Bakanlıktan doktorlara bir darbe daha: “Bakanın hastanesi nedense tüm bu süreçlerden hiç etkilenmiyor”
Dr. Polat ve Dr. Kılıç, muayenehanesi olan hekimlerin serbest çalışma hakkını engelleyen ve mesleki bağımsızlığına darbe indiren yönetmeliği Gerçek Gündem’e değerlendirdi. Polat, hekimleri dışarıda çalışamaz hale getirip şehir hastaneleri veya grup hastanelerine yönlendirmeye çalışıldığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Özel Hastaneler Yönetmeliği ile “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki” yönetmelik 6 Ekim 2022 tarihli ve 31975 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenleme, muayenehane hekimlerinin özel hastanelerde hastalarını tedavi etmelerine kısıtlama getirirken hekimleri de hastaneler zincirinin insafına terk eden maddeler içeriyor.
“BAKANLIK HEKİMLERİ BÜYÜK GRUP HASTANELERİNE YÖNLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR”
Gerçek Gündem’e konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cagerğun Polat, düzenlemenin hekimlerin Anayasal hakkı olan serbest çalışma ve mesleki bağımsızlığına darbe indirdiğini söylerken, Sağlık Bakanlığı’nın hekimleri dışarıda çalışamaz hale getirip şehir hastaneleri veya büyük grup hastanelerine yönlendirmeye çalıştığını ifade etti.
“BAKANIN HASTANESİNİN ÖNÜNDE EYLEM YAPACAĞIZ”
İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu üyesi Dr. Güray Kılıç ise, Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı yanlıştan geri dönmesi gerektiğini belirterek, “Gerek Sağlık Bakanlığı önünde gerekse yönetmelik değişikliğinin yapılmasını sağlayan özel hastanelerin önünde eylem yapacağız. Özellikle Bakanın hastanesi olan Medipol’un önünde eylem yapacağız” dedi.
“HEKİMLERİN ANAYASAL HAKKI OLAN SERBEST ÇALIŞMA VE MESLEKİ BAĞIMSIZLIĞA DARBE”
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Cagerğun Polat, yönetmeliğin hekimlerin en temel Anayasal hakkı olan serbest çalışma ve mesleki bağımsızlığa darbe vurduğunu söyledi. Polat, bu yönetmeliğin sadece muayenehane hekimini değil, özel ve kamuda çalışanları ve hatta tıp öğrencilerini de yakından ilgilendirdiğini belirterek, hekimlerin yönetmeliğe karşı olduklarını ifade etti:
“Yaklaşık 7 bin muayenehanesi olan hekimin yüzde 90’ının herhangi bir hastanede tedavisini yapmasını engelleyen bir yönetmelik. O nedenle bu yönetmeliğe birinci sırada muayenehane hekimleri itiraz ediyor. Çünkü bu yönetmelik hekimlerin serbest çalışma hakkını ve muayene açıp kendi mesleğini icra etme hakkını elinden alıyor.”
“HEKİMİN KENDİ EMEĞİNE DARBE VURULUYOR”
Yönetmeliğin hekim emeğiyle ilgili ciddi sonuçlarının olacağını söyleyen Polat, bu düzenlemeyle hekimlerin kendi emeğini ücretlendirmekle ilgili mücadelelerine darbe vurulacağını ifade etti:
“Hekimler serbest çalıştıkları alanlarda kendi kazançlarını kendileri belirleyebilen ya da burada inisiyatifi olan meslek erbapları. Siz hekimin serbest çalışma hakkını elinden alırsanız büyük ve özel hastane zincirlerinin fiyat politikalarına ve ücretlendirmelerine zorunlu kılarsınız. Uzun zamandır kamuda da bu yapılıyor. Bir süre sonra hekim hiçbir seçeneği olmadan özel hastanede veya kamuda çalışmak durumunda kalacak ve orada verilen ücretlendirmeyle hayatını sürdürmeye çalışacak.”
“BAKANIN HASTANESİ NEDENSE TÜM BU SÜREÇLERDEN HİÇ ETKİLENMİYOR”
Sağlık Bakanlığı’nın ‘Health Türkiye’ ve ‘Uluslararası Sağlık Hizmeti Anonim Şirketi (USHAŞ)’ adlı iki marka üzerinden yurt dışından Türkiye’ye tedavi olmak için gelenlere bazı büyük zincirlerin ve şehir hastanelerinin tedavi etmesiyle ilgili olanakları sağlamaya çalıştığını belirten Polat, Bakanlığın bu alanı da kontrol altına almaya çalıştığını söyledi. Polat, serbest çalışan hekimlerin büyük bir kısmının alanının cerrahi branşlar olduğunu ifade ederek, İstanbul’daki 4 bin muayenehanenin 2 binden fazlasını cerrahi branşların oluşturduğunu söyledi:
“Bakanlığın bu alanı kontrol altına alma gibi bir dertleri var çünkü serbest çalışan hekimlerin büyük bir kısmı cerrahi alanlarda. Hastaların çok büyük bir kısmı muayenehaneler üzerinden küçük ve orta ölçekli hastanelerde tedavi ediliyor. Sağlık Bakanlığı da hekimleri dışarıda çalışamaz hale getirip şehir hastaneleri veya büyük grup hastanelerine yönlendirmeye çalışıyor. Biz buna ‘Medipol Yasası’ diyoruz çünkü Bakanın sahip olduğu hastane nedense tüm bu süreçlerden hiçbir şekilde etkilenmiyor.”
