Yetkililer Uyardı: Her An İçinden Çıkabilir! Bu Balıkları Yemeden Önce Didik Didik Kontrol Edin
Yüzyıllardır İstanbul Boğazı'nın simgesi olan lüfer balığının göç rotasını belirlemek amacıyla uzmanlar, kritik bir çalışma yürütüyor. Balıkların içerisine yerleştirilen cihazlar, avlanan balıkların içerisinde de bulunabiliyor.
Kaynak: AA
Proje kapsamında çok sayıda lüferin karın boşluğuna akustik vericiler yerleştirildi. Denizle yeniden buluşturulan balıkların bazıları balıkçılar tarafından yakalanırken, uzmanlar bu balıklardan çıkabilecek cihazlara karşı dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
AVRUPA DENİZLERİ DE İZLENİYOR
Lüferlerin takip edilmesi, Avrupa çapında sucul canlıların izlenmesi ve biyoçeşitliliğin korunması amacıyla iki yıl önce başlatılan "STRAITS" projesinin bir parçası olarak yürütülüyor. Kuzey Kanalı, Danimarka Boğazları, Cebelitarık Boğazı ve Türk Boğazlar Sistemi'ni kapsayan proje, akustik telemetri yöntemiyle sucul canlıların göç rotalarını ve yaşam alanlarını izlemeyi hedefliyor.
25 İSTASYONA YERLEŞTİRİLDİ
Türkiye ayağında, Kuzey Ege Denizi’nden başlayarak Çanakkale Boğazı, Saros Körfezi, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Karadeniz’de Kefken ile İğneada arasında toplam 25 istasyona akustik alıcılar yerleştirildi.
LÜFERLER DENİZLE YENİDEN BULUŞTU
Projenin Türkiye temsilciliğini üstlenen Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Aytaç Özgül ve ekibi, kıyılardaki önemli balık türlerini akustik vericilerle işaretleyerek izliyor. İstanbul'da Yeniköy Su Ürünleri Kooperatifi’nden alınan 10 lüfer, özel hazırlanmış tanklarda anestezi altında karın boşluklarına akustik alıcılar yerleştirildikten sonra tekrar denize salındı.
YILAN BALIĞI VE ORKİNOSLAR DA TAKİPTE
Doç. Dr. Aytaç Özgül, yalnızca işaretledikleri balıkları değil, Avrupa’daki araştırmacılar tarafından markalanmış balık türlerini de takip ettiklerini belirtti. Özgül, geçen yıl Almanya'da markalanan bir yılan balığı ile farklı araştırmacıların işaretlediği orkinosların Türkiye kıyılarında tespit edildiğini ifade etti.
BİYOÇEŞİTLİLİK İÇİN KRİTİK VERİLER
Doç. Dr. Özgül, akustik alıcı sisteminin sınır tanımayan balıkların hareketlerini izlemek ve biyoçeşitliliği korumak için önemli bir yöntem olduğunu vurguladı. Bu sistemin, balık stoklarının sürdürülebilir şekilde yönetilmesine de büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.