Batman'da doğal şekilde elde edildi, büyük talep görüyor: Kilosu 2 bin 500 TL!
Batman'ın Sason ilçesinde yüksek rakımlarda binlerce çiçekten beslenen arılar, herhangi bir şeker desteği sağlanmadan bal üretiyor. Tamamen doğal şekilde elde edilen bal, büyük talep görüyor ve kilosu 2 bin 500 TL'den alıcı buluyor.
Batman'ın Sason ilçesinde bulunan 3 bin rakımlı Mereto Dağı'nın eteklerinde coğrafi işaret olarak tescillenen Sason balı üretiliyor.
Bahar ayının gelmesiyle beraber kovanların dağın eteklerine çıkarılmasıyla Sason balının üretim süreci başlıyor. Yüksek rakımlarda binlerce çiçekten beslenen arılar, herhangi bir şeker desteği sağlanmadan bal üretiyor. Tamamen doğal şekilde elde edilen bal, hasat zamanında hem yurt içinden hem de yurt dışından 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında alıcı buluyor.
"BU BAL TÜRKİYE'NİN BİRÇOK İLİNE VE AVRUPA'YA GİDİYOR"
Üretilen balın Avrupa’ya kadar gittiğini belirten bal üreticisi İrfan Malgir, "Burada yıllardır babalarımızdan, dedelerimizden kalma unutulmaya yüz tutmuş kara kovanı canlandırmaya çalışıyoruz. Bu bal, genelde hastalara gitmektedir ve şifa olarak satılmaktadır. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmamaktadır. Bu bal Türkiye’nin birçok iline, hatta Avrupa’ya dahi gittiği oluyor. Aromasıyla, kıvamıyla, rengiyle ve kokusuyla çok kaliteli ve benzeri bulunmaz bir bal" dedi.
"KİLOSU 2 BİN 500 TL"
Bu sene mahsulün düşük olduğunu dile getiren Malgir, "Kara kovanların hasadı birkaç güne başlayacak, soğuk havaları bekliyoruz. Kilosu 2 bin ila 2 bin 500 lira arasında satılmaktadır. Mevsim şartlarına bağlı olarak kimi dönemlerde 10 bin ton da çıkarılır, kimi dönemlerde de bin tonu da bulabilir. Bu seneki mahsulümüz hava şartlarından dolayı çok düşük. Arıları kurtarmaya çalışacağız. Birkaç güne balları alacağız ve göndereceğiz. Ondan sonra arı bakımına geçeceğiz ve seneye tekrar bal üreteceğiz. Bu şekilde devam edeceğiz" diye konuştu.
"5 KİLOMETRELİK ALANDA BESLENİYORLAR"
Arıların bal üretimi için çok fazla bitki türünün olduğunu belirten Malgir, “Burada polen olarak çeşit çok. Bal nektarı olarak da kekik, geven, sütleğen, topuz dikeni, deve dikeni ve ballı baba gibi, kara çalı dediğimiz kara diken gibi birçok endemik bitki türüyle beslenir. Bin bir çiçekle besleniyor. Polenle beraber beslenince hem aroması hem de kalitesi çok artıyor. 5 kilometrelik bir alanı tarayıp içinde beslenme yapabiliyor. Arılar zorlanırsa bu sayı 7 kilometreyi de bulabiliyor. 7 kilometreye kadar uçuş menzili var" dedi.
SASON BALI
Sason ilçesi, zengin bitki örtüsü ve ılıman iklimi ile bal üretimi için ideal bir bölgedir. Sason balı, genellikle kestane, kekik, ıhlamur ve yasemin gibi bitkilerin nektarından üretilir.
Sason balı, açık sarı veya amber renkli, koyu kıvamlı ve güçlü bir tada sahiptir. Sason balı, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Bu nedenle, sağlığa birçok faydası olduğu düşünülmektedir. Sason balı, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, iltihabı azaltmaya, kalp sağlığını iyileştirmeye ve yaraların iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olabilir.
Kaynak: Haber Merkezi