Pasif içicilik yılda 40 bin kişinin canını alıyor

Sigara içmek kişinin çevresindekilere zarar veriyor. Yılda 40 bine yakın kişinin ölüm nedeni pasif içiciliğe bağlı hastalıklar.

Pasif içicilik yılda 40 bin kişinin canını alıyor

Tobacco Atlas’ın verilerine göre, dünya genelinde her yıl yaklaşık 5,7 trilyon sigara tüketiliyor. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2018 verilerine göre ise 1,1 milyar kişi sigara kullanıyor ve her yıl yaklaşık 7 milyon kişi, sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor.

Sigara içmek sadece kişinin kendisine değil, çevresindeki insanlara da zarar veriyor. Yapılan çalışmalara göre yılda 40 bine yakın kişinin ölüm nedeni pasif tütün içiciliğine bağlı hastalıklar.

Tütün ürünü kullanan kişilerin etrafındaki kişilerin sağlığından da sorumlu olduklarını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanları Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hişam Alahdab, “Araştırmalara göre eşi sigara içen ancak kendisi içmeyen kadınlarda akciğer kanseri gelişme riski, eşi ve kendisi sigara içmeyen kadınlara göre 1.2-2 kat daha yüksek” dedi.

Pasif içiciliğin de aktif içiciliğin sebep olduğu tüm hastalıklara neden olduğunu belirten Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hişam Alahdab, “Var olan kalp ve akciğer hastalıklarının kötüleşmesinin, kontrolden çıkmasının da en önemli nedeni pasif içicilik. Astım ya da KOAH hastalarının düzenli tedavilerini kullanmalarına rağmen hastalığın kontrolünün sağlanamadığı durumlarda pasif içicilik mutlaka sorgulanmalı” açıklamasında bulundu.

Her iki ebeveyni sigara içen çocukların solunum yolu hastalıkları riskinin sigara kullanmayan ebeveynlere sahip çocuklarla kıyaslandığında yaklaşık yüzde 70 daha fazla olduğunu söyleyen Sönmez ve Alahdab, “Günde yarım paket veya daha fazla sigara içen anne-babaların çocuklarının herhangi bir solunum yolu hastalığından hastaneye yatma riski iki kat daha fazla” dedi. Sönmez ve Alahdab, sigara dumanının sinüzit, rinit, kistik fibroz ve bronşit ataklarını alevlendirdiğini de vurguladı.

Açık havada tütün tüketmek dışında, kapı ya da pencere açmak ve klima çalıştırmak gibi yöntemlerin pasif tütün içiciliğine engel olmadığının altını çizen Dr. Esra Sönmez ve Dr. Hişam Alahdab, “Her yıl 30-40 bin pasif içici kalp hastalıklarından dolayı hayatını kaybediyor” dedi. Bu rakamın akciğer kanserine bağlı ölümlerin oldukça üstünde olduğuna dikkat çeken Dr. Sönmez ve Alahdab, pasif tütün içimine bağlı hastalıklara yakalanmak istenmiyorsa bulunulan hiçbir ortamda tütün tüketilmesine izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Etiketler
Sigara Zarar