Fatma: Ne gören var, ne duyan
27 Nisan tarihinde Netflix'te yayına giren "Fatma", yayınlandığı andan itibaren Türkiye'nin gündemine oturmayı başardı.
Diziyi bu kadar başarılı kılan şey, senaryonun insanın içine işlemesinin yanı sıra oyunculukların da bir o kadar başarılı olması. Fatma'da tıpkı Bir Başkadır dizisinde olduğu gibi Türkiye'nin içinden, hepimizin tanıdığı bildiği ama aynı zamanda yabancı olduğu karakterler yer alıyor. Bunun bir getirisi olarak, Burcu Biricik'in canlandırdığı Fatma karakteri, Bir Başkadır'daki Meryem'e benzetildi. Fatma ve Meryem temizlikçi oldukları için benzer sosyo-ekonomik sınıfta bulunuyorlar ancak karakter olarak pek benzedikleri söylenemez.
Fatma dizisini Türk dizi sektöründe önemli bir noktaya taşıyan bir diğer konu da, otizmli çocuklara yer vermiş olması. Fatma'nın oğlu Oğuz, otizmli bir çocuktur ve okulda olması gereken saatte, annesinin çalışmak için oğlunu bırakacak bir yer aradığı dakikalarda annesinin elinden kurtularak -finalde daha çaresiz bir an olduğu ortaya çıkıyor- yola atlıyor ve bir arabanın çarpması sonucu hayatını kaybediyor.
Otizmli Oğuz, annesi Fatma'nın da söylediği gibi "doğdu kusurlu, öldü kusurlu"... Kazada kusurlu bulunan Oğuz oluyor. Bu sırada Fatma, davalarla uğraşmaktansa, hapisten çıktıktan sonra ortadan kaybolan eşi Zafer'i bulup, ona Oğuz'un ölümünü söylemek için uğraşıyor. Olaylar, Fatma'nın Zafer'i aramak için yanlışlıkla bir adamı öldürmesiyle başlıyor.
Fatma, canını sıkan herkesi öldürüyor gibi görünse de gerçek bambaşka. Yazar karakterinin de anlattığı gibi Fatma, aslında kendini bulma yolculuğunda. Kendini bulması için kız kardeşi gibi çocukluğuyla da yüzleşmesi gerekiyor. Bir seri katile dönüşen Fatma'nın öldürdürdüğü kişilerle birlikte geçmişiyle yüzleştiği söylenebilir. Buna rağmen vicdanı onu rahat bırakmıyor.
Dizi bittikten sonra akılda kalanlar Türkiye'nin gerçekleri ve tıpkı Fatma ve kardeşi Emine gibi içine gömdükleri aslında. Çocuğa tecavüz, bilip de susan koca bir köy, "farklı" çocukların dışlanması, mahalle baskısı, bazı insanların görünmez olması...
Fatma'nın sesini çocukken istismara uğradığında duymayan bir köy ve büyüdüğünde işlediği cinayetleri ona yakıştıramayan, onu yine görmeyen bir başka şehir halkı. Fatma'yı gören, duyan yok. Sanırım dizide en çok bunun böylesine derinden işlenmesi etkiliyor izleyiciyi.
Final sahnesinde ise dizinin ikinci sezonu için merak uyandırıcı bir son var. Tüm yaşananların ağırlığına daha fazla dayanamayan Fatma, kendini boşluğa bırakıyor. Ancak ölmüyor. Bakalım, Fatma ikinci sezonda "var" olabilecek mi?
Fatma fragmanı