Bunları Bilmeden Kışlık Turşu Hazırlamayın! Usta Aşçılar Erimeyen Turşunun Püf Noktasını Açıkladı
Yaz aylarında çok sayıda insan, hazırladıkları kışlıkları kavanozlarda saklamayı tercih ediyor. Kış mevsiminde tüketilmek üzere saklanan bu gıdalar hem ekonomik hem de daha lezzetli olsa da, turşu hazırlarken yapılan en basit hatalar bile tüm emeklerin çöpe gitmesine neden olabilir. Yıllardır turşuculuk yapan uzmanlar, aylar sonrasında bile erimeyen turşunun püf noktalarını açıkladı.
ÇEŞME SUYU KULLANMAYIN!
Turşu kurarken mutlaka temiz su yani içme suyu kullanın. Eğer temiz olmayan çeşme suyu ile hazırlarsanız, suyun barındırdığı zararlı bakterilerde üreme meydana gelir.
TURŞUYU SAKLADIĞINIZ YERE DİKKAT EDİN
Evde turşu yaparken karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edileceğini herkes bilir. Fakat ısı oldukça önemlidir. Eğer 20 derecenin üstündeki bir ortamda turşunuzu muhafaza ederseniz, zararlı bakterin oluşmasına ve hızla artmasına neden olursunuz.
KÜF OLUŞMAMASI İÇİN KONTROL ŞART
Turşu kurduktan sonra yüzeyinde oluşan beyaz tabakayı bekletmeden hemen alın. Oluşan bu beyaz tabaka alınmadığı sürece küf oluşturur. Haliyle turşunuz bozulmaya yüz tutar. Bu yüzden turşunuzu kurup kaldırdıktan sonra ara ara kontrol edin. Son olarak eğer uygun miktarda tuz kullanmadıysanız veya uygun sıcaklıkta muhafaza etmediyseniz bu beyaz tabaka oluşur.
TURŞU YERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Turşu yerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta turşunun tuz içerdiğidir. Normal bir salatalıkta ortalama 6 gram tuz yani sodyum varken turşusu kurulmuş salatalıkta ise 1300 gram kadardır. Turşusu kurulmuş diğer sebzelerde de durum farklı değildir. Eğer böbrek yetmezliği, hipertansiyon, kalp rahatsızlığı, mide rahatsızlığı ve ödem gibi problemleri yaşıyorsanız mutlaka fazla tüketmemeye dikkat edin.