Sinop'ta Çeltik Hasadı Başladı
Sinop'ta çeltik üretiminin önemli bir aşaması olan hasat dönemi başladı. Sinop Valisi Mustafa Özarslan, İl Genel Meclisi Başkanı Ersin Yaman ve Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Önlem, üreticileri ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi.
Kaynak: Haber Merkezi
Sinop Merkez’e bağlı altı köyde çeltik üretimi yapan çiftçiler için, Toprak Mahsulleri Ofisi Samsun Başmüdürlüğü tarafından Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bir depo kiralanarak Çeltik Geçici Alım Merkezi kuruldu. Üreticiler, pazar günleri hariç her gün randevu alarak ürünlerini bu merkeze teslim edebilecekler.
Vali Özarslan, çeltik hasadının bereketli geçmesini temenni ederken, tarımsal üretimin bölge ekonomisine sağladığı katkının önemine dikkat çekti.
ÇELTİĞİN FAYDALARI
Çeltik, en eski tarım bitkilerinden biridir ve kökeninin Güneydoğu Asya'da, özellikle Hindistan ve Çin civarında olduğu düşünülmektedir. Su içinde çimlenme özelliğine sahip olup, kökleri sudaki oksijenden faydalanabilen nadir tahıllardandır. Beslenme açısından, buğdaydan sonra insanlar için en önemli ikinci gıda maddesidir.
Pirinç, dünya nüfusunun üçte ikisi tarafından tüketilen temel bir gıdadır. Yağ ve sodyum içermemesi, böbrek hastalıkları, kalp yetmezliği ve ödem gibi sağlık sorunları olanlar için ideal bir besin olmasını sağlar. Sadece suda yetişen bu tahıl, zengin besin içerikli toprakları ve ılık suyu seven bir yapıya sahiptir. Çeşitlerine bağlı olarak pirinç, protein, karbonhidrat, fosfor, demir, kalsiyum, B1 ve B2 vitaminleri gibi birçok besin maddesi ile az miktarda A ve C vitamini de içerir. Bu zengin içerik, kemik gelişimine, cilt ve tırnak sağlığına katkıda bulunur. Ayrıca, alerjik reaksiyonlara yol açmayan bir gıda maddesi olarak, özel diyetlerde ve zayıflama programlarında sıkça yer bulur. Sindirim sistemini düzenlemesi ve tansiyonu düşürücü etkisi sayesinde de mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alır.
TAM VİTAMİN DEPOSU
Pirincin içerdiği karbonhidratlar, vücut için önemli bir enerji kaynağıdır ve bu nedenle beslenme açısından büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda ekonomik ve besleyici bir gıdadır. Kaslarda depolanan ve ihtiyaç duyulduğunda enerji sağlayan bu karbonhidratlar, günlük kalori ihtiyacını karşılamak için uzmanlar tarafından önerilmektedir. Pirinçte bulunan sekiz farklı amino asit, kas gelişimi için önem taşırken, aynı zamanda niasin, fosfor ve demir gibi hayati elementler de içerir. Sağlıklı beslenmeye katkı sağlayan bir diğer pirinç türü ise kepekli pirinçtir. Çeltiğin dış kabuğu soyulduğunda elde edilen bu pirinç, B1, B2, B6, PP, E ve F vitaminleri ile potasyum, fosfor, kalsiyum ve flor gibi mineraller açısından zengindir.
Kepekli pirinç, bu özellikleri sayesinde sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini dengeler ve kolesterol seviyesini düşürürken, vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını da karşılar.