Ekrem İmamoğlu'nun Tutuklanmasına Tepkiler Peş Peşe Geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu "yolsuzluk" soruşturması kapsamında tutuklandı. İmamoğlu'nun tutuklanmasına siyasilerden tepkiler geldi. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarı, kararın yok hükmünde olduğunu belirtti.

Ekrem İmamoğlu'nun Tutuklanmasına Tepkiler Peş Peşe Geldi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) "ihale ve yolsuzluk" ile "kent uzlaşısı" kapsamında "terör" soruşturması başlatıldı.

Soruşturmalar kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) cumhurbaşkanı aday adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında olduğu 91 kişi gözaltına alındı. İfade işlemlerinin tamamlanmasının ardından 91 isim tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

İmamoğlu, "yolsuzluk soruşturması" kapsamında nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.

İmamoğlu'nun tutuklanması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Siyasilerden tepkiler peş peşe geldi.

Ekrem İmamoğlu'nun Tutuklanmasına Tepkiler Peş Peşe Geldi - Resim : 1

'KARAR YOK HÜKMÜNDE'

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin, “Bu millet, sandıkta yenemediğiniz Ekrem İmamoğlu’nu yargı darbesiyle durdurmanıza izin vermeyecek. Bu karar yok hükmündedir” dedi.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, “Sandıkta yenemediğini mahkemeyle yendiklerini sanıyorlar” dedi.

'KAYBETTİĞİNİZİN FARKINDA DEĞİLSİNİZ'

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan İmamoğlu hakkındaki tutuklama kararı üzerine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Güzel ülkemize yazık ediyorsunuz. Soruşturma usul ve esaslarını yok sayarak, adalete güveni yok ederek, yargıyı araçsallaştırarak elde edeceğiniz tek şey daha fakir ve daha mutsuz bir Türkiye olur. Gençlerimizin umutlarını, ülkemizin geleceğini bir inat uğruna, iktidarınızı korumak için heba edemezsiniz. Bugün istediğinizi elde etmiş gözükebilirsiniz ama kaybettiğinizin farkında bile değilsiniz. Üstelik sadece kendinize değil, hepimize kaybettiriyorsunuz. Meşru zeminde anayasal hakkını kullanarak bu sürece itiraz eden, yapılanları reddeden her bir vatandaşımızın da sağduyuyu elden bırakmamasını rica ediyorum.”

'SİYASİ MÜHENDİSLİK ÇABALARINA SON VERİLMELİ'

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu sosyal medya hesabından şu açıklamada bulundu:

"İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması hukuki bir sürecin değil, bir siyaset mühendisliğinin sonucudur. Kendi bakanları, bürokratları, siyasetçileri ve belediye başkanları ile ilgili son derece açık yolsuzluk iddiaları ile ilgili kılı bile kıpırdamayan otoriter iktidar sadece seçilen bir belediye başkanını değil, onu seçen milyonlarca seçmeni cezalandırmaktadır.

28 Şubat post-modern darbesinde, 367 e-muhtırasında, 17-25 Aralık’ta ve 15 Temmuz’da hepimizin gür sesle savunduğu ve platformlara adını verdiğimiz 'milli irade' kavramının böylesine örselenmesi iktidardaki güç yozlaşmasının en çarpıcı yansımalarından biridir. O kara günlerde seçmenin milli iradesini nasıl kararlılıkla savunduysak bugün de aynı ilkesel kararlılıkla milli iradeyi yok sayan her tür uygulamaya karşı çıkıyoruz. Kendi kuruluş ilkelerini çiğneyen iktidar sahiplerinin Türkiye’nin uluslararası itibarına zarar veren, TCMB’nın rezervlerini tüketmeye kadar giden ve bedelini milletin yoksullaşarak ödediği ekonomik kayıplara yol açan bu anti-demokratik uygulamalara yönelmesi kirlenmiş yolsuzluk düzenlerini kaybetme korkusundan başka bir şey değildir.

Bu hukuksuz karar sonrasında İBB’ye kayyum atanması gibi vahim bir adım daha atılmamalı; siyasi rekabet doğal demokratik zemininde seyretmeli ve siyasi mühendislik çabalarına son verilmelidir. Otoriter rejim yapılanmasına karşı güçler ayrılığı ilkesini kararlılıkla savunmaya, siyasi yozlaşma ve kirlenmeye karşı siyasi ahlak mücadelemizi tavizsiz şekilde sürdürmeye devam edeceğiz."

CHP: MÜCADELEYE DEVAM

Cumhuriyet Halk Partisi'nin resmi sosyal medya hesabından şu paylaşım yapıldı:

Ekrem İmamoğlu'nun Tutuklanmasına Tepkiler Peş Peşe Geldi - Resim : 2

'KAYBEDECEKSİN'

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, "Recep Tayyip Erdoğan; sırf sana karşı seçimi kazanabilir diye Avrupa’nın en büyük kentinin belediye başkanını tutuklatmayı göze alıyorsun. Herkes, her şeyin farkında. Sen güçlü değilsin. Kaybedeceksin" dedi.

'BEYHUDE ÇABANIZ SONUÇ VERMEYECEK'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut X hesabından yaptığı açıklamayla tutuklama kararına şöyle tepki gösterdi:

"Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile çalışma arkadaşları, kurgulanmış bir davayla, siyasallaştırılmış yargı kumpasıyla, hukuksuzca tutuklanmıştır. Siyasi ihtiraslarıyla bugün bu siyasi kumpası kuranlar bu utanç verici karara imza atanlar yarın bağımsız bir yargı önünde hesap verecek, demokrasi tarihimizde de utançla hatırlanacaktır. Masa başı oyunlarıyla halkın iradesini gasp eden, demokrasiye darbe niteliğindeki bu karar halkın vicdanında yok hükmündedir. Beyhude çabanız sonuç vermeyecek. Kaybedeceksiniz!"

'İMAMOĞLU HALKIN İRADESİDİR'

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Türkiye demokrasi tarihine kara bir leke daha sürüldü. 16 milyon İstanbullunun oyuyla seçilen, Ekrem İmamoğlu hukuk ayaklar altına alınarak Saray talimatıyla tutuklandı. Ekrem İmamoğlu halkın iradesidir. Halk iradesine darbe vurulmasını kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

'SİYASİ CİNAYET'

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, "Antidemokratik, baskıcı bir iktidarın zulmü olarak değerlendiriyorum. Türkiye'de bugüne kadar çok adaletsizlik, haksızlık yapıldı ama haksızlık ve adaletsizliklerin en büyüğü bugün yapıldı. Ülkemizde göz göre göre siyasi bir cinayet işlendi" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu ise İmamoğlu'nun tutuklanmasına ilişkin, "12 Eylül'de postallıların yaptığını kravatlı savcılar, hakimler yapmaya çalışıyor. CHP 102 yıllık bir siyasi parti bu zulümlere karşı da dimdik duruyor. Bugün de Ekrem İmamoğlu'nu Cumhurbaşkanı adayı yapmak için çıktığımız yolda AKP iktidarı Recep Tayyip Erdoğan çok rahatsız olmuştur" diye konuştu.

Etiketler
Ekrem İmamoğlu Gözaltı İBB yolsuzluk Soruşturma İBB