Davutoğlu partisini 16 Aralık'ta kuruyor
11 Şubat 2019'da Ankara'nın tarihi Hacı Bayram Cami külliyesinde bulunan Araştırma ve Kültür Vakfı'nın Ankara şubesinde eski Başbakan Prof. Dr. Ahmet...
11 Şubat 2019'da Ankara'nın tarihi Hacı Bayram Cami külliyesinde bulunan Araştırma ve Kültür Vakfı'nın Ankara şubesinde eski Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun konferansında yaptığı konuşmayı dinleyen tek gazeteciydim.
12 Şubat'ta şöyle yazdım:
Hedefine ulaşmak için 3 yıldır çeşitli yerlerde konferanslar veren Davutoğlu Ankara Hacı Bayramı Veli'de bulunan müthiş bir kalabalık tarafından izlendi.
Davutoğlu'nun gelişini beklerken yaklaşık 35-40 dakika konferansı izlemeye gelenlerle sohbet ettim ki ortaya şu sorular çıktı:
- Yeni parti gerekli mi?
- AK Parti'de lider değişimi mi olur?
Bu soruların yanıtını 13 Şubat'ta yazdım.
Davutoğlu konferansında ilkelerini şöyle açıkladı:
"Birinci ilke, içselleştirme kabiliyeti. Tarihteki bütün devletleri incelediğinizde devletlerin en uzun süreli yaşamalarının en önemli prensiplerinden biri budur. Şeyh Edebali, İnsanı yaşat ki devlet yaşasın diyor.
İkinci ilke, Türkiye'de hukuk meselesinde yaşadığımız en büyük şeylerden birisi vicdanlarıyla hükmeden hâkimlerimizin eksikliğidir. Başbakanlığımda FETÖ'nün hâkimiyetini kırmak için değişik gruplar 'yargıda birlik' oluşturdular ve ziyarete geldiklerinde 'Bir daha bizim karşımıza gelirken herhangi bir topluluğa yakın hâkim veya savcılar diye çıkmayın' dedim.
Üçüncü ilke, devlet adamı vatandaşa baktığında demokrasilerde oy versin vermesin ama seçim bittiği anda bütün vatandaşlar devlet adamı huzurunda eşittir.
Dördüncü ilke, iç tutarlılık. İç tutarlılığı şeffaflık ile tespit ederiz. Biz bunu yaşadık. İç tutarlılığın olmadığı kavramı söyleyeyim size oda takiye.
Beşinci ilke, çıkar optimizasyonu… Bütün çıkarlar belli bir elde toplanmaya başlanmışsa orada düzen olmaz. Geçici bir düzen olur ama kalıcı bir düzen olmaz.
Altıncı ilke, temsil güç dengesi ve uygulama. Düzen kurmak için güç şarttır. Bir güç gerekir ama önemli olan şu o gücün ahlaki özü nedir nasıl denetlenecek? Problem nedir? Güç nasıl organize olacak ve nasıl denetlenecek?
Ama güçlü bir devlet zayıf bir vatandaş olursa buradan otokrasi çıkar.
Vatandaşların haklarının devletle buluştuğu yerde meşruiyet doğar.
Yedinci ilke, düzenin olmazsa olmazlarından bir tanesi de kurumsallaşmadır. Kimlerin hangi rolü üstlendikleri belli olmadığı bir kurumsallaşma krizi yaşıyoruz. Onurlu insan70'li yılları yaşayan herkes sağcımız da, solcumuz da hepimiz hangi ideoloji olursa olsun bağımsız bir ülke, güçlü bir devlet amaçlardı.
Ya da 12 Eylül'de hangi gerekçeyle, hangi yanlış yollarla idam sehpasına götürülmüş olursa olsun o gençleri rahmetle anıyorum. Çünkü bir idealleri vardı."
"Kindar ve dindar nesil" yerine yeni tanım
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kindar ve dindar bir nesil yetiştirmeliyiz" demişti.
Davutoğlu'nun "yeni nesil" tanımı ise şöyle oldu:
"Kendi ülkesine aidiyeti güçlü olan ve herkese bu aidiyet duygusuyla bakan, iç tutarlılığı tahkim edilmiş olan, takiyeyi değil şeffaflığı savunan ve yaşayan, kamu çıkarını kendi çıkarından önce düşünen, kurumsal yapıların yaşaması için özel ve toplumsal hayatından gerekli fedakârlıkları yapabilen bir yeni nesil oluşturmamız gerekli."
Konferans bitiminde hemen sordum:
- Sayın Başbakan Türkiye'de yeni bir siyasi oluşum düşünüyor musunuz?
Davutoğlu, "Orhan Bey, bir gün basın toplantısı yapacak olursam istediğiniz soruyu sorabilirsiniz. Burası konferans olduğu için bu soru muhtevayla ilgili olmadığı için isterseniz bu soruyu yok addedelim…" diye yanıt verdi.
Sonuç olarak söylemem şu ki Davutoğlu'nun "Duruş" kitabı kuracağı partinin de kuruluş manifestosudur.
Değerli okurlarım,
Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu AKP'de genel başkanlık ve başbakanlık yapmasına rağmen kovulmak istendi ama istifa ederek ayrıldı.
Yaklaşık 100 kişiden oluşacak yeni parti kurucular kurulu tüzük ve parti programına son noktayı koymak için Bolu'da bir otelde bugün 2 günlük kampa giriyor.
Kurucular kurulu genel başkanı seçecekler, genel başkan genel merkez genel idare kurulunu ve genel başkan yardımcılarını belirlenecek.
Bu toplantıda parti ismi ve logosu da kesinleşecek…
Partinin adı elbette önemli ama asıl önemli olan partinin ilkeleri ve kadrolarıdır.
Davutoğlu ve partisinin hedefi, 81 ilin başkanlarını ve ilçe başkanlarını Ocak ayı sonuna kadar açıklamak ve Mayıs ayında da büyük kongreyi yaparak muhtemel erken seçime katılma hakkını elde etmek.
Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu ve arkadaşları 16 Aralık 2019 Pazartesi sabahı içişleri Bakanlığına başvurarak partilerini resmen kuracaklar.
Davutoğlu'nun yeni parti kuracağını ilk yazan gazeteci olarak peşinen derim ki hayırlara vesile olsun…