Multivitaminler para tuzağı mı?
Multivitaminler bazı insanlar için yararlı olabilse de çoğu için gereksizdir.
1. Multivitaminlerin yan etkileri var mı?
Birçok multivitamin ürünü temel vitaminlerin yanında kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum ve çinko gibi mineraller de içerir. Mineraller (özellikle yüksek dozlarda alındığında) diş lekesi, idrar miktarında artma, mide kanaması, düzensiz kalp atışı, konfüzyon ve kas zayıflığı gibi yan etkilere neden olabilir.
2. Her gün bir multivitamin almak iyi midir?
Bilim insanları "Multivitamin almak sağlığımız için çok yararlı gibi görünebilir, ancak aslında her gün alınan vitamin ve mineral desteğinin aslında çok da yararlı olduğuna dair çok fazla kanıt yok" demektedir. Birçok araştırma, ihtiyacınız olmadan kalbi korumak veya kanseri önlemek için bir multivitamin almanın önemli bir faydasını bulamamıştır.
3. Gerçekten bir multivitamine ihtiyacımız var mı?
Multivitaminler gerekli mi? Çoğu uzman, dengeli bir diyetle beslenen normal, sağlıklı yetişkinlerin bir multivitamine ihtiyacı olmadığı konusunda hemfikirdir. Günlük multivitamin almak çoğu insan için fazla bir risk oluşturmaz, ancak bunu genellikle sağlıksız beslenenlerin kendilerini kandırmak için kullandıkları bir yöntem olarak değerlendirmek gerekir.
4. Her gün multivitamin almak zararlı mı?
Multivitaminler genellikle çoğu insan için güvenlidir. Ancak belirli kişiler için bazı riskler vardır. Bir çalışma, kalsiyum takviyelerinin kalp krizi riskini artırabileceğini buldu. Birçok doktor, kalp hastalığı riski yüksek olan kişilerin kalsiyumlarını takviye yerine diyet yoluyla almalarını önerir.
5. Vitaminlerin işe yarayıp yaramadığını nasıl anlarsınız?
Hangi vitamin ve mineral eksikliklerine sahip olduğunuzu bir kan testi yaptırarak belirleyin. Hangi vitamini kullanacağınıza ve dozuna doktorunuz ona göre karar verecektir. Yeni bir multivitamin kullanmaya başladıktan bir ay sonra mutlaka değerlerinizin düzelip düzelmediğini öğrenmek için de kontrol testi yaptırın.
6. Multivitaminler kilo aldırır mı?
Vitaminler gerçekten kilo aldırır mı? Tek kelimeyle, hayır. Vitaminler neredeyse hiç kalori içermediklerinden kilonuzu doğrudan artıramazlar.
7. Vitamin almam gerekip gerekmediğini nasıl anlarım?
Diyetinize bağlı olarak, yiyeceklerden alamadığınız besinleri karşılamak için bazı takviyeler almanız gerekebilir. Bir kan testi belirli bir besin maddesinde (Örn. demir, B12 vitamini, D vitamini) eksik olduğunuzu gösterirse, vücudunuzun depolarını yenilemek için bir vitamin takviyesi gerekecektir.
8. Multivitamin almam gerekiyor mu?
Multivitaminler bazı insanlar için yararlı olabilse de çoğu için gereksizdir.
Doğal besinlerle vücudumuz için gerekli tüm vitaminleri alabiliriz. Bunun için tam tahıl gibi gıdaları diyetinize eklemeniz gerekir. Bir tek portakalın bile günlük C vitamini ihtiyacımızın tamamını karşıladığını düşünürsek konu daha iyi anlaşılır.
9. Multivitaminler güvenli mi?
Araştırmacılar, multivitaminlerin kalp hastalığı, kanser, bilişsel gerileme (hafıza kaybı ve yavaşlamış düşünme gibi) veya erken ölüm riskini azaltmadığı sonucuna vardı. Ayrıca önceki çalışmalarda E vitamini ve beta-karoten takviyelerinin özellikle yüksek dozlarda zararlı olduğunu belirtmişlerdir. Vitamin ya da mineral eksiğiniz yoksa gereksiz yere kullanmayın.
10. Kim multivitamine ihtiyaç duyar?
Multivitaminlerden fayda görebilecek kişiler arasında kilo verme ameliyatı geçirenler, düşük kalorili diyetler uygulayanlar veya yalnızca yiyeceklerden yeterli besin almayanlar yer alır. Yaşlı yetişkinler, vejetaryenler ve veganlar dahil olmak üzere bazı kişiler, daha yüksek miktarlarda vitamin veya minerallere ihtiyaç duyabilir.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.
Sorularınız için:
Instagram: dr.bayramyildiz