Kılıçdaroğlu, Özel ve İmamoğlu Bir Arada! Birlik Mesajı Verildi

İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin hazırladığı Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 753. yıldönümü anmasında CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşma yaptı. Anma törenine Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel de katıldı. Kılıçdaroğlu konuşmasında birlik mesajı verdi.

Kılıçdaroğlu, Özel ve İmamoğlu Bir Arada! Birlik Mesajı Verildi

İstanbul Büyükşehir Belediye, Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 753. yıldönümü için anma töreni hazırladı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı törende, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşma yaptı. CHP 7'inci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nevşehir 61. Ulusal 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli'yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri'ne katıldı.

Hacı Bektaş Veli'yi anarak sözlerine başlayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Biz birlikteyiz, beraberiz, inşallah Türkiye'yi hep beraber aydınlığa çıkaracağız. Sevgili dostlarım, sevgili dostlarım. 800 yıldır bu topraklarda bir aydınlık varsa, bir umut varsa, bir direniş varsa dahası insanlığa dair ne varsa orada onu görürüz. Onu yaşarız. Yani hünkar Hacı Bektaşı Veli'yi. O çağının filozofu değil, geleceğin güneşidir. Fikri, derinliği, sözde değil, öze bakar. Bu dergah özünde de, sözünde de eğri olanların değil, dimdik duranların dergahıdır. Bu topraklar, binlerce yıldır, yüzlerce savaş, işgal, acı ve gözyaşı görse de bu topraklarda yetişmiş, bu toprakların suyunu içmiş, aşını yemiş, Hacı Bektaş ve öğrencileri 800 yıldır onlarca devletin, yüzlerce mücadelenin mihenk taşıdır, sarsılmaz temelidir. Bu bir tesadüf müdür? Bakınız Osmanlı'ya, kuruluşuna, Yeniçeri ocağına; bakınız cumhuriyete, 101 yıldır cumhuriyete sahip çıkanlara, nerede bir kuruluş varsa orada Hacı Bektaşı Veli vardır. Nerede bir gelecek varsa o geleceği inşa eden bir dergahın erenleri vardır. Unutmayın Hacı Bektaş sadece ruhsal arınmanın değil, toplumsal arınmanın da izdüşümüdür. İhaneti görenlerin, yarı yolda bırakanların, kötülüğe uğrayanların son sığınağıdır. Burası son kaledir. O sığınak ki arınarak çoğalanların ocağıdır. O sığınak ki onca acıyı ateşle kavurup yüreklere su serpen, dirilenlerin ocağıdır. Yine unutmayın. Burası hem son kale hem de ilk direniştir. Ayağa kalkma zamanının ön sözleridir. Bu topraklardan kimler geldi, kimler geçti ama Hacı Bektaş gibi iz bırakanlar sayılıdır. Çünkü o kerameti kendinden sananların değil, arındıkça mücadele edenlerin ayağa kalkışıdır."

Kılıçdaroğlu, Özel ve İmamoğlu Bir Arada! Birlik Mesajı Verildi - Resim : 1

'KÖTÜ SONUCUNUN MÜJDECİSİDİR'

