Bilim İnsanları Araştırdı: 100 Yıldan Fazla Yaşamak Sadece Bu Şekilde Mümkün

Uzun bir yaşam sürmek için sağlıklı bir yaşam tarzının belirli kurallarına uymak büyük önem taşıyor. Çünkü insanın genetiğinde 100 yıldan fazla yaşama potansiyeli bulunuyor.

Bilim İnsanları Araştırdı: 100 Yıldan Fazla Yaşamak Sadece Bu Şekilde Mümkün

Uzmanlar, yalnızca sigara ve alkolden uzak durmanın ya da doğru beslenmenin, sağlığı güçlendirmek ve yaşam süresini uzatmak için yeterli olmadığını vurguluyor. Uzun ömürlülüğü etkileyen daha az bilinen bazı alışkanlıklar da var. Bilim insanları, daha uzun bir yaşam sürmek için hangi kurallara dikkat edilmesi gerektiğine dair çeşitli öneriler sunuyor.

Amerikan Kalp Derneği’ne göre, sağlıklı bir yaşam için uyulması gereken birkaç basit kural bulunuyor. Araştırmacılar, doktorlar, psikologlar, spor antrenörleri ve diğer uzmanların yaşlılıkta sağlığını korumak isteyenlere verdikleri tavsiyeleri inceledi ve 100 yılın üzerinde yaşamayı hedefleyenler için bazı temel kuralları belirledi. Bu kurallar arasında başlıca şunlar yer alıyor:

Bilim İnsanları Araştırdı: 100 Yıldan Fazla Yaşamak Sadece Bu Şekilde Mümkün - Resim : 1

UZUN VE SAĞLIKLI YAŞAMIN TÜYOSU VERİLDİ

-Sigara kullanımını bırakmak,

-Düzenli fiziksel aktivite yapmak,

-Sağlıklı kiloyu korumak,

-Dengeli ve doğru beslenmek,

-Kan şekerini dengede tutmak,

-Kolesterol seviyelerini kontrol altında tutmak,

-Kan basıncını normale çekmek ve hipertansiyondan kaçınmak.

Uzmanlar, bu kuralların en az beşine uyan bir kişinin kalp-damar hastalıkları ve diğer ölümcül hastalıklara yakalanma riskinin %78 oranında azaldığını belirtiyor.

Bilim İnsanları Araştırdı: 100 Yıldan Fazla Yaşamak Sadece Bu Şekilde Mümkün - Resim : 2

100 YILDAN FAZLA YAŞAMANIN YOLLARI

Daha uzun bir yaşam için pek bilinmeyen ancak etkili olan bazı yollar da bulunuyor. İşte bu yollardan bazıları:

UYKU DÜZENİNE DİKKAT

Uyku düzeninin bozulması, vücutta strese neden olabilir. Bu nedenle her gün aynı saatlerde uyumak ve uyanmak, uzun yaşamın anahtarlarından biri olarak görülüyor. Hafta içi yeterli uyku alınamıyorsa, hafta sonu gündüz uykusuyla bu eksiklik telafi edilebilir.

Bilim İnsanları Araştırdı: 100 Yıldan Fazla Yaşamak Sadece Bu Şekilde Mümkün - Resim : 3

SOSYAL BAĞLARINIZI GÜÇLENDİRİN

Diğer insanlarla olumlu ilişkiler kurmak da uzun ömür için kritik bir faktör. Sevilen kişilerle vakit geçirmek, vücuttaki oksitosin hormonunu artırarak sinir sistemi üzerinde olumlu bir etki yaratıyor. Sosyal izolasyon, özellikle yaşlı kişiler için zararlı olup strese, uykusuzluğa ve kilo alımına yol açabiliyor.

HAYATTA BİR AMACINIZ OLSUN

Bilimsel araştırmalar, hayatta bir amaca sahip olan ya da gönüllü faaliyetlerde bulunan kişilerin daha uzun yaşadığını gösteriyor. Araştırmacılar, kişilere ilham veren, olumlu duygular uyandıran ve gelişim sağlayan bir aktiviteye yönelmenin faydalı olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi