Dünya Kalp Günü ve Kalp Sağlığımız
Dünya Kalp Federasyonu tarafından oluşturulan Dünya Kalp Günü her yıl eylül ayının 29.ncu günü kutlanmaktadır. Amaç, dünyanın dört bir yanındaki insanların...
Dünya Kalp Federasyonu tarafından oluşturulan Dünya Kalp Günü her yıl eylül ayının 29.ncu günü kutlanmaktadır. Amaç, dünyanın dört bir yanındaki insanların kalp hastalığı ve felç de dahil olmak üzere kalp ve damar hastalıkları konusuna dikkatini çekmektir.
EN ÇOK ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA KALP VAR
Kalp hastalıkları ve felçler her yıl 17,9 milyon kişinin ölümüne neden olan dünyanın önde gelen ölüm nedenidir. Yaklaşık her yüz ölümden 50’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle olmaktadır.
Bu nedenle Dünya Kalp Federasyonu, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve fiziksel hareketsizlik gibi risk faktörlerini kontrol ederek, kalp hastalığı ve felçten kaynaklanan erken ölümlerin en az% 80'inin önlenebileceği konusunda insanları eğitmeyi amaçlamaktadır .
KALP HASTALIKLARI VE FELÇLER NEDEN ARTTI?
Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme (hipertansiyon), kan şekeri yüksekliği (diyabet),
kan lipidlerinde yükselme (yüksek kolesterol), fazla kilo veya obezite bu hastalıkların artışındaki temel faktörlerlerdendir.
Sosyo-ekonomik faktörler ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres, herediter faktörler de kalp ve damar hastalıklarının diğer belirleyicileridir.
KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?
Kalp ve damar hastalıkları tanımı doğumsal kalp hastalığı, romatizmal kalp hastalığı, koroner kalp hastalığı gibi birkaç hastalık grubunu içermektedir. Ancak toplumda en çok sakat bırakan ve ölüme yol açan grup koroner damar hastalıkları ile felçlere yol açan beyin damar hastalıklarıdır. Bunlarında yüksek kolesterol, obezite, tütün kullanımı, hareketsiz yaşam ve stresle çok yakından ilgili olduğu bilinmektedir.
Özellikle yüksek kolesterol konusunda toplumun çok dikkatli olması ve hiç değilse yılda bir kez kolesterol değerlerini ölçtürmeleri gerekir. Çünkü yıllar sonra oluşacak bir kalp krizi ile yaşam son bulabilir.
ÇOCUKLARI SAKIN UNUTMAYIN!
Aile bireylerinde geçirilmiş kalp krizi ya da felç öyküsü olanların çocukluk çağından itibaren kolesterol testlerini yaptırmaları önerilmektedir. Öyle ki;
Amerika Kalp Sağlığı Birliği, bu durumda olan çocukların 2 yaşından itibaren kolesterol değerlerinin ölçülmesi gerektiğini söylemektedir.
Normalde, 9-10 yaşına gelen çocuklarımıza hiçbir yakınması olmasa bile kolesterol tahlili yaptırmalıyız.
Kötü kolesterol (LDL) değerinizin 100 mg/dl’dan daha az olmasına özen gösterin.
KALBİNİZ SAĞLIK İÇİN ATSIN İSTİYORSANIZ…
Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için;
• Sağlıklı beslenin, trans yağ ve doymuş yağlardan kaçının,
• Düzenli fiziksel aktivite yapın,
• Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın,
• Alkol kullanmayın,
• Kardiyovasküler riskinizi öğrenin,
• Düzenli olarak tartılın,
• Kan basıncınızı öğrenin,
• Kan şekerinizi öğrenin,
• Kan lipidlerinizi (kolesterol, trigliserid) öğrenin.
• Yıllık sağlık kontrollerinizi yaptırın.
Sağlıklı günler dilerim.