Cizrespor'a saldırı Meclis gündeminde
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, dün Serik’te Cizrespor’a yapılan saldırıyı Meclis gündemine taşıdı.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, dün Serik’te Cizrespor’a yapılan saldırıyı Meclis gündemine taşıdı.
Gergerlioğlu, “Ülkede iktidarın yükseldiği şovenist duyguların futbol sahalarında da yansıması kaçınılmaz maalesef” dedi.
3 oyuncu ve bir kaleci antrenörünün darp edildiği saldırıya ilişkin Gergerlioğlu, “Uzun bir süredir bununla ilgili olayları izliyoruz. Önceki ayda verdiğimiz Amedspor’a saldırıya yönelik soru önergesine halen cevap alamamışken şu anda Cizre spora yapılan saldırıyı konuşuyoruz. Bu çok üzücü. Ülkede hem Ayrımcılığı nefret söylemini yükselten bir iktidar var hem de yapılan saldırılar karşısında duyarsız kalan harekete geçmeyen bir iktidar var. Bu çok üzücü zaten yaşananlar ayrımcılıkla ilgili konular gündemdeyken bu sorunun iyileştirilmesi yönünde adımlar beklerken maalesef futbol sahalarına kadar yansıyan ırkçı faşizan olayların olması bizi son derece üzmektedir. Biz bu konuda Mecliste gereken işlemleri yapıyoruz Bakanlığı’na soru önergesi veriyor ve insan haklarını inceleme komisyonuna dilekçelerimizi vererek bir milletvekili olarak bize düşen görevi yerine getiriyoruz. Ben artık bu tür olayların bir daha tekrarlanmamasını diliyorum” diye konuştu.
Gergerlioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu soruları sordu:
1. Cizre Spora yapılan saldırıyla ilgili soruşturma açılmış mıdır? Halen gözaltında olan kimse var mıdır? Soruşturma varsa hangi aşamadadır?
2. Taraftarlarca yapıldığı iddia edilen saldırı esnasına ait kamera kayıtları incelenmiş midir? Polislerin saldırıya göz yumdukları iddiası doğruysa konuyla ilgili soruşturma açılmış ilgili polis memurları açığa alınmış mıdır?
3. Maç daha başlamadan söylenen şarkılarlarla ve hakaret içeren tezahüratlarla Cizre Spora saldırı yapılması için taraftarların azmettirildiği iddiası doğru mudur?
4. TFF Gözlemcisi raporunda yaşanan olayı yazmış mıdır? Bu rapor kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?
5. 2015-2019 yılları arasında Cizre Sporun deplasman maçlarında Cizre Sporlu kaç futbolcu, takım yöneticisi veya taraftara kaç saldırı gerçekleşmiştir?
6. 2015-2019 yılları arasında Cizre Spora yapılan saldırılar neticesinde kaç kişiye soruşturma açılmıştır ve bu soruşturmaların neticesi ne olmuştur?
7. 2015-2019 yılları arasında Cizre Spora yapılan saldırılar neticesinde kaç kulübe hangi cezalar verilmiştir?
8. Cizre Spor 2015-2018 yılları arasında kaç defa hangi sebeplerle TFF Disiplin Kurulundan hangi cezaları almıştır?
9. 2018 – 2019 sezonuna 6-7 Eylül olaylarının mağdurlarından Lefter Küçükandonyadis’in ismini veren TFF’nin ve Gençlik ve Spor Bakanlığının bu tarz ırkçı saldırıları gerçekleşmemesi için aldığı önlemler nelerdir?
10. Geçtiğimiz aylarda buna benzer saldırı Amedspor’a yapılmış ve o zaman verdiğim soru önergesine halen cevap verilmemiştir. Amedspor’a yapılan saldırı sonrasında TFF ile Gençlik ve Spor Bakanlığının gerekli çalışmaları ve önlemleri almaması sebebiyle bu olayın gerçekleştiği iddiaları doğru mudur?