'Erdoğan’ın kaybetme olasılığı son verilere nasıl yansıdı?'
Gazeteci Murat Sabuncu, son raporu yorumlarken İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis ve siyasi yasak cezası sonrası "Erdoğan'ın rakibi kazanır" diyenlerde artış yaşandığını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine bir yıldan az süre kala hem siyasi partiler hem kamuoyu araştırma şirketleri çalışmalarını hızlandırdı. T24 yazarı Murat Sabuncu, 'Erdoğan’ın kaybetme olasılığı son verilere nasıl yansıdı?' başlıklı yazısında araştırma kuruluşu PanoramaTR'nin verilerini köşesine taşıdı; dikkati çeken yorumlarda bulundu.
Buna göre İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl 7 ay hapis ve siyasi yasak cezasına çarptırılmasının yankıları sürüyor.
(İmamoğlu'nun 'ahmak' sözünü YSK üyelerine değil, o sırada kendisine aynı şekilde hitap eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya söylediğini net bir biçimde ortaya koyduğunu, mahkeme başkanının da bunu onayladığını hatırlatmakta fayda var.)
Sabuncu şunları kaydetti:
"Yakından takip ettiğim bir araştırma kuruluşu PanoramaTR. Akademik kurulu; Hatem Ete, Taha Özhan, Osman Sert, İbrahim Tırhan, Hande Deniz Türk, İbrahim Uslu’dan oluşuyor. Her ay düzenli olarak anket yapıp yayınlıyorlar.
Cumhurbaşkanlığı adaylığı da partilerin oy oranları da abonelerine yolladıkları raporlarda var. Prensip olarak bunların bire bir yayınlanmasını istemiyorlar. Rakam vermeden küçük bir not. İmamoğlu kararı sonrası Erdoğan’ın rakibi kazanır diyenlerde bir artış olmuş.
Hem de muhalefetin bu haksız durumu kendi iç tartışması şekline dönüştürme ‘başarısına’ rağmen.
Raporda benim en ilgimi çeken bölüme gelince. Başlığı 'Bir yıl sonra Türkiye'
Ülkenin saygınlığı ‘daha iyi olacak’ diyenler yüzde 33.9 iken, yüzde 34.7 daha kötü olacak diyor.
Yüzde 33.8 güvenlik daha iyi olacak derken, yüzde 35.6 daha kötü olacak diyor. İnsan hakları yüzde 24.5 daha iyi olacak derken, yüzde 44.7 daha kötü olacak diyor.
Yüzde 23.2 pahalılık daha iyi olacak derken, yüzde 57.1 daha kötü olacak diyor. Yüzde 20.9 işsizlik daha iyi olacak derken, yüzde 54.8 daha kötü olacak diyor. Aile ekonomisi daha iyi olacak diyenler yüzde 18.4 iken, yüzde 45.9 daha kötü olacak diyor.
(Kaynak: Murat Sabuncu / T24)