Japonların ve Çinlilerin Ölümsüzlük Meyvesi, Genç Kalmalarının Sırrı: Türkiye'de Yetişiyor Ama Kıymetini Bilen Yok C, B1, B2 ve B6 Vitaminlerini Barındırıyor
Çin'in antik tıp geleneklerinde 'ölümsüzlük meyvesi' olarak bilinen hünnap, sağlık alanındaki etkileriyle dikkat çekiyor. Yüksek antioksidan ve besin değerleri ile tanınan bu meyve, Türkiye'de de yetişmesine rağmen yeterince tanınmıyor. C, B1, B2 ve B6 vitaminleri ile mineraller açısından oldukça zengin bir besin kaynağı.
Kaynak: Haber Merkezi
Japonya ve Çin'de 'hayat şurubu' olarak adlandırılan hünnap, sindirim sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok alanda faydalı özelliklere sahip. Türkiye'nin Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişen hünnap, sağlık alanında sunduğu faydalarla öne çıkıyor.
Güney Asya kökenli bu meyve, büyük çiçekli çalılar ve ağaçlarda yetişiyor. Çin ve Japonya’da ilaç yapımında da kullanılan hünnap, düşük kalori değeri, bol lif, vitamin ve mineral içeriği ile dikkat çekiyor.
Hünnap, güçlü antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini artırır. C vitamini açısından zengin olan bu meyve, kas kontrolünü destekler ve potasyum içerir. Aynı zamanda vücuda enerji sağlayan doğal bir şeker kaynağı olduğu belirtildi.
Kalp sağlığını koruyan ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratan hünnap, düzenli tüketildiğinde diş, kemik ve kas sağlığını destekler. Ayrıca, sindirimi düzenleyici özelliklere sahip olup, yüksek lif içeriği ile kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir.
Günde 1-3 adet tüketilmesi önerilen hünnap, aç karnına tüketildiğinde faydaları daha da artar. Günlük potasyum ihtiyacının %5'ini karşılayabilen hünnap, düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği ile sağlıklı bir atıştırmalık olarak öne çıkar.
Hünnap sirkesi, kanı temizleyerek kalbe ve beyne daha fazla oksijen taşınmasını sağlar ve vücut direncini artırarak hastalıklarla daha hızlı başa çıkılmasına yardımcı olur.
4 bin yıldır yetiştirilen hünnap, 56 cins ve 900 türüyle tanınır. Anadolu’nun yanı sıra Rusya, Hindistan, Ortadoğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’da da yetişen bu meyve, C, B1, B2 ve B6 vitaminleri ile mineraller açısından zengindir.