Ağustosta Ekilip Hasadı Ekimde Yapılıyor: Altın Kadar Değerli Her Derde Deva
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, Orman ve Köy İlişkileri Dairesi Başkanlığı (ORKÖY) tarafından yürütülen proje kapsamında, 10 dekar alanda safran ekimi gerçekleştirildi. Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alan Safranbolu safranının üretimiyle, bölge ekonomisine katkı sağlanması hedefleniyor.
Kaynak: AA
Safran tüketimi, uyku kalitesini iyileştirir ve motivasyonu artırır. Hafızayı güçlendirici etkisi de bilinmektedir. Tansiyonu ve kolesterol seviyesini dengeleyici özelliklere sahip olan safran, sindirim sistemini destekler, hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sorunlara iyi gelir. İştahı düzenleyerek kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Göz başta olmak üzere birçok organın fonksiyonlarını düzenleyebilir ve diş eti rahatsızlıkları ile diş çürüğüne karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca safran maskeleri, cildin daha canlı ve pürüzsüz görünmesini sağlayabilir.
Safranın 100 gramında yaklaşık 310 kalori bulunur. Kalsiyum, karbonhidrat, demir, potasyum, magnezyum ve C vitamini gibi besin değerleri açısından oldukça zengindir. Safran genellikle toz veya tel halinde aktarlarda ve marketlerde satılır. Et, tavuk ve pilav gibi yemeklere yoğun bir aroma ve renk katmak için kullanılır. Ayrıca çorba, deniz ürünleri, tatlı ve içeceklerde de tercih edilir. İran mutfağında yaygın olan safran, Osmanlı döneminde de sıkça kullanılmış ve gül suyu veya sirke içinde çözündürülen haliyle birçok yemekte aroma verici olarak yer almıştır.
Geleneksel tıpta da kullanılan safranın, özellikle hamileler ve emziren anneler tarafından dikkatli tüketilmesi önerilmektedir. Fazla tüketimi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğinden, ölçülü kullanılması önemlidir.
Kaynak: AA