Hacı Bektaş Veli'nin "her ne arar isen kendinde ara" sözü üzerine konuşan Kılıçdaroğlu, "O 'her ne ararisen kendinde ara' diyen, çağının çok ilerisinde olan bir aydın, bir düşünürdür. Dünya Orta Çağ karanlığında ezilirken, umuda insanda gören, Hacı Bektaşı Veli, bu beş kelimeye dünyayı sığdırmıştır. Kötülüğü iyilikte yakan Hacı Bektaşi Veli ihaneti dostlukla pekiştirmiştir. Kurtuluşu başkalarından beklemek yerine kendinde bulanların manifestosudur aslında bu cümle. Evet 'her ne arar isen, kendinde ara'. İnsan mutluluğu huzuru arar, barışı arar, refahı arar. Çünkü mesele senin de bulunduğun değil, ne aradığındır. Bakınız Hacı Bektaş Veli bu cümleye bir dünyayı sığdırmış da biz hala o dünyayı keşfedemiyoruz. 'Ne arar isen kendinde ara'. Defalarca söyleyelim. Defalarca başka anlam yükleyeceğimiz aydınlığın özüdür bu cümle. Başkalarının kanatları altında uçmayı zirve sananlara inat, özgürlüğü kendi gücünde bulan yüreklerin haykırışıdır bu deyiş. Bu deyiş kimi zaman hakikati bulmak için, darda kalan, yatağa aç gelen çocukların direniş tümcesidir. Yolundan dönenlerin, değerlerini peşkeş çekenlerin, kötü sonucunun müjdecisidir" ifadelerinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, Özel ve İmamoğlu Bir Arada! Birlik Mesajı Verildi - Resim : 2

'ARINDIKÇA AZALMAYACAĞIZ, ARINDIKÇA ÇOĞALACAĞIZ'

Kılıçdaroğlu, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Sevgili dostlarım, aslında bu cümleyle Hacı Bektaş her karanlığın sonunun mutlak ışık olduğunu hatırlatır. Onun içindir ki kara bulutlar üzerimizde dolaşsa da hiçbir zulüm hiçbir işgal hiçbir hükümdarlık sonsuza kadar sürmemiştir. Eğer umudunu kaybedersen gel Hacı Bektaş'a, eğer yolundan varsa şüphen, 'her ne arar isen kendinde ara' de o sana doğru yolu gösterir. Peki ya bizler? Kimi zaman unutulan, kimi zaman onca kötülüğe uğrayan ama her fırsatta 'incinsen de incitme' diyenler 800 yıl önceden dünyamızı aydınlatmaya çalışan Hacı Bektaşi Veli'nin huzurunda ne diyeceğiz? Cellatlarla çocuklar aynı dünyada yaşamamalı. Analar ağlamamalı. Emek bölüşülmeli. Babalar da gülebilmeli. Ayrı gayrı olmamalı. İnsan üstün olacaksa kadın erkekten üstün olmalı. İnsan ayrılacaksa, Alevi Sünni, Türk, Kürt, siyah, beyaz diye değil; iyi ve kötü olarak ayrılmalı. 'Özünü bilirsen özürden kurtulursun' der Hacı Bektaşi Veli. O da biliyor ki okunacak en büyük kitap, insandır aslında. Ona göre insanlar ya arınacak birlik olacak ya da arınmadan sağılıp gidecekler. Evet biz arınacağız. Kötülükten, ihanetten, incitenlerden, menfaatperestlerden arınacağız. Sevgili dostlarım arındıkça azalmayacağız, arındıkça çoğalacağız. Arındıkça kardeşlik bağlarımız sımsıkı birbirimizi tutan ellerimiz güçlenecek. Arındıkça büyüyeceğiz. Arındıkça önce insan, sonra çağa çığır açan toplum olacağız. Bu bizim Hünkar Hacı Bektaş'a sözümüzdür. Bu bizim hünkar Hacı Bektaş'a, namus borcumuzdur. Arınmalıyız, ayağa kalkmalı ve haykırmalıyız, hep birlikte daha ileriye."

ÖZGÜR ÖZEL’İN KONUŞMASI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Türkiye, vicdanları yaralayan, bir türlü açıkça ifade edilmeyen bir ayrımcılıkla, Alevilere eşit vatandaşlık haklarını vermemiştir. Yürürlükte olan Anayasadaki tüm ifadelere rağmen, uygulama sırasında ve kanun yaparken, kanunları uygularken Alevi vatandaşlara eşit yurttaş muamelesi yapılmamakta, ayrımcılığa tabi tutulmakta, ötekileştirilmekte ve haklı talepleri duymazdan gelinmektedir. Cemevleri, Aleviler için ibadethanedir" dedi.

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesi Cumhuriyet Meydanı'nda 61'inci Ulusal, 35'inci Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri düzenlendi. Etkinliğe, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve belediye başkanları katıldı. Programa ayağındaki kırık nedeniyle atel ile katılan Özel, "Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'nin manevi huzurundayız. 753 sene önce hakka yürüyen ama söyledikleri ve yaptıklarıyla bugünümüze ışık tutan, halen ışık saçan hünkarın huzurundayız. Daha Avrupa'da Rönesans, Reform ortaya çıkmamışken, modern batı aydınlanması yaşanmamışken, bırakın evrensel insan hakları sözleşmesini, evrensel insan hakları değerleri tartışılmazken, 'her ne arar isen kendinde ara' diyen, 'hiçbir milleti ve insanı ayıplamayınız' diyen, '72 millete bir nazar ile bak' diyen, 'dili, dini, rengi ne olursa olsun iyiler iyidir' diyen, dünyada bırakın seçme seçilme hakkını kadının adı yokken yeri yokken, 'bizim nazarımızda kadın- erkek farkı yok' diyerek kadını karar süreçlerinin içine dahil edip kadın sözünü erkek sözüyle bir gören ve aynı değerde gören ve bunu tüm insanlığa öğütleyen hünkarın huzurundayız" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Özel ve İmamoğlu Bir Arada! Birlik Mesajı Verildi - Resim : 3

'ÇOK ACI DÖNEMLER, ÇOK ACI GÜNLER HEP BİRLİKTE YAŞANDI'

Yapılan son seçimlerde belediye başkanı seçilen Ali Kahim'in konuşmasında teşekkürde bulunduğunu ve ülkeyi yönetenlere de sitemlerde bulunduğunu aktaran Özel, "Kendisi şunu ifade etti; 'Biz üvey evlat değiliz' dedi. Konuşmasında itiraz ettikleriyle razı oldukları vardı. Razı olduklarının başında adını andığı Hacı Bektaş-ı, birileri üvey evlat görürken buradakileri öz kardeşi bilen, başta Ekrem İmamoğlu ve tüm belediye başkanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. Bu topraklarda çok acı dönemler, çok acı günler, çok acı aylar, yıllar hep birlikte yaşandı. Yüzyıllardır kan, gözyaşı, zulüm, bir duyguysa üç yürüdü. Kerbela'da akan kan, Çorum'da, Kahramanmaraş'ta, Sivas'ta akmaya devam etti. Kerbela'nın direnci, sokak ortasında katledilen bilim insanlarının, sendikacıların, gazetecilerin, Berkin Elvan'ların, milyonların katıldığı cenaze törenlerinde o direnç vardı. Kerbela'nın yası, kimi zaman Berkin'in, Ali İsmail'in, Abdullah Cömert'in mezarının başına bir sis gibi kondu" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Özel ve İmamoğlu Bir Arada! Birlik Mesajı Verildi - Resim : 4

'APAR TOPAR ALTERNATİF BİR TÖREN TERTİP ETMELERİNİ KINIYORUM'

CHP'nin Genel Başkanı Özgür Özel olarak düşünce karanlığına ışık tutacağını söyleyen Özel, "Tuttuğunuz ışığa ortak olacağıma, Hacı Bektaş-ı Veli'nin ektiği tohuma su vermenize yoldaş olacağıma, incinsem de incitmeyeceğime ama ortak mücadelemizden de bir adım geri durmayacağıma, bir santim eğilmeyeceğime, bir kelime eksik konuşmayacağıma huzurlarınızda söz veriyorum. 61'inci ulusal, 35'inci Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli'yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri için Hacıbektaş'tayız. Ancak bir soruna buradan benim de dikkat çekmem, benden önceki kıymetli hatiplere iştirak etmem, katkı vermem gerekiyor. İktidar partisinin burada yıllardır süren bir geleneği yok sayarak, buradaki canların meşru, resmi siyasi temsilcilerini akıllarınca dışlayarak, 15 Ağustos akşamı apar topar alternatif bir tören tertip etmelerini, en başta Hacı Bektaş'ın mirasına yapılmış büyük bir saygısızlık olarak görüyor ve kınıyorum" dedi.

