İnsanlar En Çok Hangi Yaşta Mutsuz Hissediyor? Bilim İnsanları Açıkladı
Dartmouth College'de ekonomi profesörü olan David Blanchflower, insan davranışlarını ölçmek amacıyla onların en çok hangi yaşta mutsuz hissettiklerini mercek altına aldı. 132 ülkeden gelen verileri inceleyen ekip, insanlarda mutsuzluk yaşının kaç olduğunu tespit etti.
Her şeyden önce 47-48 yaşlarında insanlarda belirgin bir şekilde yaşlılık farkındalığı meydana gelir. Birçok fiziksel aktiviteyi yaparken sorun yaşamaya başlayan insanlar, yaşlandıklarını ciddi olarak hissetmeye başlar.
İnsanların büyük bölümü, hayatlarının bu döneminde aldığı kararlardan memnuniyet duymaz. Bu dönemde sıradan şeyler bile hayal kırıklığına uğramalarına neden olabilir. Mutsuzluk sebepleri arasında mali durumdan memnuniyetsizlik ve hormonal bozukluklar ilk sıralarda yer alır.
Blanchflower, "mutsuzluk çağının" sosyal bağların kopması ve boşanmalarla ilişkilendirilebileceğinden bahsetti.
EVLİ İNSANLAR DAHA MUTLU
Araştırmayı yapan ekip, aynı zamanda evli ve bekar çiftlerin mutluluk düzeylerini de inceleme altına aldı.
Özellikle orta yaşlı insanlarda evli kişilerin, bekarlara göre çok daha mutlu olduğu ortaya çıkarken, evcil hayvana sahip insanların da hayvan bakmayan kişilerden daha mutlu olduğu aktarıldı.
Orta yaşlarda yaşanan mutsuzluğa gerekçe olarak 40 yaşına gelindiğinde erkeklerde testosteron, kadınlarda östrojen düzeyinin azalması gösterilirken, psikolojide bu döneme genellikle orta yaş krizi denir. İnsanların hayatlarından en az memnun oldukları yaş aralığı 45-50 yaş aralığıdır.