Şahika Ercümen dünya basınında
Dünya Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, Antarktika’da gerçekleştirdiği dalış ile dünya basınında!
Dünya Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, Antarktika’da gerçekleştirdiği dalış ile dünya basınında!
Şahika Ercümen’in 3. Ulusal Antarktik Bilim Seferleri kapsamında gittiği Antarktika’da Türkiye adına gerçekleştirdiği dalış, The Guardian, The Times ve CNN’in web sitesinde yayınlandı.
Dünyanın en önemli mecralarından biri olan The Guardian yayınladığı haberde milli sporcu Şahika Ercümen’den, “Uluslararası üne sahip olan Türk dalgıç Şahika Ercümen, bilimsel araştırma için geçici bir üs oluşturmak üzere Antarktika'ya seyahat eden Türk ekibinin bir parçası” ifadeleriyle bahsetti.
Haberde “Ülkemi her zaman temsil etmekten gurur duyuyorum” ifadeleri yer alan Ercümen, beyaz kıtada gerçekleştirdiği dalışla, kıta tarihinde tüpsüz dalış yapan ilk Türk kadını olarak tarihe geçti.
Milli sporcu Şahika Ercümen’in dalışı sırasında Anadolu Ajansı foto muhabiri Özge Elif Kızıl tarafından çekilen fotoğrafları ise, The Times ve CNN’in web sitesinde ‘haftanın fotoğrafları’ seçkisinde yer aldı.
Şahika Ercümen, T.C Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirilen “Antarktika’ya Bilim Üssü Kurulması Projesi” için bilim insanlarından oluşan ekip ile beyaz kıtada bulunuyor. Dünyanın en sıra dışı yerlerinden biri olan bu özel bölgede Türkiye’yi temsil ettiği için çok heyecanlı ve gururlu olduğunu da dile getiren Ercümen, aynı zamanda Antartika'ya Türk Bilim Üssü kurulması için gerçekleşen bu seferin önemine de dikkat çekiyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın seferin başladığı günden bu güne kadar ekip lideriyle irtibat kurarak bilim yolculuğunu her an takip ettiğini belirten Ercümen, bu durumun bilim heyetine yüksek motivasyon sağladığını ifade etti.
Şahika Ercümen
“ANTARKTİKA’YA BİLİM ÜSSÜ KURULMASI PROJESİ” HAKKINDA
2017 yılından itibaren Türkiye'nin kutuplar alanında uluslararası arenada temsili ve iş birliği potansiyelinin hayata geçirilebilmesi için yapılacak işlemler T.C Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde yürütülmektedir.
İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜ PolReC) teknik koordinatörlüğünde yürütülen proje ile Türkiye’nin Antarktika Antlaşmalar Sistemi’nde Danışman ülke statüsüne geçmesi hedeflenmektedir. Türkiye, Antarktika ile ilgili yönetimin çerçevesinin oluşturulduğu Antarktika Antlaşması’na 1995 yılında taraf olmuştur.
Henüz Antarktika Antlaşmalar Sistemi’nde gözlemci üye statüsündedir. Proje’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda yürütülmeye başlanmasıyla birlikte öncelikli olarak Antarktika konusunda bir yol haritası belirlenmiş ve bu çerçevede çalışmalara başlanarak, yaklaşık 1,5 yıllık süre içerisinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir.