'AKP'li kurmayların toplantısından MHP'nin haberi yoktu, kuliste gazetecilerden duydular'
Gazeteci Muharrem Sarıkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında dün yapılan toplantıda anayasada değiştirilecek maddelerin gözden geçirildiğini söyledi: "AK Parti kurmaylarının toplantısından MHP’nin haberi yoktu; kuliste gazetecilerden duydu."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsüne yasal güvence talebi karşısında el yükselterek 'anayasa değişikliği' talimatı vermesiyle başlayan çalışmalar sürüyor.
İktidar kanadının iki maddelik düzenleme için İYİ Parti'yle uzlaşma aradığını dile getiren Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, bütçe görüşmeleri sırasında Meclis'te yaşanan skandalı hatırlayarak şunları söyledi:
"(...) AK Parti milletvekilinin, İYİ Parti milletvekilini hastanelik etmesi bırakın bir uzlaşı zemini oluşmasını, Anayasa teklifinin de bir günlük ötelenmesine yol açtı. İYİ Parti lideri Meral Akşener, her adımda iki partinin işbirliğinin olmayacağını kayda geçirmiş olsa da AK Parti tabanında az da olsa var olan umutlu bekleyişi de tüketti.
İYİ Parti’nin bütçe görüşmeleri süresince AK Parti sözcülerini dinlememe kararını da beraberinde getirdi; olası bağları da kopardı.
Daha ilerisi Cumhurbaşkanı’nın dün başkanlığında yapılan değerlendirme toplantısında maddelerin gözden geçirilmesini de beraberinde getirdi.
Bu aşamada şunu da belirteyim, Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında TBMM Başkanı Şentop’un da katıldığı AK Parti kurmaylarının toplantısından MHP’nin haberi yoktu; kuliste gazetecilerden duydu.
Dolayısıyla AK Parti ve MHP’nin kadın milletvekillerinin katılımı ile iki maddelik anayasa teklifinin açıklanması bugüne kaldığı söylense de açıklanana kadar beklemekte fayda var.
'YAKIN GEÇMİŞTE VERDİKLERİ TARİHLERİ SÜREKLİ REVİZE EDİYORLAR'
Bunu söyleme gerekçem AK Parti kurmayları ve bakanların, TBMM’ye sunum ile ilgili yakın geçmişte verdikleri tarihleri sürekli revize etmeleri.
Günler önceden maddeleri basında yer almasına karşın iki maddelik Anayasa değişiklik teklifinin uzamasının gerisinde yatan bir diğer neden de Cumhur İttifakı bileşenlerinin sandalye toplamının referandumlu değişiklik için yeterli olmaması.
AK Parti ve MHP’nin sandalye toplamı 335’te kalıyor, referandum için gerekli 360’a ulaşması için 25 milletvekiline daha ihtiyaç duyuyor. Buna bir de kendi içinden hastalık, seyahat gibi zorunlu fireler eklendiğinde sayı daha da yükseliyor…
Muhalefetten en az bir partinin katılımı ancak referandumlu çözüme yetiyor. CHP veya HDP’den biri destek vermezse, referandumsuz çözüm mümkün görünmüyor. HDP bir süre önce parti organlarını toplayıp destek vermeme kararını açıkladı.
CHP ise 6’lı Masa’da konuyu görüştükten sonra kesin kararını açıklayacağını söylemekle birlikte, Komisyon toplantıları dahil değişikliğe kesinlikle katkı vermeme eğilimini koruyor. (...)"