Fenerbahçe'nin beIN Sports gerilimi ABD basınında: Komplo teorileri içeriyor

Fenerbahçe ile Süper Lig'in yayıncı kuruluşu beIN Sports arasındaki gerilim, ABD'de yankı buldu.

Fenerbahçe'nin beIN Sports gerilimi ABD basınında: Komplo teorileri içeriyor

Fenerbahçe ile Süper Lig'in yayıncı kuruluşu beIN Sports arasındaki gerilim, ABD'de yankı buldu. Olay, New York Times'da "360 milyon dolarlık TV anlaşmasını tehdit eden komplo teorisi" başlığıyla yer buldu.

Tariq Panja'nın hazırladığı haberde, beIN Sports'un seyircisiz maçlara yaptığı tezahürat ses paketinde Fenerbahçe'ye yönelik küfürlü bir tezahürat tespit edildiği ve bu durumun aylar sonra ortaya çıktığını ifade etti.

Fenerbahçe aynı zamanda sezon ortasından itibaren BeINSports'u VAR'ı manipüle ederek ve elverişsiz kamera açıları seçerek kendilerine karşı komplo kurmakla suçlamış, beIN iddiaları reddetmişti.

"BEIN TÜRKİYE'DE KALIP KALMAMA KONUSUNDA KARARSIZ"

Gazete, gerilimin dünyanın en büyük spor yayın hakkı alıcılarından biriyle Türkiye'nin en zengin insanlarından birinin başkanlığını yaptığı milyonlarca taraftarlı Fenerbahçe'yi karşı karşıya getirdiğini; durumun bütün Süper Lig takımları için finansal sonuçları olabileceğini ifade etti. Haberde, yeni yayın anlaşmasından önce beIN Sports'un Türkiye'de kalıp kalmama konusunda kararsız olduğu belirtildi.

Haber için yorumlarda bulunan bir beIN Medya Grubu sözcüsü, "Neden bilinçli olarak Türkiye'nin en büyük kulüplerinden birini marjinalleştirmeye çalışalım? Bu ticari olarak da başka bir açıdan da mantıklı değil" dedi.

Panja, "Sözcü de bu makale için yorumda bulunan birçok kişi gibi Fenerbahçe'nin veya onun taraftarlarının tepkisini çekmemek için isminin kullanılmamasını talep etti" yazdı.

Panja, Fenerbahçe'nin mahkeme kararına kadar maça üzerinde "beFAIR" yazılı antrenman formalarıyla çıktığına ve Mesut Özil'in basına tanıtıldığı konferansa beIN Sports muhabirlerinin alınmadığına dikkat çekti. Haberde, Fenerbahçe'nin beIN Sports'un küfürlü tezahüratlar hakkındaki özrünün 19.05'te yayımlanmasına tepki gösterdiği de hatırlatıldı.

"KOMPLO TEORİLERİ İÇERİYOR"

Fenerbahçe'nin haber için New York Times'a birkaç sayfalık bir açıklama yolladığı ifade edildi. Muhabir, Fenerbahçe'nin açıklamasının komplo teorileri içerdiğini ifade etti.

Açıklamayı kaleme alan Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Çağlan Kızılhan, "İddialarımıza tek tek bakarsanız pek anlamlı gelmeyebilir. Ancak onları büyük bir yapbozun parçaları olarak görürseniz, büyük resmi de rahatça görebilirsiniz" ifadelerini kullandı. Kızılhan, bazı detayları Türk futbolunu iyi tanımayanların anlamasının zor olabileceğini de ifade etti.

Haberde sıklıkla Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Türkiye'nin en varlıklı iş insanlarından biri olduğuna dikkat çekildi.

NE OLMUŞTU

Her şey, Spor Toto Süper Lig’in 18. haftasında oynanan Fatih Karagümrük - İttifak Holding Konyaspor maçında başladı. Söz konusu mücadeleyi ekranlarından ‘Ses efekti’ ile izleyenler, küfürlü tezahüratları fark etti ve olay bir anda Türkiye gündemine oturdu.

beIN Sports, pandemi döneminde her takımın stadyumundan ses kaydı alıp bunu ses efekti ile izlemek isteyenler için sunmaya başlamıştı. Fatih Karagümrük’ün tribünlerinden alınan ses kaydına ise, geçen sezon TFF 1. Lig’de oynanan Fatih Karagümrük - Bursaspor maçında yeşil-beyazlı taraftarların yaptığı birkaç tezahüratın karıştığı ortaya çıktı.

O küfürlü tezahüratlar duyulunca da Fenerbahçe, beIN Sports’un bunu bilerek yaptığını iddia ederek bir süre yayıncı kuruluşa maçla ilgili röportaj vermedi.

Bu süreçte sarı-lacivertli oyuncular ve teknik direktör Erol Bulut, maç önü ve maç sonu röportajlarına beIN Sports logosundaki beIN ve Sports kelimeleri yerine “Be Fair” (Adil ol) yazan tişörtler ile çıktı.

Ayrıca Fenerbahçe’nin ev sahibi olduğu maçlarda da reklam panolarında aynı “Be Fair” yazılı logolar yer aldı.

OLAY MAHKEMEYE TAŞINDI

Bunun sonucunda beIN Media Group şirketi, Fenerbahçe’nin protesto amaçlı kullandığı “Rejiye ve yönetmene müdahale istemiyoruz”, “be FAIR” ve “Talebimiz adil ve tarafsız yayıncılık” sloganların, marka hakkına yönelik tecavüz ve haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle, mahkemeden eylemlerin durdurulması için ihtiyati tedbir talebi istemiş, sloganlar için iki ayrı karar çıkmıştı.

Mahkeme “Talebimiz adil ve tarafsız yayıncılık” ve “Rejiye ve yönetmene müdahale istemiyoruz” ibareleri ve sloganlarının düşünce özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek bu sloganlar için istenen ihtiyati tedbir talebinin reddine karar vermiş, Fenerbahçe’nin kullandığı “be FAIR” sloganının kullanılmaması yönünde ihtiyati tedbir talebinin kabulüne karar vermişti.

Etiketler
Fenerbahçe Süper Lig