Yolsuzlukla Mücadelede Günü'nde acı tablo: Türkiye her yıl daha da geriliyor, son 10 yılda en çok puan kaybeden ülke oldu
Bugün 9 Aralık Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele günü. 2021 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’ne göre Türkiye son 10 yılda en çok puan kaybeden ülkeler arasında yer alıyor. Pandora Belgeleri’ne göre ise Türkiye'den offshore şirketlerine para aktaran 131 isim yer alıyor.
GERÇEK GÜNDEM - Bugün 9 Aralık Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü. Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi, sözleşmenin hazırlanması için kurulan Geçici Komite tarafından 21 Ocak 2002 ve 1 Ekim 2003 tarihleri arasında yedi oturumda hazırlanarak 31 Ekim 2003 tarihinde kabul edildi.
Sözleşme kapsamında 9 Aralık Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü olarak kaydedildi. Yolsuzlukla Mücadele Günü, Türkiye’de ise 2006 yılında resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
TÜRKİYE SON 10 YILDA EN ÇOK PUAN KAYBEDEN ÜLKE
Yolsuzlukla mücadele eden ve 100'den fazla ülkede faaliyet gösteren Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), 1995'ten bu yana her yıl Yolsuzluk Algı Endeksi yayımlıyor.
Her yıl yayınladığı Yolsuzluk Algı Endeksi’ni kamuoyuyla paylaşan Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2021 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi’ne göre Türkiye son 10 yılda en çok puan kaybeden ülkeler arasında yer alarak 38 puanla 180 ülke arasında 96. sıraya düştü.
TÜRKİYE 2013 YILINA GÖRE 43 SIRA GERİLERDE
Yolsuzluk Algı Endeksi 2021 sonuçlarına göre ise Türkiye, son 10 yıl içerisinde en çok puan kaybeden ülkeler arasında yer alıyor. En çok puan kaybeden diğer ülkeler ise şöyle: Avustralya, Bosna Hersek, Botsvana, Kanada, Şili, Kıbrıs, Guatemala, Honduras, Macaristan, Lübnan, Liberya, Lüksemburg, Mali, Moğolistan, Nikaragua, Filipinler, Polonya, Saint Lucia, Güney Sudan, Suriye, Türkiye, ABD ve Venezuela.
Yolsuzluk Algı Endeksi 2021 sonuçlarına göre 2013 yılı ile kıyaslandığında Türkiye 12 puan kaybederek 43 sıra gerilediği görülüyor.
Endekse göre 2013 yılında Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkeler grubunda lider konumda bulunan Türkiye, 2021 yılında yedinciliğe düştüğü kaydedilmiş. Türkiye’nin küresel sıralamada ekonomik, sosyal ve politik istikrarsızlıkların yoğun olduğu, demokrasi ile tanışmamış birçok ülkenin gerisinde kalarak 180 ülke arasında 96. Sıraya yerleştiği belirtiliyor.
İNSAN HAKLARI İHLALLERİ YOLSUZLUĞU ARTIRIYOR
Endekse göre Türkiye, Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile karşılaştırıldığında, 27 üye ülkeden de düşük puan alarak Bulgaristan’ın ardından sonuncu sıraya yerleştiği tespit edilmiş. Türkiye, G20 ülkeleri arasında ise sondan üçüncü sırada yer alıyor.
Endekse dair hazırlanan raporda, sivil ve politik özgürlüklerin olduğu ülkelerde yolsuzluğun çok daha kontrol altına alındığı aktarılıyor. Ancak tüm dünyada temel insan hakları ve özgürlük ihlallerinin endişe duyulacak seviyelere indiğinin, bunun yolsuzluğu arttırdığının altı çiziliyor.
PANDORA BELGELERİNDEN ÇIKAN TÜRKİYE’DEKİ İŞ İNSANLARI
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (The International Consortium of Investigative Journalists / ICIJ) "Pandora Belgeleri" kapsamında vergi cennetlerine aktarılan paralarla ilgili sızıntıyı açıklamıştı. ICIJ'in paylaştığı ve 117 ülkeden 600'den fazla gazetecinin katıldığı Pandora Belgeleri araştırması, 31 ülkede faaliyet gösteren 14 "hukuk" ve "finansal danışmanlık" firmasından sızan yaklaşık 12 milyon belgeye dayanıyor.
2021’de paylaşılan araştırmaya göre Türkiye'den offshore şirketlerine para aktaran 131 isim yer alıyor.
Paylaşılan belgelerde, Cengiz Holding'in sahibi Mehmet Cengiz, Rönesans Holding Kurucusu Ayşe Ilıcak, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve Demirören Holding'in patronu Yıldırım Demirören'in eşi Hazan Revna Demirören ile Holding'in yönetim kurulu üyesi kardeşi Fikret Tayfun Demirören'in de aralarında olduğu Türkiye iş dünyasından isimler yer alıyor.
Pandora Papers, Türkiye'de bir yandan büyük kamu ihalelerini alıp vergi indirimi ve teşviklerden yararlanan diğer yandan gelirlerini vergi cennetlerine aktaran şirketlerin varlığına işaret ediyor.
Kaynak: Haber Merkezi