Türk doktor keşfetti, prostat biyopsisi artık kabus olmaktan çıktı
Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Suat Bolat’ın tıp literatürüne kazandırdığı "inflate (ağrısız prostat biyopsi alma)" tekniği ile prostat hastalarından lokal anestezi yapmadan biyopsi yapılıyor. 50 yaş üstü erkekler bu gelişmeye çok sevinecek.
Kaynak: İHA
Erkeklerde en çok ölüme neden olan kanser hastalığının prostat olduğuna dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Suat Bolat, “Prostat, erkeklerde en çok rastlanan kanser hastalığının başında geliyor. Erkeklerde kansere bağlı ölüm sebepleri arasında da prostat 1. sırada yer alıyor. Hastalık son derece yavaş ve sessiz ilerlediği için hastalarda hiçbir şekilde klinik bulgu vermiyor. Hastalar hiçbir şey yokmuş gibi hayatlarını devam ettiriyorlar. Erken tanı ve hastaları yakın takipte tutmak çok önemli. 65 yaş ve üstü erkeklerde prostata sıklıkla rastlanıyor. Prostat, yaş ve genetik sebeplerle ilgili olabilir. Erkeklerde ortalama yaşam süresi Türkiye''de 75 yaşın üzerine çıktı. Bunun için de erkeklerde prostat takibi çok önemli. Özellikle 50 yaş üstü hastalarda sık sık muayeneye gelinmesi sağlıkları açısından önemli. Hastaların genelde hiçbir şikayeti olmaz. Tesadüfen prostat kanseri teşhisi de koyabiliriz. 50 yaş üstü erkeklerin en az yılda 1 kez muayene olması gerekir” dedi.
“İNFLATE TEKNİĞİNİ TIP LİTERATÜRÜNE SOKTUK”
Tıp literatürüne giren tekniği hakkında bilgi veren Doç. Dr. Mustafa Suat Bolat, “Prostat, kanseri tespit ettiğimizde erken evrede hatalığı yakaladıysak yüzde 100''e yakın tedavi şansı olan, kür sağladığımız bir hastalık. Prostat hastalığının en zorlu aşaması olan biyopsi tekniğini aşmaya çalışıyoruz. Biyopside; prostatın en kolay ulaşıldığı makat bölgesinden bir ultrason cihazı ile girilerek, prostatın hem anatomik olarak görüntülenmesini sağlıyoruz hem de şüphelendiğimiz alanlarda ince bir iğne ile biyopsi alıyoruz. Hastalar bu aşamada çok direnç gösterirler. Çünkü korkarlar. Pozisyon ve ağrılı bir işlem olacağından hastalar korkuyorlar. Günümüzdeki teknoloji oldukça gelişti. Bu işlem artık son derece ağrısız bir şekilde günübirlik yapılabiliyor. Biz yeni teknik ile işlemi yaptıktan sonra 5 dakika hatayı dinlendirip, normal hayatına devam etmesini sağlıyoruz. 2020 yılı sonunda dünya tıp literatürüne kazandırdığımız bir çalışmamız oldu. Adını da ‘inflate'' olarak tanımladığımız bir teknik geliştirdik. Bu, ‘ağrısız prostat biyopsi alma tekniği'' olarak nitelendiriliyor. Samsun''da bu tekniği düzenleyerek uluslararası tıp literatürüne soktuk. Çalışmamız, 2021 yılından itibaren tıp literatüründeki yerini aldı. Bu çalışmada hastalara herhangi bir lokal anestezi yapmıyoruz. Hastanın kendi vücudundaki morfin adını verdiğimiz doğal ağrı kesici mekanizmaları devreye sokarak vücudun ihtiyacı olan analjezi kendi kendisine salgılattığımız bir teknik geliştirdik” diye konuştu.
“PROSTAT HASTALARININ EN KORKTUĞU AŞAMAYI HALLETTİK”
Kaynak: İHA