Fransa'da Erken Seçim: Yükselişi Endişe Yaratan 'Sağ' Söndü

Fransa'da gerçekleştirilen Ulusal Meclis seçimlerinin ilk sonuçları açıklanmaya başladı. Sandık çıkış anketlerine göre, sol ittifak olan Yeni Halk Cephesi (NFP) koalisyonu ilk sırada yer aldı. Macron'un yenilgisi sonrası Fransız tarihinin en genç başbakanı Attal, istifa edeceğini açıkladı.

Fransa'da Erken Seçim: Yükselişi Endişe Yaratan 'Sağ' Söndü

Fransa'da son üç seçimdir oylarını artırmaya devam eden RN, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de yüzde 31,37 oy alarak Macron'un partisini ikiye katlamıştı. Bu sonucun ardından Macron, Meclis'i feshederek erken seçime gitme kararı almıştı.

İNGİLTERE'NİN ARDINDAN FRANSA'DA DA SOL KAZANDI

Bugün gerçekleştirilen seçimlerin ikinci turunda merakla beklenen sonuçlar gelmeye başladı.

Sandık çıkış anketlerine göre, sol ittifak olan Yeni Halk Cephesi (NFP) koalisyonu ilk sırada yer alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ensemble İttifakı ikinci sırada bulunuyor. İlk turun galibi olan aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi ise üçüncü sıraya geriledi.

IPSOS'a göre sandık çıkış anketi sonuçlar;

Sol tandanslı 'Yeni Halk Cephesi' - 172-192 koltuk

Macron'un 'Birlikte' hareketi - 150-170 koltuk

Aşırı sağcı 'Ulusal Birlik' - 132-152 koltuk

Merkez sağ 'Cumhuriyetçiler' - 57-67 koltuk

İlk turda, Marine Le Pen ve Jordan Bardella’nın aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi yüzde 34 alarak birinci parti olarak çıkmıştı. Sol partilerin aşırı sağın yükselişini engellemek için kurdukları Yeni Halk Cephesi (NFP) koalisyonu yaklaşık yüzde 29 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ensemble İttifakı ise yaklaşık yüzde 20,5 oranında oy aldı.

FRANDA'DA HÜKÜMET DEĞİŞİYOR

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, yarın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a istifasını sunacağını açıkladı.

Yeni Halk Cephesi'nde yer alan Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon yaptığı zafer konuşmasında, 'Macron'un yenilgisi net şekilde teyit edildi. Macron yenilgiyi kabul etmeli. Gabriel Attal başbakanlıktan gitmeli. Macron, hükümeti kurma görevini Yeni Halk Cephesi'ne vermekle yükümlü' dedi.

Fransız tarihinin en genç ve eşcinsel olduğunu açıkça ifade eden ilk başbakanı olan Attal, seçim sonuçlarının ardından istifa kararı aldı.

Borne, açıklamasında 'Egemenlik halkındır, yarın teslim edeceğim. Cumhuriyetçi geleneğe sadık kalarak, yarın sabah Cumhurbaşkanı'na istifamı sunacağım' dedi.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’un görevinden istifa etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yeni başbakan olarak 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ı seçmişti.

SOL İTTİFAKIN LİDERİ MELENCHON'DAN İLK MESAJ

Aşırı solcu LFI lideri Melenchon, başını çektiği solcu ittifakının birinci çıktığı seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, "Halkımız en kötü senaryoyu açıkça reddetmiştir. Bu gece (aşırı sağcı parti) RN, mutlak çoğunluğa sahip olmaktan çok uzakta." ifadesini kullandı.

Melenchon, seçim sonuçlarını, "yeni Fransa'yı oluşturan milyonlarca kişi için büyük bir rahatlama" olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Yeni Halk Cephesini yönetime çağırma görevi olduğunu" ve buna hazır olduklarını kaydeden Melenchon, Macron’un "boyun eğmesi ve bu yenilgiyi geçiştirmeye çalışmadan kabul etmesi gerektiğini" belirtti.

MÜZAKERE BAŞLATMAYI REDDETTİ

Melenchon, "Oylamadan çıkarılacak dersler açık. Cumhurbaşkanı'nın mağlubiyeti açıkça teyit edildi. Başbakan gitmeli." ifadelerini kullandı.

İktidar partisi Rönesans'la ülkeyi yönetmek için işbirliğine gitmeyecekleri mesajını veren Melenchon, "Geçen haftada söyledik ve tekrar Cumhurbaşkanı'na söylüyoruz; özellikle 7 yıldır yılmadan politikasına karşı mücadele ettikten sonra (koalisyon) şekillenmeleri için partisiyle müzakere başlatmayı reddediyoruz." açıklamasını yaptı.

AŞI SAĞ MACRON'A ÖFKE KUSTU

Aşırı sağcı RN Başkanı Jordan Bardella, "Ne yazık ki (Cumhurbaşkanı) Emmanuel Macron ve (Başbakan) Gabriel Attla'nın aşırı solla yaptığı onursuz ittifak ve seçim anlaşmaları, seçmenleri bir RN hükümetinden mahrum bıraktı." diyerek, "bu seçim anlaşmalarının Fransa'yı Melenchon'un kucağına attığını" savundu.

RN lideri Marine Le Pen ise son 3 seçimde oylarını artıran partisinin seçim sonuçlarına ilişkin, "Zaferimiz yalnızca gecikti." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA