Belgesiyle Ortaya Çıktı! Osmanlı'da Cariye Fiyatları Günümüze Uyarlandığında Bakın Ne Kadarmış
Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'un en uğrak noktalarından biri de köle pazarlarıydı. Akdeniz coğrafyasının en büyük köle pazarlarından birine ev sahipliği yapan İstanbul'da köle satışları belge ile kayıt altına alınıyordu. Günümüze kadar aktarılan belgeler ile tarihçiler, 1600'lü yıllarda satılan kölelerin fiyatlarını bugüne uyarladı.
Bu verilerle birlikte yukarıdaki tabloda bahsedilen köle fiyatlarına bakarsak, 60 florin olarak belirtilen kölenin değeri (15 yıllık enflasyonu da dikkate alırsak) yaklaşık 8000 akçeye karşılık geliyor. Yani yukarıda bahsettiğimiz işçilerin 2 yıllık yevmiyesi gibi bir tutar.
Rus olan cariyenin fiyatı 16.500 akçe olarak verilmiş. Eflak kökenli olanın 2 katı değerinde. O zaman da Ruslar revaçtaymış anlaşılan. Eflak olanın diğer cariyenin değeri de 250 sikke olarak verilmiş. Altın sikkenin duka altınla aynı değerde olduğunu kabul edersek, bu kölenin fiyatı da 30.000 akçe gibi görünüyor.
Bu hesaplamalarda bir yanlış yapmadıysak, o dönemde köle sahibi olmak her yiğidin harcı değilmiş gibi görünüyor.
16 BİN 500 AKÇE GÜNÜMÜZDE NE KADAR EDİYOR?
16.500 akçe bugün 550-600 bin lira civarı para ediyor. Elbette bu değer metal gücü dikkate alınarak hesaplandı. Satın alma gücü açısından bir anlam ifade etmiyor.
O dönem koyunun ucuz olması normal, ekmek şimdiki ekmek değil. Hesaplamak zor kısaca neyle neyi kıyaslayacağız Günümüzde altın/gümüş fiyat oranı 70 civarı, o dönem yaklaşık 50 civarı. Yani gümüş/altın oranından çevirip ilerlersek 300 bin olur en fazla.