Niçin kilo veremiyoruz?
NİÇİN KİLO VEREMİYORUZ? Pandemide evde oturmak ve hareketsiz yaşam hepimizin sağlığını bozdu ve kilo almamıza yol açtı. Yaptığımız diyetlerin işe...
NİÇİN KİLO VEREMİYORUZ?
Pandemide evde oturmak ve hareketsiz yaşam hepimizin sağlığını bozdu ve kilo almamıza yol açtı. Yaptığımız diyetlerin işe yaramadığını, bir türlü kilo veremediğimizi gördük. “Her gün yürüyorum, spor yapıyorum, ama yine de kilo veremiyorum.” diyorsanız lütfen aşağıda yazılanlardan bir ya da daha fazlasının sizin durumunuza uyup uymadığına bakın derim.
Kilo vermeye karar verdiğinizde, başlangıç kilonuzu bilmeniz çok önemlidir. Örneğin; 90 kilo iseniz, diyet ve egzersiz yoluyla ağırlığınızın sadece %10’nu yani 9 kilo verirsiniz. Daha fazlası için vücudunuz direnç gösterir.
Genç yetişkinler basit egzersiz ve diyet yoluyla vücut ağırlıklarının %20’ye kadarını kaybedebildikleri halde, menopoz sonrası kadınlar ancak %5 ila 7’sini kaybedebilir.
Erkekler kadınlardan daha hızlı kilo kaybeder. Ancak zaman geçtikçe bu aradaki fark önemsiz hale gelir.
Erkeklerin yüzde 10 kilo kaybetmesi iki üç ay sürebilirken, kadınların kilo kaybetmesi beş ila altı ayı bulabilmektedir.
Niçin Kilo Veremiyorsunuz:
1. Çok sık tartılmıyor ya da tartıya çıkmaktan kaçıyorsunuz.
Eğer gerçek kilonuzu bilemezsiniz onu kontrol etme şansınız yoktur. Yani ölçmediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz. Bu nedenle kilonuzu öğrenmekten korkmayın. Her sabah aç karnına tartılın ve bir gün önce ne kadar kilo aldığınızı öğrenin. Bir günde aldığınız 200-300 gramı hemen verirsiniz. Ama bir haftada aldığınız 3-5 kiloyu veremezsiniz.
2. Az ama sağlıksız yiyecekler yiyorsunuz.
Yediğiniz yemeğin miktarı az olabilir ama kalorili yiyecekler yiyorsanız kilo vermezsiniz. Bu nedenle yiyeceklerin kalorilerine bakın ve günlük almanız gereken kaloriyi geçmeyin.
3. Yediklerinizi bir yere kayıt etmiyorsunuz.
İnsan hafızası her zaman yanılabilir. Diyet yaparken yediklerinizin miktarını ve isimlerini yazın.
4. Yeterince bitkisel protein almıyorsunuz.
Proteinler size tokluk hissi vereceği için çok önemlidir. Ama et ürünlerinden çok bakliyatı (nohut, mercimek, kuru fasulye vb.) tercih edin.
5. Tek taraflı besleniyorsunuz.
Paketlenmiş ürünler yerine Akdeniz tarzı (sebze, meyve, tahıllar ve bakliyat gibi) beslenmeye uygun yiyecekler yemelisiniz.
6. Yeteri kadar aktif değilsiniz.
Kilo vermek için günde en az 10 bin adım atmalısınız. Ancak yürümekle kilo veremezsiniz. Kalp sağlığınız için yararlıdır. Çünkü bir saat tempolu yürüyüş size 250-300 kalori kaybettirir. Ama bir tabak pirinç pilavı ile 550 kalori alırız.
7. Şekerli içecekler içiyorsunuz.
Gazozlar ya da kolalı içecekleri tüketmeyin.
8. Uykunuzu alamıyorsunuz.
Yapılan araştırmalar düzenli uykunun kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Geç vakitlere kadar uykusuz kalmak kilo vermeyi zorlaştırıyor.
9. Masa başı bir işte çalışıyorsunuz.
Aşırı hareketsiz yaşam kilo vermeyi zorlaştır. Masa başı bir işte çalışsanız bile hareket edin.
10. Çok sık yemek yiyorsunuz.
Sık sık küçük porsiyonlarla yemek, kilo artışının en önemli nedenidir. Onun için öğün sayınızı azaltmanız gerekir. Özellikle akşam yemeklerinde alınan kalorileri kısıtlamak en doğru yoldur. Atıştırmalıklardan da uzak durmak gerekir.
11. Yeterince su içmiyorsunuz.
Günde 2.5 litre su içmek sağlık açısından önemlidir. Su tüketiminin kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
12. Çok fazla alkol alıyorsunuz.
Alkolün bir gramında 7 kalori olduğunu bilerek, fazla tüketimden kaçınmak gerekir. Bir biranın (50cl) 235 kalori olduğunu hatırlatmak isterim.
13. Kilo vermeyi zorlaştıran bir hastalığınız var.
Tiroid hormonu yetersizliği (hipotiroidizm), polikistik over,diyabet ya da kalp hastalığı gibi nedenler kilo vermeyi zorlaştırır.
14. Yaşınız fazladır.
Kilo vermek 20’li yaşlarda kolayken, 40’lı yaşlardan sonra çok daha zor olmaktadır.
15. Stres altında ya da depresyondasınız.
Stres altında ve depresyonda yeme isteği artmaktadır. Kalori hesabı yapmak isteği de kaybolur. Bu da kilo vermeyi zorlaştırır.
16. Sürekli kullandığınız ilaçlar vardır.
Kilo almanıza neden olabilecek ilaçlar kullanıyor olabilirsiniz. Buna bazı diyabet ilaçları, bazı ağrı kesiciler, antiromatizmal ilaçlar, antidepresanlar ve kortizonlar dahildir. Bu durumu doktorunuzla mutlaka konuşun.
Kısaca, diyet ve daha fazla egzersiz yapıyor olsanız bile, kilo veremiyor olmanızın bir nedeni vardır. Yukarıdaki sorunların her hangi biri nedeniyle ideal kiloya ulaşamıyorsanız lütfen doktorunuzla ve diyetisyeninizle konuşup yardım almaya çalışın.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.
Sorularınız için:
Instagram: dr.bayramyildiz