DEM Parti’den Fırat Epözdemir’in Gözaltına Alınmasına Tepki
İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyesi avukat Fırat Epözdemir Strasbourg kentindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde görüşmelerde bulunmasının ardından İstanbul Havalimanı’nda hakkında açılan terör soruşturması kapsamında dün akşam saatlerinde gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Epözdemir hakkında 2015 yılında kurulan "Diren Cizre" isimli WhatsApp grubuna dahil olarak ‘örgütsel faaliyetlere katıldığını’ öne sürdü.
Yaşanan bu gelişmenin ardından DEM Parti’den, gözaltı işlemine tepki geldi. DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu imzasıyla yapılan açıklamada bu gözaltı eyleminin İstanbul Barosu’na, savunmaya ve hukuk devleti ilkesine yapılmış bir saldırı olduğu ifade edildi.
Epözdemir’in gözaltına alınması ve CMK’nın 130’uncu ve Avukatlık Kanununun 58’ince maddelerine aykırı olarak ofisinde yapılan hukuk dışı arama işlemi ve 24 saat avukat görüş yasağının bu saldırıların son halkası olduğu dile getirildi.
Avukatlık ofisinde yapılan arama işlemi için Epözdemir’in savunmaya dair materyallerine el konulmasının yalnızca kişisel bir hak ihlali olmadığı, savunma makamına yönelik bir gözdağı olarak nitelendirildi.
Açıklamada, bu durum avukatların meslek sırlarını ve müvekkillerinin haklarını koruma yükümlüğünün ağır ve açık bir ihlali olarak tanımlandı.
Açıklamada, “Anayasal tüm güvencelerin askıya alındığı bu hukuksuzluk ortamında tüm baroları, hukuk örgütlerini ve avukatları İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Fırat Epözdemir şahsında girişilen savunmaya dönük saldırılara karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz. Epözdemir derhal serbest bırakılmalı; savunma hakkına, hukukun üstünlüğüne ve evrensel insan haklarına aykırı bu müdahalelere son verilmelidir” çağrısı yapıldı.