Sağlıkta Endişelendiren Tablo: Bir Aile Hekimine 3 Bin 72 Kişi Düşüyor!

Türkiye'de hekim göçü her geçen sene artarken İstanbul Planlama Ajansı'ndan çarpıcı bir araştırma geldi. Araştırmaya göre, Türkiye genelinde bir aile hekimine 3 bin 72 kişi düşerken, İstanbul’da ise bu sayı bir aile hekimine 3 bin 187 olarak kayıtlara geçti.

Sağlıkta Endişelendiren Tablo: Bir Aile Hekimine 3 Bin 72 Kişi Düşüyor!

Türkiye'de çalışma koşulları, sağlıkta şiddet gibi nedenlerle hekim göçü her geçen gün artarken, Türkiye'deki Aile Sağlığı Merkezlerine ilişkin dikkat çeken bir araştırma yayımlandı.

İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA), Türkiye Halk Sağlığı Haftası kapsamında yayımlanan Genel Sağlık İstatistikleri araştırmasına göre, Türkiye genelinde bir aile hekimine 3 bin 72 kişi düşerken, İstanbul'da ise bir aile hekimine 3 bin 187 kişi düşüyor. Araştırmada İstanbul’un mevcut Aile Sağlığı Merkezi ve aile hekimi sayısının yetersiz olduğu belirtildi.

Genel Sağlık İstatistikleri araştırmasının diğer başlıkları ve tespitleri şöyle:

Araştırmaya göre İstanbul'da sadece altı hastanede isteğe bağlı kürtaj hizmeti sunuluyor ve kadınların cinsel sağlık hizmetlerinde sorun yaşanıyor. Çocukların aşılarının zamanında yapılma oranı düşüyor, bu durum bulaşıcı hastalık riskini artırıyor. Artan obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıklar halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Öte yandan İstanbul’daki hastanelerde yoğun bakım yatak kapasitesinin pandemiden sonra bile yeterli düzeyde olmadığı tespit edildi.

Kaynak: ANKA

Etiketler
İstanbul Hastane