Ardanuç mücadeleyi bırakmadı, kazandı
“Ardanuç 7-8 HES”+ projesine karşı yıllardır süren hukuk mücadelesi sonuç verdi. Mahkeme, projenin ÇED olumlu kararını iptal etti.
Artvin’in Ardanuç ilçesindeki Aydın deresi üzerine yapılmak istenen “7-8 HES” projesi için verilen ÇED onayı halkın mücadelesi sonucunda iptal edildi. Rize İdare Mahkemesi’nde görülen davada büyük bir bölümü ormanlık alanı kapsayan HES’in bölgede yaratacağı tahribata dikkat çekildi. Hem derenin suyunu yok edecek hem de ormanı tahrip edecek projeye yargı dur dedi.
Birgün gazetesinden Demet Sargın'ın haberine göre 2015 yılından beri hukuki açıdan projeyle mücadele eden Artvin halkı ÇED raporunun; iklim, orman yangınları, yeraltı suları çalışmaları, toz emisyonu, gürültü ve depremsellik açısından eksik olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını vurguladı ve avukatları aracılığıyla itirazları tek tek açıkladı. Bilirkişi raporunun da yaşam savunucularını destekler nitelikte olması, mahkemenin kararını etkiledi. Heyelan bölgesinde olan alanda projede hiçbir jeoteknik çalışmanın yapılmadığını söyleyen avukatlar, derenin kuruma olasılığına ve sucul ekosistemin etkilenme durumuna da vurgu yaptı.
‘DEREYİ TEHLİKEYE SOKAR’
Sonuçta; Bakanlık tarafından verilen ÇED onayını iptal etme kararı alan mahkeme gerekçelerini özetle şöyle sıraladı: “Proje sahasında gerçekleşecek olan ağaç kesimi ve yol yapımı orman ekosistemine olumsuz etki yapacaktır. Proje nedeniyle dere yatağının kuruyup kurumama olasılığının bilirkişi raporunda genel anlamda olumsuz olarak değerlendirilmiştir. Kuruyan sucul ekosistemde sudaki canlı varlığının bitmesi söz konusudur. Bölgedeki heyelan riskinin hesaba katılmamış ve gerekli çalışmalar yapılmamıştır.”
Yöre halkı adına davayı sürdüren Şavşat Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Av. Halis Yıldırım kararı BirGün’e değerlendirdi. Yıldırım, mücadelede kadınların ısrarının önemli olduğuna dikkat çekerek “Davanın başından sonuna kadar bütün aşamalarda ve özellikle keşif ve bilirkişi incelemelerinde sabırlı, ısrarlı ve kararlı mücadele sürdüren yöre halkının bu mücadelesi davanın kazanılmasında tayin edici faktörlerden birisi olmuştur. Aydın köyünde keşif sırasında hakime “Bu su bizim için candır, bunu alırsanız biz ne yapacağız nereye gideceğiz” ve “Bunu asla veremeyiz” diyen kadınların bu feryadı ve kararlılığını bu sonuçla bir kez daha saygıyla selamlıyoruz. Onların doğalarına sahip çıkması köydeki direnişte çok önemliydi” diye konuştu.
Ardanuç Derelerin kardeşliği gönüllü yürütmesi Elyase Uygun ise “İşe doğamızı korumak için bütün Ardanuç olarak işbirliği yaparak başladık” dedi. Uygun sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzmanlardan da aldığımız bilgilerle, HES’in vereceği tahribatı bıkmadan anlattık. Şirket yetkilileri HES’in uydurma yararlarını anlatırken biz hep gerçekleri ortaya çıkarmaya çalıştık. Yargının da bunlara kulak asması, hukukun toplumu gözetmesi çok sevindirici. Bu kararları diğer talan projelerinde de görmek istiyoruz.”