Otizmli çocukların yeni dostu: 'Terapi köpekleri'
Tanısan Seversin Derneği ve Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi işbirliği içinde 5 ay önce terapi köpekleri ve otizmli çocukları bir araya getiren “özel çocuklarla terapi” şeklinde de isimlendirilmiş bir proje başlatıldı.
Beril ÇANAKÇI / GERÇEK GÜNDEM - Bu proje kapsamında, Tanısan Seversin Dernek Başkanı Gökçen Yücekaya ve AKDEM Engelliler Bölümü Özel Eğitim Öğretmeni Ertan Yavuz terapi bitiminde sorularımızı yanıtladı.
Kendi alanlarında uzman gönüllü kişilerden oluşan Tanısan Seversin Derneği ; Gofret,Woody, Hüsnü ve Hope isimlerini verdikleri dört eğitimli terapi köpeği ile birlikte kendi deyimleriyle “toplum içinde farklılaştırılmış hayvan - kadın ve çocuklara kalıcı üstünlükler sağlamak” amacıyla çeşitli projeleri hayata geçiriyor.
Dernek Başkanı Yücekaya: “Tanısan Seversin’e toplum içerisindeki farklılaştırılmış tüm hayvan, kadın ve çocukları dahil ettik. Bu kadın, çocuk ve hayvanların da kendi aralarında dairesel bir döngü yaratıp birbirlerine fayda sağlamalarını istedik. Bunların hepsine de baktığımızda “Tanısan Seversin” demek bizim için en hızlı net ve pozitif slogan oldu.” diyerek derneğin çalışma alanlarını ve amacını açıklıyor.
İnteraktif hayvan terapisi
5 ay önce AKDEM ile birlikte başladıkları ve alanında ilk olan, otizmli çocuklara yönelik “interaktif hayvan terapisi” projesinden olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Yücekaya ekliyor : “İlk geldiğinde bizimle hiçbir iletişimde bulunmayan, göz temasından kaçınan çocuk, zamanla önce bizimle daha sonra köpekle iletişime geçiyor. Bu süreçte öğretmenlerimiz de bize yardımcı oluyor. Önce adıyla seslenildiğinde tepki veriyor daha sonra elini uzatmasını istediğinizde dokunsal olarak bir iletişim geliştiriyor ve bu iletişimi köpeğe geçirmeye başlıyoruz. Bu sayede istediğimiz pozitif çalışmayı adım adım ilerletmiş oluyoruz.”
AKDEM’in Engelliler Bölümü Özel Eğitim Öğretmeni Ertan Yavuz da projenin kesinlikle desteklenmesi ve devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Yavuz : “Otizmli çocuklar sosyal gerilik, gelişim geriliği ve iletişim bozuklukları olan çocuklar oldukları için bizler gibi sosyal ortamlara adapte olmakta zorluk çekiyorlar. Fakat normal bir bireyle göz teması kurmayan, dokunma duyusu hassas olduğu için kendine çok fazla dokundurtmayan ya da bir başka insana dokunmayan bu çocuklarda köpekler enteresan bir şekilde bu engeli aşabiliyor.”
Ailelerin desteği tam
Terapi süreleri her çocuğun algısının farklı olması sebebiyle çeşitlilik gösterebiliyor. Kimisinde 1 ayda elde edilen başarı bir diğerinde daha uzun bir süre sonucunda gerçekleşebiliyor. Bu süreçte, ailelerin çocuklarında gözlemledikleri sorumluluk alma ve bir şeyler paylaşma duygusunun getirdiği mutluluk, projeye olan desteğin artmasındaki en önemli faktörlerden.
Yavuz : “Ailelerle irtibata geçtiğimizde koşa koşa geliyorlar. Ailelerin en çok yatırım yaptıkları şeyler çocuklarıdır. Desteklemeleri de çok önemli bizim için. “
Terapi sonunda sahipsiz sokak hayvanlarının eğitilebilir olduğu ve toplum faydası üzerine en iyi şekilde kullanılabilecekleri de varılan en önemli sonuçlardan birisi olarak gözümüze çarpıyor.