Kurumun her yıl yaklaşık 18 milyon lira zarara uğramasına neden olmaktadır” tespiti yapılmıştı.
İSKİ Denetim Raporu’nda kurumun her yıl indirimli veya ücretsiz su sağlamaktan senede yaklaşık 18 milyon TL zarar ettiğine vurgu yapıldı. |
Sayıştay'ın İBB ve bazı bağlı kuruluşlarına ilişkin her yıl ekim ayında kamuoyuna açıklanan denetim raporları medyada da sık sık haber konusu oluyor. 2017 yılı denetim raporlarına ilişkin de mevzuata aykırı olduğu tespit edilen bir çok çarpıcı konu haber yapıldı. Sayıştay'ın bu haberler yayınlandığında açıklama yapmazken seçim döneminde konu tekrar gündeme gelince açıklama üzerine açıklama yapması da oldukça dikkat çekici.
SAYIŞTAY: KAMU ZARARI YOK
Sayıştay dün kamu zararı ifadelerinin gerçek olmadığını belirterek şu ifadeleri kullanmıştı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İSKİ ve İETT'nin 2017 yılı hesap ve işlemlerine ilişkin denetim raporunda, tespit ve öneriler çerçevesinde olumlu görüş verildiği açıkça belirtilmiş olup, muhasebe ve kayıt sistemine ilişkin bazı bulgular ile bunlara ilişkin önerilerde bulunulmuştur. Gerek yapılan konuşmada geçen, gerekse Twitter hesabında ifade edilen hususların hiçbirisi ifade edildiği gibi “usulsüzlük” veya “kamu zararı” sonucunu doğuran işlemler değildir.