Bölgenin Gizli Hazinesi: Toprağın Altında Saklıyorlar! Aylarca Bekletip Bidonlara Basıyorlar
Köydeki kadınlar 2 ay toprağın alında saklıyor daha sonra tek tek bidonlara basıyor. Bölgenin gizli hazinesi haline gelen üründe taleplere yetişilmiyor.
Kaynak: AA
Ankara'nın Çubuk ilçesi, hayvancılığın yaygın olduğu bir bölge olarak dikkat çekerken, burada üretilen Çubuk basma peyniri kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Zahmetli bir yapım sürecinden geçen bu peynir, özellikle yerel kadınların maharetleriyle şekilleniyor.
2 AY KUMUN İÇİNDE SAKLANIYOR
Çubuk basma peynirinin yapım süreci, ineklerin süt sağımıyla başlıyor. Elde edilen süt, pişirilip mayalandıktan sonra dinlendirilir. Daha sonra üzerine ağırlık konularak suyu süzdürülür ve yoğurulup bidon ve küplere sıkıca bastırılır. Peynir, serin ve karanlık bir ortamda bir ila iki ay boyunca kumun içinde bekletilerek olgunlaşır.
Kızılöz Mahallesi'nde yaşayan üreticilerden Rukiye Sefa, bu lezzetli peyniri evlendikten sonra kayınvalidesinden öğrendiğini belirtiyor. Aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla sütlerini peynir, yağ ve yoğurt yaparak değerlendirdiklerini söyleyen Sefa, “Çubuk basma peyniri olarak adlandırdığımız bu peynir, tam yağlı, doğal ve katkı maddesi içermeyen bir lezzet. Talep oldukça yüksek, müşterilerimizin isteği doğrultusunda 2, 3 veya 5 kiloluk bidonlar hazırlıyoruz.” dedi.
Eşi Sami Sefa, hayvancılıkla uğraşanların kendi ürünlerini değerlendirdiğinde gelirlerinin arttığını ifade etti. “Eşim sayesinde bu işi yapabiliyoruz. Peynir, yoğurt ve yağ yapımında onun emeği büyük.” diyerek eşi Rukiye’ye teşekkür etti.
Sefa, Türkiye’nin pek çok şehrinden peynir talebi aldıklarını belirterek, “İzmir, Bursa, İstanbul gibi şehirlere peynir gönderiyoruz. Ayrıca Ankara'da da birçok müşterimiz var. Yurtdışında yaşayan aileler de ürünlerimizi talep ediyor. Satışlarımızdan memnunuz.” şeklinde konuştu.