'CEMEVLERİ, ALEVİLER İÇİN İBADETHANEDİR'

Alevilerin ayrımcılığa tabi tutulduğunu belirten Özel, şöyle konuştu:

"Türkiye, vicdanları yaralayan, bir türlü açıkça ifade edilmeyen bir ayrımcılıkla, Alevilere eşit vatandaşlık haklarını vermemiştir. Yürürlükte olan anayasadaki tüm ifadelere rağmen, uygulama sırasında ve kanun yaparken, kanunları uygularken Alevi vatandaşlara eşit yurttaş muamelesi yapılmamakta, ayrımcılığa tabi tutulmakta, ötekileştirilmekte ve haklı talepleri duymazdan gelinmektedir. Cemevleri, Aleviler için ibadethanedir. Bizler içinde ibadethane olacaktır. Bu yasal hak tanınana, bu anayasal hak kabul edilene kadar sizin mücadeleniz, benim mücadelemdir. Camilerin ibadethane görülüp, cemevlerinin ibadethane sayılmadığı, ÇEDES programı altında, laik eğitimin örselenip katledildiği, Kültür Bakanlığı'na bağlı Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı adıyla, Alevilerin kabul etmediği bir kurumun ve işleyişin oluşturulduğu ve maalesef vaktiyle 'cemevi cümbüş evi' diyen, cemle cümbüşü bir tutan bir anlayışın yönettiği bu ülkede cümbüşün yerinin Kültür Bakanlığı olduğu kabulüyle, bir inancı Kültür Bakanlığı'na bağlayarak bu hakareti, bu hor görmeyi kurumsallaştıran bir anlayışa itiraz ediyoruz. Haklı itirazlarımızın yanındayız. Madımak utancıyla bu devlet hala yüzleşmemiştir. Madımak bir utanç müzesi olana kadar mücadelemizi, mücadeleniz olarak hep birlikte sürdüreceğiz."

'VEFAMIZI GÖSTERMENİN EN ÖNEMLİ YOLU, ONLARIN PARTİSİNİ İKTİDAR YAPMAKTIR'

CHP'yi iktidar yapacaklarını aktaran Özel, "Burada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, iki büyük eserimden biridir dediği partinin genel başkanı olarak bulunuyorum. Hacı Bektaş'ta vefanın başkentinden tüm Türkiye'ye söylemek isterim ki, bu partinin ilk genel başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e de tüm genel başkanlarına da benden önceki genel başkanı çok kıymetli Kemal Kılıçdaroğlu'na da vefamızı göstermenin en önemli yolu onların partisini iktidar yapmaktır. Hep birlikte bunu başaracağımıza ant içiyorum, ant içiyorum, ant içiyorum" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Özel ve İmamoğlu Bir Arada! Birlik Mesajı Verildi - Resim : 5

DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN’IN KONUŞMASI

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, "Bakın Türkiye'de ikili hukuk, Kürtlere ve Alevi canlara uygulanıyor. Dergahın içerisinde hem bir cami hem cemevi var. Cami ibadete açık ama cemevi kapalı. İşte bizler bu ikili hukuka itiraz etmediğimiz müddetçe, bu ikili hukuku reddetmediğiniz müddetçe camiler açık, cemevleri kapalı kalacaktır. Tam da bugün savaşların, çatışmaların, inkar ve asimilasyon politikalarının sürdüğü bu coğrafyada, ülkemizde Hacı Bektaş-ı Veli fikriyatını yaşatma, büyütme, ona sahip çıkma günlerinin içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Hacı Bektaş Veli Dergahı gerçek sahiplerine iade edilmelidir. Alevi yurttaşlara iade edilmelidir. Hacı Bektaş Veli Dergahı içerisindeki cemevi açılmalıdır" diye konuştu.

'CEZAEVİNDEN DEMİRTAŞ'LA, YÜKSEKDAĞ'IN SELAMLARINI GETİRDİM'

DEM Parti olarak, cemevlerinin bir an önce yasal statüye kavuşturulması için mücadele edeceklerini aktaran Bakırhan, "Alevi çocuklarını asimle eden, zorla zorunlu din dersleriyle başka bir inancı onlara dayatan bu anlayış karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz. Alevilerin ısrarla, yıllardır mücadelesini vermiş oldukları eşit yurttaşlık hakkının gerçekleşmesi için DEM Parti olarak toplumun her alanında, her sahasında siz değerli Alevi canlarla birlikte mücadele etmeye varız. En sonda ÇEDES adı altında Alevi çocuklarını asimile etmeye çalışan bu anlayışı kınıyoruz, kabul etmiyoruz. Alevi çocuklarına imamlar dağıtan başka bir inancı dayatan, onları asimile eden, bu anlayışın bir an önce okullardan kaldırılarak Alevi çocuklarının kendi inançlarını öğrenebilecekleri bir müfredat yaratılması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün sizlerle birlikteydim. Ama buraya gelmeden önce sizlere bir selam iletildi. Bu ülkenin yiğit gençleri, yiğit insanları, bu rant düzenini kabul etmeyen, onun karşısında direnenler cezaevlerindedir. Ben de sizlere cezaevinden Selahattin Demirtaş'la, Figen Yüksekdağ'ın selamlarını, sevgilerini, saygılarını getirdim. Onlar içeride ama yürekleri bugün burada Hacı Bektaş Veli'de" dedi.

Kılıçdaroğlu, Özel ve İmamoğlu Bir Arada! Birlik Mesajı Verildi - Resim : 6

ERKAN BAŞ: CEMEVLERİ ALEVİLERİN İBADETHANESİDİR

Programda konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise "Sevgili canlar, değerli dostlar. Ben de hepinizi hem şahsım hem TİP adına hem de Silivri zindanlarında esir tutulan Hatay Milletvekili Can Atalay adına saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Alevileri bakanlık eliyle, iktidar gücüyle bölmeye, parçalamaya, suni gündemler yaratmaya çalışanlara söylüyoruz. Cemevlerini olduğundan farklı göstermeye çalışanlara Hacı Bektaş'tan da bir yanıt vermemiz gerekiyor. Cemevleri, Alevilerin ibadethanesidir. Bunu er ya da geç kabul edeceksiniz. İstemeseniz de inkar da etseniz, yok da saysanız sonunda kabul edeceksiniz. Bu yobazların iktidarının, çocuklarımızın elinden laik, çağdaş, bilimsel, parasız eğitimi almasını, çocuklarımızın eğitim hakkına ulaşmasını gasbetmesini kabul etmiyoruz. Bu bağnaz, yobaz eğitim anlayışına karşı hiçbir dinin, mezhebin, propagandasının yapılmadığı her yurttaş için eşit, parasız bilimsel eğitim mücadelesini, laik eğitim mücadelesini yükseltiyoruz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Özel ve İmamoğlu Bir Arada! Birlik Mesajı Verildi - Resim : 7

EKREM İMAMOĞLU: HACI BEKTAŞ'A ÇOK ÖZENLİ HİZMETLER SUNDUK

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "12- 13 yıl önce buraya geldiğim ilk andan itibaren, üzüntüyle izlediğim buradaki çevre koşullarının ve ortamın iyileşmesi konusunda o günden bu güne görev aldığımız her ortamda ayrı bir gayret içerisinde olmaya özenli davranmaya çaba gösterdik. Hem önceki dönem genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, hem şimdiki çok değerli Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ile birlikte ve bütün çalışma arkadaşlarımla birlikte Hacı Bektaş'a çok özenli hizmetler sunduk. Sizlere söz veriyoruz. Sunmaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu Özgür Özel Ekrem İmamoğlu