Erdoğan’a 2012 yılında ‘uyuşturucu ile mücadele’ raporu sunan Nasıranlı: “Jandarma İstihbarat ile Emniyet İstihbarat birbirine bilgi akışı sağlamıyor”
2012 yılında Erdoğan’a uyuşturucuyla mücadele konusunda bir rapor hazırlayıp sunan avukat Cevdet Nasıranlı, “Kırsalda yapılan istihbarat çalışmalarında Jandarma İstihbarat ile Emniyet İstihbarat arasında bilgi alışverişinde bir kopukluk var. Bilgi akışını birbirine sağlamıyorlar" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Ekim’de yayınladığı video ile sokaklarda giderek yaygınlaştığını belirttiği uyuşturucuya karşı vatandaşları uyarmış ve hükümeti, “Uyuşturucu paralarını, Türkiye’nin cari açığını finansmanında kullandılar… Gelelim ‘Okul önünde yakaladığınız uyuşturucu satıcısının bacağını kırın’ diyen namı diğer Fotoroman Süleyman’a. O da fotoromancı ya Saray da çok iyi biliyor ki bu uyuşturucuları kendileri davet ettiler bu ülkeye” sözleri ile eleştirmişti.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı, Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 7 Kasım’da, “Haftada ortalama 5 bin uyuşturucu satıcısını veya imalat yapanı gözaltına alıyoruz. Daha dün Diyarbakır’da bin 900 kilonun üzerinde esrar ele geçirildi. Gençlerimizi bu illete bulaştırmaya çalışanlara müsamaha göstermeyeceğiz” demişti.
Türkiye’de uyuşturucu ile mücadele tartışmaları gündemdeki yerini korurken; AKP Diyarbakır İl Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğü 2012 yılında dönemin Başbakan’ı Recep Tayyip Erdoğan’a uyuşturucu ile mücadele raporu sunan ve Ocak 2022’de CHP’ye üye olan avukat Cevdet Nasıranlı, ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı.
“TÜRKİYE’NİN ASYA VE AVRUPA ARASINDA BİR GEÇİŞ NOKTASINDA, UYUŞTURUCU TRAFİĞİNDE DE BİR GEÇİŞ NOKTASINDA OLMASININ BİR RİSK OLUŞTURDUĞUNU TESPİT ETTİK”
CHP Doğu Masası Danışma Kurulu Üyesi olan Nasıranlı, 2012’de hazırladığı rapor hakkında şu bilgileri verdi:
“Şimdi, öncelikle o dönem, avukat olmam nedeni ile adliyelerde uyuşturucu kullanımından dolayı denetimli serbestliğe tabi tutulanları gördüğümüzde dikkatimi çekmişti. Bu konuyu biraz araştırdığımda ciddi sıkıntıların olduğunu gördüm. AKP İl Başkan Yardımcılığı görevini yapıyordum. Sonuçta siyaseti, toplumun faydasına olması noktasında bir çaba olarak gördüğümüz için siyaset yapıyoruz ve bu konuyu öncelikle kendi ilimizde, arkadaşlarımız ile paylaştık. Sonra Sayın Genel Başkan’a o dönem sunduk. Dedik ki ‘Uygun görürseniz böyle bir durum var, uyuşturucu kullanım yaşı bayağı bir düşmüş ve sayı da bayağı bir yüksek. Biz bu konuyu araştıralım ve yol haritası ile de bir çalışma yapalım’. ‘Tamam’ dedi. Ben komisyon başkanı seçildim, akademisyenlerin olduğu bir grup arkadaşlardan bir heyet oluşturduk ve Diyarbakır’da üç aylık bir çalışma yaptık. Bu çalışma, çok detaylı bir çalışma oldu. 17 kamu kurum ve kuruluşlarından bilgiler topladık, anket çalışması yaptık ve aslında Diyarbakır’ın özelinde yaptığımız bu çalışmayla biraz da Türkiye’nin fotoğrafını çektik.
Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında bir geçiş noktasında, uyuşturucu trafiğinde de bir geçiş noktasında olmasının bir risk oluşturduğunu tespit ettik. Bazı kurumların bu konuda eksikliğini tespit ettik.”
“JANDARMA İSTİHBARAT İLE EMNİYET İSTİHBARAT BİLGİ AKIŞINI BİRBİRİNE SAĞLAMIYOR”
Nasıranlı, hazırladığı raporda, uyuşturucuyla mücadele konusunda kırsalda görev yapan Jandarma İstihbarat ile şehirde görev yapan Emniyet İstihbarat arasında bilgi alışverişi sağlanmadığını ve iletişimsizlik yaşandığını belirttiğini açıkladı. Nasıranlı, kurumlarda tespit ettiği eksiklikleri şöyle anlattı:
“Kırsalda yapılan istihbarat çalışmalarında, Jandarma İstihbarat ile Emniyet İstihbarat arasında bilgi alışverişinde bir kopukluk var. Bilgi akışını birbirine sağlamıyorlar. Dolayısıyla takdir edersiniz ki kırsalda yapılan çalışma ve şehir merkezindeki çalışmalar birbiri ile bağlantılı oluyor. Dolayısıyla o kopukluğun giderilmesi gerekiyordu. Bu noktada biz, önerilerimizi sunduk. Buna benzer noktalarda eksiklikler vardı. Mesela AMATEM dediğimiz noktada çalışma sisteminin eksikliğini ortaya koyduk. En çok önemsediğimiz nokta buydu. Burada beş bakanlığın ortak çalışması gerektiğini belirttik. Biz raporumuzu sunduktan sonra Başbakanlık düzeyinde bir deklarasyon yayınlandı. Bizi bu heyecanlandırdı. Aradan 10-11 yıl geçmiş, o gün söylediğimiz öneriler, çalışmalar uygulanmış olsaydı bugün Türkiye’nin gündeminde bu uyuşturucu meselesi olmayacaktı ve diğer noktada biz, bu deklarasyondan sonra çalışmaların biraz eksik yürüdüğünü görünce kendi ilimde ne yapabilirim diye çalışmaya girdim. Bir spor kulübü devraldık. Bu spor kulübünde, raporumuzda belirttiğimiz ailelilerin, gençlerin bilinçlendirilmesi noktasında önerimiz de vardı, en azından bu öneriler üzerinden aileleri bilinçlendirelim gibi bir çalışma yürüttük.”
“BİZİM TESPİTİMİZ, O GÜNKÜ UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI 11 VE 12’YDİ AMA BUGÜN GELDİĞİMİZ NOKTADA 8 VE 9 YAŞA KADAR İNMİŞ”
Avukat Nasıranlı, raporu hazırladığı 2012’den bugüne aradan geçen 10 yılda uyuşturucu kullanım yaşının 11 ve 12’den 8’e indiğini belirtti. Nasıranlı, şunları söyledi:
“Bizim tespitimiz, o günkü uyuşturucu kullanım yaşı 11 ve 12’ydi ama bugün geldiğimiz noktada 8 ve 9 yaşa kadar inmiş. Bu, sadece yaşla değerlendirilebilecek bir durum değil. Aynı zamanda İçişleri Bakanlığı’nın kendi ifadesi ile ‘Haftada 5 bin uyuşturucu kullanıcısını gözaltına alıyoruz’ demesi, Türkiye’nin geldiği noktayı açık bir şekilde ortaya koyuyor. Sayın Genel Başkan’ımız (Kemal Kılıçdaroğlu) son grup toplantısında bu konuya geniş bir önem vermişti. Orada net bir şekilde de ifade etti; uluslararası uyuşturucu baronlarının Türkiye’ye gelip aynı zamanda kara paranın dönüştürüldüğü bir ülke sahası haline gelmesi ve diğer taraftan ülkeyi yönetenler ile bu tip şahsiyetlerin birbiri ile bağlantılı olduğunun bugün ortaya konulur olması, Türkiye’nin riskli durumunu ortaya koyuyor. Bu noktada Türkiye hem ekonomik sorunlar hem de uyuşturucu ve kara paranın kullanıldığı ülke konumuna gelmesi açısından çok önemli.
“BUGÜN UYUŞTURUCU KULLANIMI YA DA UYUŞTURUCU SATICILARINA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEME, 2014 YILINDA BENİM HAZIRLADIĞIM RAPOR ÜZERİNE YAPILDI”
“Biz, o dönem yasaların da eksik olduğunu tespit ettik. Dolayısıyla uyuşturucu ile mücadelenin topyekûn bir mücadele gerektirdiğini biliyoruz ve ben, bu noktada yasal düzenlemenin yeniden yapılması gerektiğini belirterek yeni bir rapor hazırladım. Bu raporu da yine Recep Tayyip Erdoğan’a sunmuştum. Bunun üzerine 2014’te bir yasal düzenleme sağlandı. Bugün uyuşturucu kullanımı ya da uyuşturucu satıcılarına ilişkin yasal düzenleme, 2014 yılında benim hazırladığım rapor üzerine yapıldı. Orada birtakım iyileştirmeler yapıldı ama diğer noktalarda çalışmalar yapılmadığı gibi göz ardı edildi.”
“ALTI AY SONRA CHP, MİLLET İTTİFAKI İLE İKTİDARA GELDİĞİNDE BU SORUNLARIN ÇÖZÜLEBİLECEĞİNİ ÖZELLİKLE İFADE ETMEK İSTİYORUM”
Cevdet Nasıranlı, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ben, CHP’de Doğu Masası’nda Danışma Kurulu’nda görev yapıyorum. Yaklaşık bir yıldan fazladır da Oğuz Kaan Salıcı ile de çalışıyorum. Gördüğüm şudur; CHP’nin bütün kadroları, özellikle Genel Başkan’ımız ve beraber çalıştığım Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın özelinde, Türkiye’nin bütün meselelerini içselleştirmiş, bunları şahsi sorunları haline getirmiş bir bakış açısı ile olaylara bakıyor. Milletimize şunu da ifade etmek isterim ki altı aylık bir süre kaldı kaldı seçime. Bütün bu sorunları; ekonomik sorunlar, Türkiye’nin geleceğine daha bir umutla bakılacağı bir hale gelmesi, kirli para ve uyuşturucuya karşı ciddi bir mücadelenin başlatılması için altı aylık bir süre kaldı. Altı ay sonra CHP, Millet İttifakı ile iktidara geldiğinde bu sorunların çözülebileceğini özellikle ifade etmek istiyorum.”
Kaynak: ANKA