Çiftçinin Borç Yükü Katlandı: Dev Artış

CHP'li Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin yaşadıkları mağduriyetleri gündeme getirdi. Gürer, çiftçilerin tüccarla rekabet edebilecek bir yapıya kavuşacak kamu varlığı ve kooperatifler aracılığıyla çözülebileceğine işaret etti.

Çiftçinin Borç Yükü Katlandı: Dev Artış

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin artan maliyetler, düşük alım fiyatları ve yetersiz destekler nedeniyle yaşadığı sorunları dile getirdi. Gürer, çiftçilerin tüccarla rekabet edebilecek bir yapıya kavuşacak kamu varlığı ve kooperatifler aracılığıyla çözülebileceğini söyledi.

ÇİFTÇİ BORÇ SARMALINA SIKIŞTI

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gürer, “Çiftçilerin toplam borcu son beş yılda yedi kat artarak 2020 yılında 111 milyar 216 milyon TL’den, 2025 yılında 822 milyar 366 milyon TL’ye ulaştı. Sadece 2024-2025 yılları arasında çiftçi kredi borcu 214 milyar TL arttı. Bu rakamlar, çiftçilerin tarımsal üretim için krediye bağımlı hale geldiğini gösteriyor” diye konuşu.

Borç sarmalının büyüdüğünü vurgulayan Gürer, “Çiftçimiz ürettikçe kazanması gerekirken, ürettikçe borçlanıyor. Tarım, çiftçinin alın teriyle ayakta durabilmesi gerekir; borçla değil. Bunun için ürünü üretirken ve satarken yanında onu destekleyecek kamucu anlayışa ve yeniden yapılandırılacak güçlü tarım kooperatiflerine ihtiyaç var” dedi.

'KİŞİ BAŞINA BORÇ YÜKÜNDE BÜYÜK ARTIŞ'

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının her geçen yıl değişiklik gösterdiğinin altını çizen Gürer “2020 yılında ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 127 bin iken, Bakanlık bu sayının 2 milyon 700 bin kişi olduğunu ifade etmektedir. Son yıllarda ÇKS’li çiftçi sayısı her yıl değişkenlik göstermektedir. 2020 yılı çiftçi borçlarını hesaplarsak, 2020 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı bir çiftçinin ortalama borcu 52 bin 288 TL iken, 2025 yılında bu rakam tarım kesiminde kişi başına 304.580 TL’ye ulaşmaktadır. Bu ortalama, çiftçi sayısının 2 milyon 700 bin kişi olarak dikkate alınarak değerlendirilmesiyle ortaya çıkan bir sonuçtur. Ancak, tarım kesimi ortalama borcu işletme yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Kredi borçlarında tarım kesiminde işletme büyüklüğüne göre kullanılan kredi miktarı da artmaktadır. Ortalama tarım kesimi kişi başına düşen borç miktarındaki bu artış, çiftçiler üzerindeki ekonomik baskının bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Gürer, “Tarım kesimi her yıl değil, her ay bir önceki ayı aratır biçimde ekonomik krizin etkisindedir. Son aylarda gübre ve yem yanı sıra her gider kaleminde artışlar yaşanmaktadır. Artan girdi maliyetleri nedeniyle tarlasını ekmekte ve hayvanlarını beslemekte çiftçi ve besici zorlanmaktadır. Borç yüküne rağmen, tarlası ve traktörü olan, kredi bulabilen çiftçi, ekim ve bakım dışında başka bir işi olmadığı için tarımda kalmaya çalışmaktadır. Pek çok çiftçi, ekebileceği alanın yalnızca bir bölümünü ekebildiğini anlatmaktadır. Çiftçiyi üretimden uzaklaştıran bu sistemin devam etmesi, ülkemizin gıda güvenliğini ithalatla sağlama anlayışını tekrar gündeme getirmektedir.” diye konuştu.

‘TARIMDA SORUN OLUŞMASI GIDAYI ETKİLİYOR’

Gürer, tarım sektöründe yaşanan sorunların yalnızca çiftçileri değil, 85 milyonluk Türkiye’yi etkilediğini vurguladı. Gıda fiyatlarındaki artışın temelinde üretim girdilerinde yaşanan fiyat artışlarının yattığını belirterek, “Tarım, sadece çiftçinin meselesi değildir; bu, 85 milyonun meselesidir. Çiftçinin üretimden kopması, besicinin hayvancılıktan uzaklaşması halkın sofrasındaki gıdanın, ekmeğin küçülmesi anlamına gelir” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler
Ömer Fethi Gürer CHP Çiftçi tarım