“Bakanlığın iş gücü piyasasını düşürme, kontrol altına alma ve hatta ‘Biz sağlıkta daha görünür ve üst bir marka yaratmaya çalışıyoruz’ adı altında hekimlerin bağımsız olma ve serbest mesleki uygulamalarını ortadan kaldırma gibi hedeflerinin olduğunu düşünüyoruz” diye konuşan Polat, düzenlemenin sermayenin daha kazançlı çıkmasına neden olacağını söyledi.
“BU YÖNETMELİĞİ DAHA BÜYÜK BİR PLANIN İLK ADIMI OLARAK GÖRÜYORUZ VE BİZİM DE BUNA KOYACAĞIMIZ DİRENÇ DAHA BÜYÜK OLACAK”
Polat, özel hastanede çalışan herhangi bir hekimin koşullar gereği kendi muayenehanesini açma hakkının olduğunu söyleyerek, bu düzenlemeyle hekimlerin serbest çalışma hakkına ve mesleki bağımsızlığına darbe vurulduğunun bir kez daha altını çizdi:
“Bu düzenlemenin ilk ayağı ve maalesef sadece bununla kalmayacaklar tabii ki. Hekimlerin serbest çalışma hakkını engellemiş olunca hekimin koşullara ve hatta daha geri koşullara tabii olma sürecinin de önünü açmış olacaklar. Bu yönetmeliği daha büyük bir planın ilk adımı olarak görüyoruz. Bu nedenle buraya koyacağımız direnç daha büyük olacak.”
“8 OCAK’TA MİTİNG YAPMA DÜŞÜNCEMİZ VAR”
Yönetmeliğin iptali için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Polat, yönetmeliğin iptali için Danıştay’a dav açtıklarını ve davanın sonuçlanmasını beklediklerini söyledi. Bu hafta sonu panel formu yapacaklarını söyleyen Polat, foruma konunun tüm bileşenlerini çağırdıklarını ifade etti:
“Pazar günü panel formu yapacağız. Tüm Türkiye’den Tabip Odalarını, Sağlık Bakanlığı yetkililerini ve bazı derneklerden de temsilcileri çağırarak konuyu enine boyuna tartışıp bir eylem planı oluşturacağız. Sonuçta biz bu yönetmeliğin iptal edilmesini bekliyorduk. 8 Ocak gibi miting yapma düşüncemiz var ama tüm bunlar 18 Aralık’taki toplantıda netleşecek.”
“MUAYENEHANELERE DARBE İNDİREN BU YÖNETMELİK GERİ ÇEKİLMELİ”
İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu üyesi Dr. Güray Kılıç, düzenlemenin muayenehanelere darbe indirdiğini söyleyerek yönetmeliğin geri çekilmesi gerektiğini ifade etti. Düzenlemeyle muayenehane hekimlerinin özel hastanelerde hastalarını tedavi etmelerine kısıtlama getirileceğini belirten Kılıç, yönetmeliğin hekimlerin serbest çalışma hakkına kısıtlama getirdiğini söyledi:
“Bu düzenleme, muayenehane hekimlerinin özel hastanelerde hastalarını tedavi etmelerine, ameliyat yapmalarına kısıtlama getiriyor. Ancak hekimler özel hastanede sözleşme imzalarsa hastalarını tedavi edebilecek, ameliyat edebilecek. Sözleşme yapmak için de o hastanede boş kadro olması gerekiyor.”
“MUAYENEHANELERİN ÇALIŞAMAYIP KAPANACAĞI ANLAMINA GELİYOR”
Türkiye’de yaklaşık 7 bin 500 muayenehanesi olan hekimin sadece bin tanesinin sözleşme yapacak durumda olduğunu söyleyen Kılıç, “6 bin tanesi sözleşme yapamayacak. Yani hekim hastasını tedavi edebilecek, ameliyatını yapacak hastane bulamayacak. Bu da muayenehanelerin kapanması durumunu doğuracak. Bunların hepsi ise mevcut muayenehanelerin çalışamayıp kapanacağı anlamına geliyor” diye konuştu.
“SAĞLIK BAKANLIĞI YANLIŞTAN GERİ DÖNMELİ”
Kılıç, İstanbul Tabip Odası ve Türk Heyetler Birliği olarak basın açıklaması yaptıklarını ve düzenlemeyi kabul etmediklerini söyleyerek, yönetmeliğin iptali için Danıştay’a başvuruda bulunduklarını söyledi:
“Bu düzenleme hekimlerin mesleki bağımsızlığına saldırı. Yönetmeliğin iptali için Danıştay’a başvuruda bulunduk, yönetmeliğin iptalini bekliyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın yanlıştan geri dönmesini ve bu yönetmeliği iptal etmesini istiyoruz.”
“ÖZELLİKLE BAKANIN HASTANESİ ÖNÜNDE EYLEM YAPACAĞIZ”
Yönetmelik, Bakanlık tarafından iptal edilmediği takdirde çeşitli yerlerde eylem düzenleyeceklerini söyleyen Kılıç, düzenlemeye tüm hekimlerin karşı olduğunun bir kez daha altını çizdi:
“Biz talebimizi kendilerine ilettik eğer bunu gerçekleştirmezlerse bunu kamuoyuna eylemlerle de anlatacağız. Gerek Sağlık Bakanlığı önünde gerek yönetmelik değişikliğinin yapılmasını sağlayan özel hastanelerin önünde eylem yapacağız. Özellikle Bakanın hastanesi olan Medipol’un önünde eylem yapacağız. Bu düzenlemeyi protesto etmeyi düşünüyoruz çünkü tüm hekimler buna karşı.”
Kaynak: Haber Merkezi