Kanı İnceltip Temizliyor, Ciltteki Yaraları İyileştiriyor: Elmadan Bile Daha Fazla Lif İçeren Meyve
Bazı insanlar buruk tadı nedeniyle hurmalardan hoşlanmazken, bazıları ise faydalarını bilmez. Ancak tarih boyunca "Trabzon hurması" olarak anılan ve "Hükümdarların yiyeceği" şeklinde isimlendirilen meyvenin faydaları adeta saymakla bitmiyor.
Trabzon hurmasının mevsimi Eylül ve Aralık aylarıdır. Satın alırken görünümüne dikkat etmeniz gerekir çünkü meyvelerin rengi soluksa ve üstteki yapraklar yeşilse, hurma henüz olgunlaşmamış demektir. Bu tür durumlarda meyve birkaç gün oda sıcaklığında tutulmalı ve bir gün boyunca buzdolabına koyulmalıdır. Bu süreç sonunda ağız büzüştüren o tat kaybolacaktır.
Trabzon hurmasının bir zamanlar 'tanrıların yemeği' olarak isimlendirilmesi ise boşuna değil. Bu meyve, bol miktarda antioksidan içermektedir. Bunlardan biri, A vitamininin öncüsü olan beta-karotendir. Hurmalarda, havuç, biber veya balkabağından daha fazla miktarda beta karoten vardır.
Günde 150 gram ağırlığında bir Trabzon hurması tüketmeniz halinde, günlük vitamin ihtiyacınızın yüzde 20'si karşılanacaktır. A vitamini vücudumuzdaki hücrelerin yenilenmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle hurmada bulunan beta-kartoenler, vücuttaki serbest radikaller ile savaşarak hücreleri yıkıma karşı korur ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Aynı zamanda uzun süreli tokluk hissi veren Trabzon hurması, bu özellikleri nedeniyle diyet listelerinde de kullanılabilir. Ancak şekerli yapısı nedeniyle diyabet hastalarının ve alerjisi olan kişilerin kesinlikle hurma tüketmemesi gerekiyor. Ayrıca üç yaşın altındaki çocuklara da bu meyve verilmemeli.