TBMM'nin Amasra Maden kazası raporuna tepki

TBMM Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonunun CHP'li üyeleri, komisyon raporunun yetersiz ve eksik olduğunu savundu.

TBMM'nin Amasra Maden kazası raporuna tepki

Amasra'daki maden kazasının tüm yönleriyle araştırılarak benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonunun CHP'li üyeleri Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz, İzmir Milletvekili Kani Beko ve Antalya Milletvekili Aydın Özer, Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Bankoğlu, komisyonun 4 aylık çalışma sonucunda hazırlanan raporunda, facianın asıl nedenlerine ilişkin birçok noktaya hiç değinilmediğini ya da birçok konunun sadece birer cümleyle geçiştirildiğini ifade etti.

Bankoğlu, "Bu taslak rapor eksiktir, facianın gerçekleşme nedenlerinin de adeta üstünü örter vaziyettedir. Biz Meclis kürsüsünden, Amasra'da yitirdiğimiz madencilerimizi unutmayacağımızı defalarca söylemiş, faciada sorumluluğu bulunanların her biri tek tek yargılanana kadar da mücadelemizin devam edeceğine söz vermiştik. CHP'li milletvekili olarak bu sözümüzün arkasındayız" diye konuştu.

Meclis Başkanlığına sunulan Komisyon raporu için çok detaylı bir muhalefet şerhi yaptıklarını vurgulayan Bankoğlu, şunları kaydetti:

"Bu gibi faciaların bir kez daha yaşanmaması için 66 öneri sıraladık. Yapılacak hiçbir çalışmanın 42 madencimizi geri getirmeyeceğini biliyoruz ama siyasi iktidar sorumsuzluklarının bedelini insanlara canlarıyla ödetirken, suçunu örtbas ederken, biz buna sessiz kalamazdık. Amasra'daki patlama kader değil, bilinçli yapılan hataların acı bir sonucu olarak karşımıza çıkmıştır. Bunların hesabı da hem adli olarak hem de siyasi olarak sorulmalıdır ve sorulacaktır. CHP olarak bizler sorumluluğumuzun ve görevimizin bilincindeyiz. Amasra'nın siyasi hesabını hükümetten soracağımızdan, yitirdiğimiz madencilerimizi unutmayacağımızdan halkımız ve maden şehitlerimizin aileleri emin olsunlar."

ZİNCİRLEME İHMALLER VAR

İzmir Milletvekili Kani Beko da Türkiye'nin Uluslararası Çalışma Örgütünün (İLO) sözleşmelerine uymadığı için bu tür kazaların sürekli yaşandığını savunarak, "İş sağlığı ve güvenliği uzmanları yıllarca işverenlerin ve siyasi iktidarın denetimi altında görev yaptılar ve maalesef iş cinayetlerinin bazılarına neden oldular. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları mutlaka bağımsız şekilde görev yapmalıdır" dedi.

Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ise Komisyon raporundaki kaza senaryosunun eksik, hatalı ve bilime aykırı olduğunu belirterek, kazanın sorumluluğunun madende patlatma yapan barutçunun üzerine atılmak istendiğini ancak faciada zincirleme ihmaller olduğunu söyledi.

Maden ocağında patlama meydana gelen bölgedeki metan seviyesini ölçen sensörün bağlantısının yanlış yapıldığını ispatladıklarını ancak söz konusu evrakın üzerinde kazadan sonra değişiklik yapıldığını iddia eden Yavuzyılmaz, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Antalya Milletvekili Aydın Özer de Komisyon başkanlığını yapan AKP Kayseri Milletvekili Taner Yıldız'ın, geçmişteki 6 büyük maden kazasının yaşandığı dönemde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yaptığını anımsatarak, "Böyle bir siyasi sorumluluğu almamış bir bakanın gelip de Komisyon Başkanı olması, bu işi sorumluya teslim etmek demektir. Biz buradan 'hiç kimseden bir şey sormayacağız' mesajını alıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise kazanın gerçek sorumlularının yargı önünde hesap vermediği sürece bu tür faciaların yaşanmaya devam edeceğini belirterek, "14 Mayıs'ta iktidar değişimi yaşanacak. Yargı, tarafsız ve bağımsız olduktan sonra Amasra faciasındaki yargı süreci de olması gerektiği gibi ilerleyecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Etiketler
Maden TBMM CHP Amasra