Kelebeklerin Gerçek Yaşam Süresi Meğer Bilinenden Çok Farklıymış!
Birçok kültürde kelebeklerin ömrünün tek bir günden ibaret olduğuna inanılır. Yanlış olmasına rağmen dilden dile yayılan bu bilginin ardından bilim insanları, ortalama kelebek ömrünün ne kadar sürdüğünü açıkladı.
İncelemede yetişkin kelebeklerin, farklı türlerine göre değişiklik gösterse de bir haftadan bir yıla kadar geniş bir yelpazede ömürlerinin olduğu aktarıldı. Üstelik bu sürece, kelebeklere has olan dört aşamalı yaşam döngüsü dahil edilmedi. Kelebeklerin yaşantısına "yumurta", "tırtıl" ve "koza" süreleri de dahil edilmesi halinde birçok kelebek, bir yılın üzerinde hayatta kalabiliyor. O halde neden insanların birçoğu kelebeklerin tek bir gün yaşadıklarına inanıyor?
Kelebeklerin ömürlerinin bir gün olduğuna yönelik hatalı inanışın yayılma sebebi, mayıs sineklerinin ("birgün sinekleri" de denir) kısa ömrü ile kelebeklerin ömürlerinin karıştırılmasıdır. Bu canlılar da metamorfoz geçirirler ve aynı durum geçerlidir: yumurtada birkaç hafta bekledikten sonra, birkaç ay ila birkaç yıl arasında değişen bir süre boyunca "naiad" denen ara basamakta kalırlar. Bu basamakta canlı, ömrü boyunca kozaya girmeden farklılaşır ve sonunda yetişkin hale gelir. Bu yetişkin halde kanatlara sahiptir ve bu formun ömrü 1-2 gün arasında değişir. Ancak genel olarak, tüm basamaklarıyla birlikte bir mayıs sineğinin genel hayatı yıllarca sürmektedir. Dahası, mayıs sinekleri kelebek değildir.