Herkes Ayıp Biliyordu! Meğer Denize İşemenin Birçok Faydası Varmış
Denizlere ve havuzlara işemek birçok kişi için 'ayıp' olarak tanımlanır. Oysa havuzların aksine, denizlere çiş yapmak bırakın negatif bir etkiyi, deniz sağlığı için oldukça olumlu bir etki yaratmakta. Amerikan Kimya Cemiyeti (ACS), yayımladığı raporda denizlere işemenin sağlığa olumlu etkilerini paylaştı.
Yol ortasına ya da deniz ve havuz gibi ortak kullanım alanlarına işemek, birçok kişi tarafından ayıp ve kabul edilemez olarak biliniyor. Özellikle havuz kokusu olarak bildiğimiz ve havuzlarda sıklıkla rastladığımız bu koku, havuz suyuna karışan idrarın klorlarla etkileşime girmesi sonucunda ortaya çıkmakta.
Yapılan araştırmalar, tüm uyarılara rağmen havuza giren her iki kişiden birinin havuza idrar döktüğünü gözler önüne sererken, Amerikan Kimya Cemiyeti (ACS) tarafından yapılan bir araştırma, bu konuda bilinen ezberleri yıkmış oldu.
DENİZLERE İŞEMEK, EKOSİSTEME DESTEK VERİYOR
Dünyaca ünlü bilim cemiyeti, havuzların aksine denizlere yapılan idrarın denizde yaşayan canlılar için daha iyi bir ortam oluşmasına katkı sağladığını belirtti.
Yayımlanan makalede, ortalama bir insan idrarının yüzde 95'inin su olduğuna dikkat çekilirken, deniz ve okyanus gibi geniş su birikintilerinin büyüklüğü dikkate alındığında, idrar yolu ile denizin kirletilmesinin imkansız olduğuna dikkat çekildi.
Dünyada yaşayan her insanın aynı anda denize idrar dökmesi durumunda bile deniz suyunda herhangi bir kirlilik yaşanmayacağı belirtilen araştırmada, bu durumun deniz ve okyanus tabanında yaşayan canlılar için hayati bir öneme sahip olduğu vurgulandı.
İDRAR İLE BIRAKILAN AZOT, DENİZ YAŞAMINA CAN VERİYOR
Balinaların tek bir gün içerisinde 970 litrenin üzerinde idrar döktüğü ve bu durumun Bu, ortalama bir insanın 1 yıl 6 ay 9 günde bıraktığı idrar miktarına eşit olduğunun aktarıldığı çalışmada, idrar üresinin içerisinde bulunan azot miktarının deniz yaşamına katkı sağladığı hatırlatıldı.
Ürenin içerisinde büyük oranda azot bulunur ve azot, su ile tepkimeye girerek amonyak oluşturur. Amonyak, okyanustaki bitki yaşamı için çok önemli bir kimyasaldır. Dolayısıyla idrar, okyanus için faydalı bir eklemedir. Kaldı ki, sıradan hayvan türleri olarak insanların yaptığı idrar pek de önemli değildir; çünkü herhangi bir zaman diliminde okyanuslar ve denizler içerisinde bulunan insan türünün bireylerine kıyasla, zaten tatlı suları işgal eden inanılmaz fazla sayıda hayvan bulunur ve bunların hepsi işer.